Voorbeschouwing Hollandia

By | Evenementen | No Comments

Dit weekend is onze botenwagen uitgereden naar het Amsterdamse Bos voor de eerste wedstrijd voor onze wedstrijdroeiers op de Bosbaan. De Hollandia, een wedstrijd met prestige, is ook het strijdtoneel voor het Nederlands Kampioenschap voor kleine nummers. Al op de vrijdagavond zullen Luuk, Tijmen en Carolien in het Zware Heren, Lichte Heren en Dames 1x-veld van start gaan om zich individueel te meten met de besten van Nederland.

Waar onze toproeiers op zichzelf aangewezen zijn, moeten de Eerstejaars ploegen elkaar in de boot naar grote hoogtes stuwen. Na uiteenlopende resultaten zal er op zaterdag weer gestreden worden voor een maximumaantal klassementspunten, en op zondag voor dat felbegeerde klasserende blik. Een ploeg die dit klasserende blik al binnen heeft, zijn de Eerstejaars Lichte Dames. Na de zeer succesvolle Varsity kijken zij omhoog in het Eerstejaars Klassement en willen zij zoveel mogelijk punten binnenhalen om Okeanos, Njord en Triton in het vizier te houden. Ook de Eerstejaars Dames 4 ziet kansen in dit klassement om de koppositie over te nemen, terwijl bij de drie achten optimisme heerst naar goede trainingen van de afgelopen weken op een relatief rustige Rijn. Kortom, de wedstrijden van onze Eerstejaars beloven interessant te worden.

De middengroepen beginnen dit weekend aan hun Developmentklassement. Deze klassementen, die traditioneel starten op de Hollandia, zullen worden verroeid over een vijftal wedstrijden over 2 kilometer. In deze klassementen is Argo in elk veld, met uitzondering van de Dames 4-, vertegenwoordigd. Reinder en Marten hebben de Oude 4+ ingeruild voor de Zware 2x. In beide Heren 4- velden staan Middengroep Zwaar en Middengroep Licht aan de start. Bovendien legt Middengroep Licht ook nog twee keer een 2x op het water, waarvan één in combinatie met Triton.

Het belooft een druk, maar vooral ook mooi en zonnig weekend te worden. In totaal zijn er 16 verschillende ploegen van de W.S.R. Argo die dit weekend aan de start staan. Een overzicht hiervan is te vinden door te klikken op de volgende link: https://regatta.time-team.nl/hollandia/2019/draw/c8b7eff8b-6e17-40ce-9730-64f2a5536163.php

Allez Argo!

Profcoach ontmoetingsdag

By | Evenementen | No Comments

Met ingang van collegejaar 2018-2019 zijn maar liefst twee nieuwe profcoaches in dienst gekomen bij Argo: Arne Hendriks en Ian de Wolf. Zonder de financiële bijdrage van Oud-Argonauten was dit niet mogelijk geweest. Om de donateurs een beeld te geven van de veranderingen die hun donaties mogelijk hebben gemaakt, vond er zondag 14 april een ontmoetingsmoment plaats tussen de donateurs en de nieuwe profcoaches.

Na een kennismaking bij de lunch gaven Arne en Ian een uitleg over hun eigen roei- en coachverleden. Ook schetsten ze een beeld van hun ervaringen op Argo, wat ze tot nu toe hebben bereikt en wat ze in de komende tijd nog willen doen om het roeien op Argo naar een hoger niveau te brengen.

De energie en het enthousiasme over hun activiteiten op Argo spatte van de twee heren af. Voor de donateurs was het een goed moment om te zien hoe het roeien op Argo tegenwoordig is ingericht, waar er winst te behalen valt en twee van de heren te ontmoeten die zich ervoor inzetten om deze winst te behalen.

Op de Argo Sprint op vrijdag 28 juni, die dit jaar op de Willem-Alexanderbaan plaats zal vinden, zal een volgende ontmoeting zijn tussen de donateurs en de profcoaches om samen terug te blikken op het afgelopen jaar. Echter, zoals Arne Hendriks het met een mooie agrarische metafoor samenvatte: dit jaar is er voornamelijk bemest, volgende jaren gaan we oogsten.

Nabeschouwing 136e Varsity

By | Evenementen | No Comments

Zondag jongstleden werd de 136e Varsity verroeid op het Amsterdam-Rijn Kanaal te Houten. Zoals zo vaak waren de weergoden studentenroeiend Nederland gunstig gezind, en konden de thermolagen met lange mouwen in de sporttas blijven. Vooraf werd gesteld dat de 136e editie van de oudste roeiwedstrijd van Nederland een bijzondere zou worden, en bij aankomst werd dit bevestigd: er hing iets moois in de lucht.

Allereerst het overnaadse geweld. Twee Wageningse competitieploegen lagen aan de start in de Kyronus om de groene kleuren in het historische nummer te verdedigen. In een time-trial over 2000m roeiden vroeg in de ochtend de dames naar een zeer verdienstelijke 5e plek in het veld en wisten Tim, Luuk, Jelle, Peter en stuurvrouw Sarah in de middag exact dezelfde tijd als onze noorderburen van Aegir te roeien: zij zorgden voor de eerste overwinning voor de W.S.R. Argo. Een prachtige prestatie!

Rond het middaguur begon er een licht briesje over het terrein te waaien. Heerlijk voor de, in grote getalen meegereisde, toeschouwers, maar de wind bleek een moeilijker te nemen horde voor een deel van de eerstejaars ploegen. Zowel de Zware en Lichte Eerstejaars Heren 8+ strandden in de voorwedstrijd, maar de gevaren races boden veel aanknopingspunten voor beter resultaat in de komende wedstrijden. De Dames Eerstejaars 8+ strandden ook in de voorronde, maar de Dames Eerstejaars 4+ liet zien goede progressie geboekt te hebben en behaalden een mooie 2e plek in hun finale. De Eerstejaars Lichte Dames 4* voer een interessante race waarin zij een harde strijd uitvochten op het water met Njord en Okeanos, maar zij kwamen als eersten over de eindstreep. Na lang wachten aan de kant door een ingediend protest kwam uiteindelijk het verlossende woord vanuit de wedstrijdleiding; wederom werd de Varsity gewonnen door de Lichte Dames! Ook doen zij hiermee goede zaken in het klassement en zijn Julia, Rosalie, Donna en Irene beginneling af.

In de Gevorderden velden werd hard gevochten door de middengroepen en de resterende Eerstejaars Lichte Dames 2x. De Middengroep Lichte 4- en Middengroep Dames 2x kwamen tekort voor een finale, maar de Middengroep Zware 4+ en Eerstejaars Lichte Dames 2x lieten wel van zich spreken in de A-finale.

Tenslotte de Oude 4. Bij het Varsity ontbijt werd al een gezonde dosis vertrouwen uitgesproken. In de voorwedstrijd kwamen de mannen goed uit de start en vochten zij met Gyas een harde strijd uit om de tweede plek die recht gaf op een finale plaats. In een pittige voorwedstrijd, waar ook Njord zich mengde in deze strijd, trokken Luuk, Marten, Reinder, Tijmen en stuurvrouw Arlette helaas toch aan het kortste eind, maar met een uiteindelijke 8e tijd in de voorwedstrijd mogen zij niet geheel ontevreden naar huis keren. Op een dag waar door de U.S.R. Triton historie werd geschreven door na 52 jaar het gouden blik weer naar het Utrechtse te krijgen, liet de W.S.R. Argo zien de toekomst te hebben.

 

 

Voorbeschouwing 136e Varsity

By | Evenementen | No Comments

Vanochtend bij het Varsity ontbijt zaten alle roeiers en coaches samen aan tafel. Zij deelden hun voedsel, zij deelden de spanning, de verwachting en opwinding van de bekendste wedstrijd van het jaar, de Varsity. Morgen zullen zij allemaal aan de start liggen op het Amsterdam-Rijnkanaal om de eerste 2K van dit seizoen te roeien. Of 3K als je Luuk, Reinder, Marten of Tijmen bent.

Zij liggen dit jaar een kilometertje verder aan de start, in het Oude Vier veld. De wandelgangen spreken van een goede plek in de A-finale. Natuurlijk doen ze mee om te winnen. Wie weet lukt dat, met een wat mindere afvaardiging van het befaamde Nereus. We zullen in ieder geval onze longen uit het lijf schreeuwen morgen om ze nog harder te laten gaan in die laatste meters voor de eindstreep!

Waar er goede verwachtingen zijn van de Oude Vier, blijft de Dames Vier uit dit jaar. Met een te kleine middengroep en wellicht te weinig prioriteit, lukte het niet een waardige 4 te vormen. Wel is dat veld ook dit jaar weer groter en daarmee is het begin van een nieuwe traditie gezet. Laat dit dan ook het laatste jaar zijn zonder Dames Vier.

Verder starten er nog veel ploegen in andere velden. Ook zij strijden voor de winst op voor sommigen hun eerste 2K wedstrijd ooit. Weten EJZ, EJD8 en EJLD zich, na een tegenvallend resultaat op hun vorige wedstrijd, te herpakken? En lukt het EJL om het goede resultaat dat ze boekten in de 4+, door te zetten in de 8? Voor de EJD4 is de laatste wedstrijd al even geleden, zijn de stappen die gemaakt zijn groot genoeg om omhoog te schuiven in hun klassement? De vier-met van MGZ waren 3e op de Winterwedstrijden, gaat het ze lukken om te blikken morgen? Dan zijn er nog meerdere 2x die starten: Pauline en Aranka van MGD starten tegen twee dames van EJLD en Koen en Leander in het lichte heren gevorderde. Als laatste starten Tim, Joren, Tom en Camiel van MGL in de 4-. Zij werden vierde in een 8 met de Heineken, zijn ze sterker in de 4- en halen ze top 3?

De klassieke houten boten zijn traditiegetrouw ook weer uit het stof gehaald voor dit weekend. De Overnaadse vier opent ’s ochtends het evenement met de sterke competitie dames Nynke, Vera, Iris en Nikkie met Sara als stuur. Tegen de middag starten de mannen Peter, Jelle, Luuk en Tim in het houten gevaarte. Tijdens de scheepsvaartpauze zal je ook nog de Tante Dien, de houten 2+, langs zien dobberen. Hierin zie je Frits, Jesper en Kim Stukker als stuur, leden van W.S.C. Ceres, die een poging doen niet te water te raken.

Na deze hele lijst van ploegen, wil ik graag afsluiten met de welbekende Pavlov reactie:

Argo wint de Varsity –> ‘VO!

 

Leuke feiten en het begin van een traditie

By | Oud argo | No Comments

Door Henk Jan Kastein, roeier bij de ”OL” en secretaris van de StBRW.
Onlangs wees ik het Argo bestuur er op dat het Argo verhaal uit de oudheid op verschillende manieren in verschillende media aan bod kwam. Secretaris Marlies Koerts noemde dit leuke feiten. Zij stuurde mijn berichten intern door naar de Mediacommissie. Dat resulteerde in een verzoek om deze feiten voor u op een rij te zetten. Bij deze.
De avonturen van Jason
Tijdens menig botendoop -en gelukkig zijn die er nog al eens, de laatste tijd- zien en horen we de voorzitter van Argo worstelen met de klassieke vertaling van de Argo-saga. Tegenwoordig is er een meer toegankelijke tekst beschikbaar. In het laatste boek van Stephen Fry, “Helden”, worden ook de avonturen van Jason beschreven.
In het voorwoord schrijft Stephen Fry dat het boek “Helden” een soort vervolg is op zijn boek “Mythen”. Dat is zijn hervertelling van het verhaal van de oorsprong van alles. In “Helden” vertelt Stephen Fry de verhalen van de stervelingen uit de mythologie. Hij beschrijft de belevenissen van onder meer Perseus, Herakles, Oedipus en Jason.
Een hervertelling is het zeker, want Stephen Fry schrijft het niet op als droge kost. Hij hanteert een gemoedelijke verhaaltrant, die wat doet denken aan de vertelstijl uit de kookboeken van Jamie Oliver. Stephen Fry voegt in voetnoten allerlei achtergrondinformatie toe. Hij legt ook uit dat de avonturen van Jason zijn overgeleverd via verschillende geschriften. Per schrijver kan het verschillen wie de Argonauten waren, welke avonturen ze beleefden of welke plaatsen ze aandeden.
Achterin het boek “Helden” is een “Wie is wie” opgenomen, waarin de oerwezens en de stervelingen in alfabetische volgorde worden genoemd en besproken. Heel handig tijdens een wandeling door de botenloods, wanneer je wilt achterhalen naar wie een schip is vernoemd.
Jason kreeg als taak het gulden vlies op te halen. Voor zijn reis had hij een stevig en goed uitgerust schip nodig. Dit liet hij bouwen door Argos, en het unieke schip werd bekend onder de naam Argo, ter ere van zijn maker. Het schip kreeg net als een gewone galei een roeidek.
Er waren echter een paar noviteiten. Nog nooit was een zeewaardig schip uitgerust met meer dan één mast. De roeibanken werden voorzien van leren kussens. Niet voor het comfort, maar om de roeiers in staat te stellen naar voren en naar achteren te schuiven, zodat ze niet alleen de kracht van hun rug, maar ook de kracht van hun benen konden benutten voor hun slag. Deze innovatie, die was bedacht door stuurman Tifys, zou van vitaal belang blijken voor de expeditie.
Eén van de moeilijkheden die ze onderweg moesten overwinnen, was dat ze tussen de Botsende Rotsen door moesten varen. Wanneer iemand passeert, schuiven de rotsen met verbluffende snelheid naar elkaar en klappen tegen elkaar aan. Alleen wie sneller vaart dan een duif vliegt, komt er door zonder verpletterd te worden. De duif, die de Argonauten als test tussen de rotsen door lieten vliegen, verloor haar staartveren.
De Argonauten moesten dus roeien alsof hun leven er van af hing. Eén van de Argonauten was de zanger, poëet en componist Orpheus. Orpheus trommelde op een houten kist om de roeiers aan te sporen en het tempo aan te geven. Orpheus was zo bang dat ze het niet zouden halen, dat hij het tempo steeds sneller opvoerde, en riep: ”Trek dan, schobbejakken”. Opeens waren ze er doorheen.
De rotsen zouden elkaar nooit meer raken. Sindsdien ligt de Bosporus open voor de scheepvaart.
Meleagros wees er op, dat ook de Argo haar staartveren miste. De rotsen hadden het laatste stukje van de roersteven meegenomen.
De roeiers hadden nog een appeltje met Orpheus te schillen. “Trek dan, schobbejakken?” Ze pakten Orpheus bij zijn armen en benen en jonasten hem het water in. Zo ontstond de tot vandaag bestaande traditie, dat de winnende ploeg zijn stuurman in het water gooit.
Het gulden vlies
Aanvullend doe ik melding van een artikel in de Volkskrant van 19 februari 2019. Het Streekmuseum in Tiel beschikte als “topstuk” over een miniatuur gulden vlies, die in 1559 door Philips II zou zijn geschonken aan de Tielse edelman Claes Vijgh.
Het vlies begon te corroderen en bleek dus niet van echt goud te zijn, maar een “fopstuk”. Als je goed keek was dat eigenlijk altijd al zichtbaar.
In het museum zijn ook enkele zalen gewijd aan Flipje van het Tielse fruit. Een commentator schreef: “De directeur bestiert een jammuseum, maar weet niets van antiquiteiten”.

                         Energieleverancier kiezen