Foto: Jonathan Ogilvie, 132e Varsity

Argo wint de Varsity!

Een kreet die centraal stond in de afgelopen weken, en met name de week in aanloop naar de 132e Varsity. Hoewel het wellicht wat onorgineel is, wil ik hierbij toch voor degenen die er niet bij waren vermelden dat het heerlijk weer was. De zon scheen vrijwel de hele dag, de temperatuur was aangenaam en de wind was er wel maar veroorzaakte (behalve bij sommigen van de overnaedse nummers) weinig verstoring. Zelfs het water viel nauwelijks onder de categorie “klotsbak”.

Om weer terug te komen bij het roeien, moet ik helaas berichten dat we het gouden blik niet mee naar huis hebben mogen nemen. De hoogtepunten van de dag lagen voor Argo ergens anders. Aan het einde van de middag werden namelijk twee prachtige blikken getrokken. Eerstejaars zwaar bleek de snelste van de Jonge Achten op de Varsity. De finale werd redelijk gemakkelijk bereikt, met een mooie bootlengte voorsprong. De finale leken de mannen met mej. de Pater als stuur ook goed onder controle te hebben. De gehele race lagen ze enkele seconden voor op de nummer twee. Tot de 250m. Daar kwamen zowel Laga als Vidar met een sterke eindsprint en bíjna leken ze de overwinning weg te geven. Gelukkig kwam toen het kanonschot. Slechts eenmaal eerder (36 jaar geleden) werd deze overwinning door een eerstejaars zware ploeg behaald. Het zilveren Varsity blik was voor de jonge acht van Argo!

Vlak daarvoor was het aan de lichte dames om zich in de finale te bewijzen. Al het gehele seizoen doen zij het erg goed. Met al twee van de drie overwinningen in het eerstejaarsklassement stonden ze dik bovenaan. In de voorwedstijd lagen de dames de hele race eerste tot de laatste 500m waar Njord op kwam zetten en met een fractie toch won. In de finale bewezen de dames zich weer overduidelijk. Ze waren als eerste weg uit de start en lieten de rest van het veld de gehele twee kilometer steeds verder achter zich. Bij de finishlijn was het kanonschot voor hen. Het zilveren blik was binnen!

Eerder op de dag gingen de dames van Pemma in het overnaedse hout nog van start. Zij voeren een prachtige voorwedstrijd, ‘zoals het heurt’. Namelijk vanaf de start de voorsprong pakken en deze de hele race niet meer laten gaan. Met een ruime bootlengte behaalde ze hiermee een plek in de finale. Deze vond plaats aan het begin van de middag en bestond uit duidelijk zwaardere tegenstanders. De dames werden zesde.

Hierna volgde de vier van eerstejaars zwaar in het beginnelingen vieren veld. Zij deden het beter dan verwacht werd na het trainingsweekend afgelopen week. De heren lieten verrassend goede klappen zien en finishte slechts anderhalve seconde achter de nummer één in de voorwedstrijd. In de finale werden ze vijfde. De eerstejaars dames hebben de finale helaas niet behaald. Zij werden vierde in de voorwedstrijd.

Bij de overnaedse vier voor de heren heerste er was stress langs de kant. De wedstrijden begonnen uit te lopen en ploegen die hun boot niet recht kregen te liggen aan de start kon de organisatie zich even niet veroorloven. Daarom werd dit veld als tijdsrace weggestart. De heren van de Zware Jongens en Ergometersch Bier roeide een prima wedstrijd, maar helaas niet goed genoeg voor een finaleplek. De dag werd voor Argo traditioneel afgesloten door de heren van Maatschap H6 met mej Wijne van de senaat van de W.S.V. Ceres op de stuurplek. De overnaedse twee kwam zeer terecht als zesde over de finish.

Hoewel niet in de oude vier, kunnen we wel degelijk zeggen: Argo wint de Varsity!

Uw wedstrijdcommissaris