Eind februari vond het WK indoorroeien plaats. Hieraan deden 12 Nederlandse deelnemers mee, waaronder oud-Argonaute Mies Bernelot Moens. Mies deed mee in het Dames 75+ veld, waar ze met een tijd van 8:15,5 wereldkampioen werd op de 2000m! Dat maakt dat Mies nu in het bezit is van 3 wereldrecords; een topprestatie met een groen Argo randje. Ook in haar studententijd was Mies een fanatieke roeister, op het EK roeien van 1965 won ze zelfs zilver!

Menig Argonaut is blij als het ergometeren er op zit en zal zich afvragen waar Mies de motivatie vandaan haalt om zo vaak te blijven ergometeren. Dat doet ze pas sinds 1999 toen ze na een periode van 15 jaar gestopt te zijn het roeien weer oppakte. Dat was de tijd dat het grootbrengen van oud Argovoorzitter Francine van den Driessen Mareeuw haar niet toestond om naast haar baan ook nog te roeien. Voor die tijd had ze nooit geërgometerd. Mies vertelt dat ze roeien ontzettend leuk vindt, het is echt een onderdeel van haar sociale leven. Ze traint ongeveer 3 keer per week, en afhankelijk van het weer is dat op de ergometer of in de boot. Voorafgaand aan het WK trainde ze vooral op de ergometer. Mies: ‘Ik ben relatief veel beter op de ergometer. Vroeger won ik nog wel eens in de skiff, maar tegenwoordig doe ik het beter op de ergometer.’

 

Op haar tijd bij Argo kijkt Mies erg positief terug: ‘Het was een topperiode in mijn leven!’. Ze herinnert zich nog hoe ze na de afroeiperiode en het roeien van de KK terecht kwam in de eerstejaars 8. Voor ze naar Wageningen kwam was ze absoluut niet sportief, ze werd op school altijd als laatste gekozen bij partijtjes basketbal en de turnoefeningen kon ze ook niet. Maar in Wageningen werd haar sportiviteit en haar talent voor roeien duidelijk.

 

In december afgelopen jaar deed Mies al mee aan de online NKIR, ze was namelijk 75 geworden en kon in die leeftijdscategorie weer een nieuw record neerzetten. ‘Dat was organisatorisch nog een heel gedoe. Ik moest op Rijnland (de roeivereniging waar Mies roeit) ervoor zorgen dat alles technisch geregeld was. Gelukkig was er iemand die mij daarbij kon helpen.’  De NKIR verliep zo goed dat Mies dacht ‘waarom niet ook een WK?’ Tijdens het WK moedigden haar vroegere Argo-maatjes van de zilveren EK-8 haar online aan. Hun gejuich zorgde er voor dat Mies op het WK haar NKIR-tijd met 2 seconden kon verbeteren.

 

Mies vertelt dat ze blij is met het roeien. ‘Naast dat het heel leuk is en een groot onderdeel van mijn sociale leven, blijf ik er ook heel gezond door.’ Mies ziet de toekomst rooskleurig in. Ze is nu aan het trainen voor de Skiffhead. En daarna? Het wereldrecord in het 80+ veld natuurlijk!