Aanvaring roeiboot en Rijnaak op de Nederrijn

By 19 mei 2021Extern

Gisteravond 18 mei 2021 rond 18.15 is er sprake geweest van een aanvaring tussen een achteringestuurde vier-met van de Wageningse Studenten Roeivereniging “Argo” en een groot binnenvaartschip, ook wel een Rijnaak. Het incident vond plaats ten hoogte van kilometerraai 902. De roeiboot brak door de aanvaring in twee stukken. Er zijn geen gewonden gevallen.

De precieze toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk, maar lijkt een combinatie te zijn geweest van verschillende factoren zoals kribstroming en sporttechnische fouten. De waterpolitie heeft een onderzoek ingesteld en naar aanleiding daarvan gesprekken gevoerd met de inzittenden van de roeiboot en de binnenvaartschipper.

Naar aanleiding van de eerste telefonische melding bij de bestuursleden aanwezig op het verenigingsgebouw om 18.16, gedaan door andere roeiers en coaches op het water, is meteen 1-1-2 gebeld. De gemotoriseerde coachboten van de vereniging waren binnen enkele minuten ter plaatse.  De hulpdiensten, waaronder meerdere ambulances, de reddingsboot en het duikteam van de brandweer, rukten massaal uit. De vijf inzittenden hebben de roeiboot enkele seconden voor de aanvaring verlaten door zwemmend de zuidkant van de Nederrijn te bereiken. Het adequate handelen van de schipper, waaronder het uitwijken en uitschakelen van de schroef, en het achterlaten van de boot door de roeiers heeft een ongelukkigere afloop doen vermijden.

Het incident wordt geëvalueerd aan de hand van het veiligheidsplan wat in het leven is geroepen om dit soort situaties te voorkomen. Veiligheidsoefeningen, -voorlichtingen en -voorschriften hebben er voor gezorgd dat de schade als gevolg van het incident is beperkt tot enkel materiële schade. De vijf inzittenden zijn gewezen op de vertrouwenscontactpersonen van de vereniging, het universitaire sportcentrum en de Koninklijke Nederlandse Roeibond.