Met bestuur Derksen al een paar maanden aan het roer, werd het hoog tijd om met onze voorzitter in gesprek te gaan. Wat heeft hij allemaal op Argo bereikt? En hoe ziet zijn gemiddelde dag als voorzitter eruit? Onze Argonaut van de Maand, Rogier Derksen, vertelt het ons allemaal.
Rogier is geboren in Rotterdam, maar opgegroeid in Gorinchem. In 2019 is hij verhuisd naar Wageningen, waar hij begon aan de bachelor Biotechnologie, hij overwoog nog kort om in Delft te studeren, maar Wageningen had toch de voorkeur.
Dat Rogier tijdens zijn studententijd veel wilde sporten, wist hij zeker. Hij had altijd al op hoog niveau atletiek gedaan, maar door veel blessures, moest hij naar andere opties kijken. Hij hoorde dat je op Argo topsporter kon worden en dat roeien dé studentensport was. Toen het bleek dat hij best goed kon roeien, is hij het avontuur op Argo aangegaan.
Inmiddels is Argo niet meer weg te denken uit zijn leven en is hij voorzitter van het bestuur ‘24/’25. Hij is (bijna) elke dag vanaf 9:00 op Argo. Het is dan nog rustig en hij neemt de tijd om mails te beantwoorden en te werken aan verschillende projecten. Om 10:00 uur is het dan tijd voor de eerste bak koffie, de rest van zijn Argo werkdag bestaat uit het helpen van mensen, tot het oppakken van allerlei klussen, geen dag is het hetzelfde. Maar natuurlijk is er elke dag ook nog tijd om te sporten, dit bestaat uit fietsen, hardlopen of krachttraining in de Bongerd om toch nog even uit die Argo bubbel te komen.
Tijdens zijn eerste jaar is Rogier gaan wedstrijdroeien. Dit kwam al uit de intentie om veel te gaan sporten bij Argo, maar werd nog eens verder versterkt doordat zijn ploeggenoten tijdens de afroeiperiode ook wilden wedstrijdroeien. Hij ging er eerst ietswat blind in, maar wist al dat het sporten serieus genomen werd en hij er hard kon gaan. Uiteindelijk werd hij onderdeel van EJZ ‘20. Helaas zag zijn eerste roeiseizoen er anders uit dan hij eerst had verwacht. Op de NKIR werd hij in het HEj8+ veld derde en met vol vertrouwen ging hij naar de Winterwedstrijden. Ondanks de de vierde plek voelde hij dat het met beter roeien in zat om eerste plek te behalen op de volgende wedstrijd. Tijdens de voorbereidingen voor de H4K en de Head of the River Amstel werden deze afgelast in verband met het virus. Met ergometers in de woonkamer dacht Rogier dat het snel voorbij zou zijn. Na het aanschaffen van de racefiets werd al snel duidelijk dat er geen wedstrijden meer zouden zijn in het seizoen en de eerste training in de skiff was pas in mei. De acht is niet meer gevuld, tot grote teleurstelling van de ploeg vanwege de potentie die de ploeg had op een mooi wedstrijdseizoen. Het jaar erop is Rogier gaan middengroepen. Dit was erg leerzaam, met name in de 2- roeien met Matthijs van Dam. “Een twee zonder gaat hard, het voelt heel licht, alsof je vliegt” namens Rogier.
Zijn allermooiste wedstrijd was er één in Gent, die Rogier ook heeft gewonnen. Het was vlak na de corona tijd dus er waren geen Britten of Duitsers bij. Argo ging er heen en Rogier heeft daar zijn eerste overwinning in de 8 binnengesleept! Los van de winst was het vooral een leuke ervaring, hier en daar kattenkwaad uithalen en veel bier drinken hoorde daar natuurlijk bij. Voor seizoen 2023/2024 koos Rogier om te gaan coachen. Hij wilde graag een lichte ploeg coachen om meer te leren over licht roeien en wilde in eerste instantie lichte heeren coachen, maar belandde uiteindelijk bij middengroep lichte dames. Hij merkte dat hij door een wat kleiner coachkader meer invloed kon hebben op de roeiers. Als coach probeerde hij de roeiers beter te leren presteren, door ook de praktische zaken rondom trainen goed te plannen. Het was voor hemzelf ook een leerzame ervaring en hij is anders gaan kijken naar de coach-roeier interactie.
Naast roeien heeft Rogier ook nog zijn steentje bijgedragen via commissiewerk. Zo heeft hij 2 jaar geleden de AIDCie gedaan als materiaalcommissaris. Tijdens deze tijd leerde hij dat je je niet te druk hoeft te maken om dingen, vaak lossen problemen zichzelf op. Wat hem vooral is bijgebleven is de vriendengroep die hij hieraan heeft overgehouden. Inmiddels zijn ze meerdere keren op vakantie geweest. Wat minder bekend is Rogiers werk voor de Roeiwaterwerkgroep. Dit bestaat al sinds 1970 en heeft als voornaamste doel om op zoek te gaan naar oplossingen voor het slechte roeiwater. “Ik wilde een bijdrage doen aan vereniging via hetgene dat ik het belangrijkste vind, namelijk roeien” aldus de voorzitter.
Verder zit Rogier nog bij het gezelschap ‘Areion’. In zijn eerste jaar werd hij uitgenodigd voor een kennismakingsborrel na een ludieke actie op de hoogbouw.
Inmiddels is Rogier al een aantal maanden voorzitter. Na het stoppen met roeien zocht hij een nieuwe uitdaging en hij merkte dat hij goed zijn ei kwijt kon in de Roeiwaterwerkgroep, waar toevallig ook veel oud-voorzitters in zaten. De werkgroep vond hij soms zelfs leuker dan zijn studie. Wat hij vooral fijn vind, is het veel helpen van verschillende mensen met verschillende problemen. Daarnaast wil hij met zijn bestuur veel openheid uitstralen naar de leden, een bestuur dat luistert naar de vereniging en zich ook kan verantwoorden voor het beleid.
“Ik doe dit niet voor mezelf, ik dit voor Argo”
Wij kijken met plezier uit naar een jaar onder bewind van deze veelzijdige voorzitter!