Corona Column #12: Uitbreiding van de Najaarsbokaal voor eerstejaars

By 12 juni 2020Corona Column

Sinds 12 maart 2020 verkeert Nederland in de staat van een intelligente lockdown. Hierdoor kwam er ook abrupt een einde aan het roeiseizoen, waar alle hardwerkende roeiers zo reikhalzend naar uit keken. Inmiddels zijn we alweer 3 maanden verder, en wordt het dagelijks leven beetje bij beetje weer opgestart. Zo zijn inmiddels de terrassen en scholen weer geopend, mits er voldoende aan de 1.5-meter maatregelen gehouden kan worden. Enkele roeiers zijn ook weer begonnen met skiffen. Toch zullen veel roeiers het roeiseizoen 2020 ervaren als een teleurstelling. Dit geldt in het bijzonder voor de huidige eerstejaars die dit seizoen hun eerste overwinningen op het water hadden moeten boeken. En natuurlijk voor alle roeiers die de afgelopen tijd zo hard hebben getraind om wedstrijdselectie te lopen.

De KNRB Commissie Competitieroeien begrijpt de teleurstelling van de eerstejaars en is daarom ook druk bezig achter de schermen om deze groep tegemoet te komen. Elk najaar vindt de Najaarsbokaal plaats, bestaande uit 4 wedstrijden waarin ploegen de strijd op het water met elkaar zullen aangaan. Dit jaar zullen de wedstrijden van de Najaarsbokaal plaatsvinden tussen 26 september, wanneer de Thêta Herfstregatta van start gaat, tot en met 7 november, wanneer de laatste van deze wedstrijden, de Argo Najaars Slotwedstrijden plaats zal vinden op de wateren van de Rijn bij onze W.S.R. te Wageningen. 

De KNRB Commissie Competitieroeien heeft de capaciteit van de Najaarsbokaal verdubbeld, om zo de huidige eerstejaars een plekje te geven om te strijden voor deze felbegeerde bokaal. Dit willen ze doen door de huidige eerstejaars te laten starten in het ervaren C4+-veld. Voor ouderejaars en de eerstejaars wiens niveau hoog genoeg is, is er de mogelijkheid om de Najaarsbokaal te starten in het gladde 4+-veld. ‘We werken in beide velden met een poulesysteem waarbij ploegen zo goed mogelijk ingedeeld worden in een poule van hun eigen niveau. Dit houdt de Najaarsbokaal zowel laagdrempelig voor eerstejaars als uitdagend voor ouderejaars. ‘Zo is het leuk voor alle ploegen om mee te doen’ aldus Annelin Kuiper, Argonaute en huidig Commissielid Competitiewedstrijden bij de KNRB namens de NRSF.

Deze plannen staan echter nog niet voor de volle honderd procent vast. Het is op het moment van schrijven pas juni, en in de komende maanden kan er natuurlijk nog genoeg veranderen, zeker met betrekking tot het rondkrijgen van vergunningen om de wedstrijden te organiseren. Toch is de KNRB Commissie Competitieroeien voorzichtig positief over het doorgaan van de Najaarsbokaal, en werken ze er hard aan om zoveel mogelijk roeiers te kunnen laten roeien dit najaar.

Wil je meer weten over hoe het roeiseizoen volgend jaar er nog meer uit gaat zien? Op vrijdag 19 en maandag 22 juni, om 19.30, zullen er informatieavonden zijn waarbij alle mogelijkheden die Argo komend jaar op het gebied van roeien te bieden heeft aan bod zullen komen. Opgeven voor een van deze avonden hoeft niet, en te zijner tijd zal via mail en Facebook bekend gemaakt worden via welk programma deze avonden plaats zullen vinden.

 

📷: Promocie der W.S.R Argo