Corona column #4: Competitieroeiers in quarantaine

By 17 april 2020Evenementen

We zijn nu al een aantal weken verder sinds Argo zijn deuren sloot in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus. We raken gelukkig langzaam gewend aan het thuis trainen en het volgen van online onderwijs. Naast de gedupeerde wedstrijdroeiers, hebben veel leden in augustus gekozen om Argo te vertegenwoordigen als competitieroeiers. Het merendeel bestaat uit eerstejaars die het roeien langzaam in de vingers kregen en in C4en steeds vaker op het water te vinden waren. Maar ook veel ouderejaars competitieroeiers waren tot een aantal weken geleden regelmatig te vinden in gladde boten op de Rijn of op de ergometerzolder. Wij hebben een aantal competitieroeiers vragen gesteld over hoe zij blijven trainen in deze quarantaine periode, waarin actief blijven toch uitdagend is. Nynke Hoekstra van DamesClub8, Stef van Oorschot en Joris Kamphuis van HerenClub4*+, Marijtje de Boer van DamesClub4*+ en Dorien Lampe van DamesTopC4 vertellen vandaag hoe zij gemotiveerd blijven om met hun ploeg op afstand te blijven sporten, en wat hun verwachtingen zijn voor het onzekere resterende wedstrijdseizoen. Ook delen deze competitieroeiers hun tips met mede Argonauten over hoe je actief en gemotiveerd blijft, dus lees zeker verder!

De meeste roeiers ontkwamen er niet aan dat hun trainingsschema’s aangepast moesten worden. De hoeveelheid trainingen zijn bij de meesten gelukkig niet omlaag gegaan, maar er wordt zeker wel meer ED (conditie) getraind en een stuk minder kracht, omdat voor veel roeiers voornamelijk het materiaal voor krachttraining, maar voor een aantal ook de motivatie daarvoor mist. “Het is gewoon heel saai om in je eentje krachttraining op je kamer te doen” zegt Nynke. “Ik vind krachttraining erg vervelend om te doen en lastig zonder gewichten” vindt ook Stef. Gelukkig zijn er wel genoeg dingen die roeiers kunnen doen om te blijven bewegen. De grote meerderheid stapt op de fiets, zet Strava aan, en gaat lekker genieten van het lentezonnetje. Ook binden een aantal roeiers skeelers of hardloopschoenen onder om te genieten van de warmte. “Iedereen uit DamesTopC4 vindt wat anders leuk, maar bij iedereen gaat het trainen sowieso beter als het lekker weer is” merkt Dorien. Nynke is creatief met alternatieve trainingen: “Telt Just Dance op de Wii met mijn huisgenoten ook?” 

Over het onzekere einde van het competitieseizoen zijn de meesten niet meer heel positief. Een paar verwachten nog wat losse wedstrijden aan het einde van het seizoen te kunnen starten. DamesTopC4 is al met smart aan het uitkijken naar het najaarseizoen wat hopelijk in het verschiet ligt na deze crisis. “Ik mis zeker de wedstrijden, een geannuleerd seizoen zorgt voor een veel minder hechte ploeg uiteindelijk en dat is op korte en lange termijn erg zonde” zegt Stef. Joris voegt daaraan toe “Onze taart op de Gyas Hunze smaakte zeker naar meer.” Stef eindigt wel op positieve toon: “Als er vanaf juni weer geroeid kan worden, verwacht ik nog zeker wel 2 taarten op de laatste wedstrijden.” 

Om de geannuleerde wedstrijden van het competitieseizoen te vervangen, is kortgeleden de KNSRB Competitie challenge van start gegaan; een initiatief vanuit de competitie commissarissen van de KNSRB. Wekelijks worden competitieroeiers uitgedaagd voor een challenge, en kunnen punten verdiend worden voor de vereniging door inzendingen te sturen. De eerste reacties van de roeiers zijn positief. “Ik vind echt een leuk initiatief!” zegt Joris. “Ik had vorige week tijdens de 2k hardloop-challenge weer precies het gevoel van een normale ergometer 2k-test, iets wat ik overigens nog niet echt mis in deze quarantaineperiode”. Wat wel te merken is, is dat het merendeel van de roeiers wel voorkeur voor de fiets-challenges. “Hardlopen is niet echt mijn ding, maar het voordeel is natuurlijk wel dat iedereen dit kan, een goede fiets heeft niet iedereen” zegt Stef. Ook Nynke zit te wachten op de fiets-challenges; “Ik vind het concept erg leuk! Hardlopen is niet echt mijn ding, maar met de fiets-challenges wil ik zeker meedoen!” De resultaten van de eerste week zijn ook veelbelovend:  Argonauten Mick Adriaansens en Jelle Prins op de 2e en 3e plek in het KNSRB hardloopklassement voor de heren, en de 1e plek voor eerstejaars Argonaut Jasmin Wiedmer bij de dames! Mocht je mee willen doen, wat ook zeker als wedstrijdroeier kan, volg dan het Instagram-account knsrb_competitie, sleep die punten binnen en maak Argo trots! #groenblijftgaan

Maar het competitieroeien bestaat naast hard trainen ook uit veel gezelligheid, feestjes na de roeiwedstrijden, en natuurlijk het borrelen op de dinsdagavond, wat in je eentje in quarantaine een stuk minder gezellig is. “De dinsdagavondborrel met de jongens gaat nu over Discord, een goed maar toch minder gezellig alternatief” vindt Stef. “Ik mis de borrelavonden ook vooral, lekker een praatje kunnen maken met iedereen onder het genot van een lekker koud biertje op de Nascie” beaamt Nynke. 

Het is natuurlijk moeilijk om jezelf te motiveren om te blijven sporten zonder je ploeggenoten die naast jou tot het uiterste gaan op de ergometer, je coaches die je aanschreeuwen, en natuurlijk het materiaal wat je misschien mist thuis. Heb jij een extra steun in de rug nodig om te blijven sporten? Hier een aantal tips van jouw mede-competitieroeiers. Goeie tip van Stef: “Struin Marktplaats af voor een goedkope racefiets, en op het broekje na misschien kun je gewoon je roeikleding gebruiken voor wielrennen.” “Je kunt het sporten ook makkelijk competitief maken met je ploeg door je rondjes op te nemen op Strava” voegt hij toe. HerenClub4*+ en HerenTopC4+ hebben al hun eigen Strava-pagina aangemaakt waarin zij hun prestaties kunnen delen en onderling de strijd kunnen aangaan. Er worden veel sociale media platformen gebruikt om toch contact met elkaar te houden en samen te blijven sporten. “Blijf zoveel mogelijk samen trainingen plannen met je ploeg via Zoom, Houseparty, Skype, etc.” suggereert Marijtje. Dorien doet daar nog een schepje bovenop: “Wij sturen elkaar onze mooie rode bezwete hoofden tijdens het trainen via Whatsapp of Snapchat.” 

Nog een tip van Joris: “Doe vooral ook wat je leuk vindt om te doen, en zoek het lekkere weer buiten op.” Ook Nynke beaamt dat het belangrijkste is om plezier te blijven houden in het sporten. “Het lijkt mij heel demotiverend om door blijft trainen voor wedstrijden die misschien toch niet doorgaan, daarom is het beter om zelf plezier uit het sporten te blijven halen.” “Het kan heel leuk zijn om zelf verbeteringen te merken met hardlopen of fietsen.” “Mochten de roeiwedstrijden dan toch nog doorgaan dan is het mooi meegenomen dat je nog fit bent!” De roeiers bevelen deelname aan de KNSRB challenge ook ten zeerste aan, net als hardloopschema dat competitie commissaris Jorden heeft rondgemaild. Kortom, blijf samen trainen op welke manieren die dan ook mogelijk zijn, geniet van het heerlijke weer, en houdt er vooral plezier in!