Corona Column #6 – einde roeiseizoen 2020

By 1 mei 2020Corona Column

Het was na de maatregelen die bekend werden gemaakt op de persconferentie van het kabinet afgelopen week al bijna geen verrassing meer: het roeiseizoen van 2020 kan geen doorgang vinden. Noodgedwongen moest de KNRB alle wedstrijden af laten lasten en de trainingsmogelijkheden op de verenigingen beperkt houden. Teleurstelling heerst bij de roeiers. Als iemand voor het seizoen had gezegd dat de zaterdag van de Winterwedstrijden het toppunt van het seizoen zou worden, had iedereen je gek aangekeken. Het kan verkeren, zoals Bredero altijd zei. Deze week alweer Corona Column 6 geschreven door Tjalling Tjalsma.

 

Lees meer…

Weken zat iedereen in onzekerheid thuis te kettingtrekken, rondjes brug en rondjes Veluwe af te gaan en circuitjes van de krachttrainer te volgen met als doel de lichamen in conditie te houden voor de wedstrijden die wellicht zouden komen. Bewonderenswaardig was de positieve instelling en de wil om door te trainen in deze tijd.

En dan nu het hoge woord eruit is, gunnen de roeiers hun lichaam rust. Er is toch vanaf de zomervakantie acht maanden aan een stuk door getraind.

Positief is dat de spreekwoordelijke deur die leidt tot roeien een klein beetje open is gegaan. Afgelopen dagen heeft het bestuur samen met de profcoaches en VADA het gesprek met de gemeente geopend om onze jongste leden te laten roeien in de zogenaamde nieuwe anderhalvemetersamenleving. En dat komt eigenlijk op een boottype uit: de skiff, jawel, de eenpersoonsboot.

Wat de C4+ voor studenten is, is de skiff voor junioren. Maar ook de oude garde studenten heeft leren roeien in dit boottype. Waar roeiers normaliter hun ploeggenoten of stuur de schuld van alles geven als het niet het materieel is, kunnen zij er niet omheen om nu zelf kritisch naar hun eigen haal te kijken. Niets is zo confronterend als de skiff. Hierdoor leiden we een lichting geheel nieuw op, wat weer nieuwe mogelijkheden met zich meeneemt. Een armada van skiffs zal de wateren van onze Rijn trotseren en zelfs de meest fanatieke boordroeiers zullen scullen op een gegeven moment leuk gaan vinden. T kan verkeren.

Het zou mooi zijn als de landelijke maatregelen steeds meer toestaan, want skiffen is mooi, maar met een ploeg roeien nog wel mooier. Wellicht mogen binnenkort ook roeiers van boven de achttien individueel sporten, misschien mogen huishoudens onder elkaar wel roeien (laat tegen die tijd dan ook een studentenhuis als een huishouden gezien worden) en laat de tijd snel komen dat we allemaal gezond genoeg leven om te mogen roeien à la “pre-corona” .

Ik zou u allen nogmaals op het hart willen drukken de landelijke maatregelen te volgen. Dit is een verantwoordelijkheid die wij allen dragen. Op die manier kunnen wij eerder borrelen in de kantine, eerder roeien in de Henk Deys, Hylas en Zetes en eerder de Varsity winnen.

 

Uw wedstrijdcommissaris