Corona column #9: Argo huizen in tijden van corona

By 23 mei 2020Corona Column

Er lijkt licht aan het einde van de tunnel, dankzij recente versoepelingen zitten we allemaal gelukkig een stukje minder vastgebonden aan huis. Met dit mooie weer zijn er weer Argonauten langs de Rijn te vinden op een handdoek, of in een skiff op de Rijn. Na deze lange periode van zoveel mogelijk thuiszitten, zijn wij benieuwd hoe de Argo huizen de intelligente lockdown hebben ervaren. Niet mogen roeien, samen thuis online moeten studeren; hoe is dat de Argonauten afgegaan? Langsgaan op de koffie om hierover te kletsen gaat helaas nog niet, maar toch is het ons gelukt om jullie een kijkje te geven voorbij de voordeuren van huize Kháos, W10, Iolkos en Apollonios. Lees je mee?

“In huize Kháos is het momenteel verrassend druk, met z’n tienen zijn wij helemaal compleet en proberen er met z’n allen het beste van te maken!” vertelt Aniek Henken van Huize Kháos. “Overdag is het redelijk rustig omdat iedereen in hun kamer aan het studeren is, maar vrijwel dagelijks wordt er gezamenlijk geluncht en een koffiepauze gehouden onder het genot van een spelletje. Bij het avondeten eet ook altijd een grote groep thuis.” 

Bij huize Kháos zijn ze ook erg blij dat de deuren van Argo weer open staan voor skiffende leden. “Een aantal van ons zijn weer fanatiek op de Rijn te vinden, en gaan we vaak samen hardlopen, fietsen of ergometeren. Ook de workouts van Luuk en Wout worden bijgewoond door een groepje!” zegt Aniek. Ook merkt Aniek dat iedereen in huis veel meer tijd heeft voor elkaar, wat tot leuke projecten leidt. “We hebben afgelopen week een bank gemaakt van palletjes op ons dakterras, en is onze picknicktafel geschuurd en gelakt. Voorheen moest je je aanmelden om mee te eten ’s avonds, nu moet je het juist melden als je niet mee eet.” Aniek is van mening dat Kháos als huis nu meer naar elkaar toe getrokken is. “Al koesteren we natuurlijk de verwachting dat de situatie weer zo snel mogelijk terug gaat naar ‘normaal’, het zou erg mooi zijn als dit samenhorigheidsgevoel nog lang blijft hangen” beaamt ze. 

Dat gevoel van samenhorigheid, dat merkt Sytske de Jong van huize W10 ook. “Wij zijn met z’n vijven nu onderhand meesters geworden in Kolonisten, en kunnen we bijna elkaars gedachten lezen met The Game. En je kunt samen geen quarantaine tijd doorkomen zonder het kijken van de beste Nederlandse films in onze knusse roze woonkeuken, waar overigens ook vaak samen wordt gegeten, gekookt en liters thee worden gedronken en de beste tiramisu wordt gegeten”. Toch wordt Argo erg gemist, en zijn deze prinsessen uit het roze paleis bovenin de toren van de Walstraat weer helemaal klaar ervoor om naar de W.S.R. te gaan; “Gezellig biertjes drinken, en zo nu en dan de Rijn te trotseren zoals echte prinsessen dat zouden doen” lacht Sytske.  

En waar het roeien misschien wel het meest wordt gemist, is in huize Iolkos. “Als enige roeiershuis van Wageningen is dit een bittere pil geweest om te slikken. Testosteron kon niet geuit worden en de inpik kon niet verscherpt worden” vertelt Wout Gerdes van Iolkos. “Nu Argo weer open is voor skiffeurs, zijn we hier dagelijks te vinden om te skiffen of om skiffles te geven”.

En ook in tijden van intelligente lockdown, blijft Iolkos nog steeds de thuishaven van menig Argonaut, wat in deze quarantaine tijd wel in andere manieren geuit moet worden. “Mensen komen nog steeds koffiedrinken op gepaste afstand in de Hoogstraat, het bestuur vraagt advies via het raam en via commissies en coachen proberen we nog steeds Argo een mooiere vereniging te maken” zegt Wout trots. Ook als huis zelf blijven ze productief functioneren rondom een schema, wat door het hele huis gevolgd wordt. “We hebben aan het begin van de quarantaine besloten dat ‘kantooruren’ noodzakelijk zijn voor de productiviteit. Strikt om 8:30 heeft de sjongst de koffie klaar, en kan de optrek uitdaging beginnen. Na deze uiting van mannelijkheid begint het harde werken. Om klokslag 9:00 is de woonkamer een strak georganiseerd kantoor voor studeren. Om 10:30 staat er nieuwe bak koffie klaar voor tijdens de pauze. Na een halfuur ouwehoeren begint deel 2 van de kantooruren die tot 12:30 duurt. Daarna is het s ’middags tijd voor trainen, eten en onzin” vertelt Wout. “In de middag- en avonduurtjes kijken we nog steeds oneindig veel Henley, H4K en Olympische roeifilmpjes. Een aantal initiatieven die op de plank lagen zijn door de quarantaine in werk gezet, en zo heeft iedereen zijn eigen draai gevonden in het verbeteren van Iolkos”.

Naast W10, bevindt ook huize Apollonios zich op de Walstraat, en van de 8 huisgenoten zijn gelukkig ook veel nog aanwezig in Wageningen. “We aten altijd al veel samen, maar nu in quarantaine nog meer en er gaat elke week nu wel een kilozak koffiebonen doorheen met z’n allen!” vertelt Rick Stegeman van Apollonios. “Ook wordt er veel samen gefietst en gesport!

Al met al valt deze periode niet mee, het blijft soms moeilijk om positief te blijven in deze rare tijden. Desondanks dat Argo haar leden nog niet kan verwelkomen voor borrels en andere gezellige activiteiten, blijven veel Argonauten verbonden met elkaar, en lijkt in de Argo huizen de saamhorigheid zelfs te groeien. Elkaar steunen en er samen het beste van maken; een mooie en positieve draai aan deze quarantaine periode!