De Argonaut December: Rianne van Zandbrink

By 15 december 2020De Argonaut, Evenementen

Argo biedt haar leden vele mogelijkheden zodat iedereen zich thuis en op zijn of haar plekje kan voelen op de vereniging. Niet alleen op het gebied van roeien is er van alles mogelijk, maar ook binnen Argo zelf kunnen leden kiezen wat zij willen bijdragen. Hoewel er leden zijn die hun eigen niche hebben gevonden, zijn er ook leden die onderhand alle aspecten van Argo al gezien hebben. Rianne van Zandbrink is daar een goed voorbeeld van: iemand die alle takken van de roeisport heeft ervaren als Argonaut, maar binnen Argo ook meerdere rollen heeft vervuld, waar zij vandaag over vertelt in deze rubriek. En als voormalig voorzitter én oprichter van de MediaCie zetten wij haar dan ook graag in het zonnetje als De Argonaut van de maand! Leest u mee?

Rianne kwam als kersverse eerstejaars binnen bij Argo met een opgewekt enthousiasme voor het roeien. “Ik ben in mijn eerstejaar competitieroeier geweest in de legendarische ploeg Zonder Dollen, waar ik tot vandaag de dag nog steeds veel contact mee heb” vertelt ze. Daarna besloot Rianne fanatieker te gaan trainen met de Dames Club8 van 2017; “een fantastische ploeg waar ik met mijn lengte van 1,60 eigenlijk niet helemaal thuishoorde” lacht ze. Hier heeft ze vriendinnen overgehouden met wie ze regelmatig nog eet en sport. “Het jaar erna ging een vriendin van mij lichte damesselectie lopen, en ik dacht ‘Ja leuk, ik doe mee!’, en toen ik eenmaal begonnen was vond ik het fantastisch en wilde ik eigenlijk niets anders meer” vertelt Rianne. Tot haar vreugde werd Rianne ingeselecteerd voor EJLD 2018. “Dit was voor mij een onvergetelijk jaar; we hebben als ploeg enorm veel van roeien en discipline geleerd, maar elkaar ook goed leren kennen en samen gelachen en gehuild”. Ook deze dames spreekt ze nog met regelmaat. Als klap op de vuurpijl besloot Rianne als middengroeper in competitiejaar 2019 in de skiff te starten, wat ook een goede uitdaging bleek. Hierna vond Rianne het roeien wel even mooi geweest, en sloot ze zich aan bij het coachkader van EJZ én werd zij stuur van Dames Club8 2020. “En dit jaar ben ik van start gegaan met het coachen van EJLD” vertelt Rianne. 

Zoals u ziet aan deze lijst, heeft Rianne onderhand alles wel gezien op het gebied van roeien. Een keuze maken over welke de leukste tak van het roeien is, kan ze niet. “Het leukste vind ik dat ik aan alle verschillende ervaringen vrienden voor het leven heb overgehouden” antwoord ze. “Je kan bij Argo roeien in een fanatieke mate die je zelf wil, en dan ontmoet je vanzelf mensen die er hetzelfde instaan”. Ondanks het feit dat zij in haar Dames Club8 jaar en EJLD jaar veel nieuwe mensen met verschillende karakter leerde kennen, verbond de wil om hard te roeien hen. 

Als wij Rianne vragen wat haar het meest bij is gebleven tot nu toe op Argo, dan wordt het felbegeerde sprintblik van EJLD 18 als eerste genoemd. “Wij waren als één van de eersten op vrijdag die de Erasmussprint op de WAB mochten starten. Het was een wedstrijd met doorstart, dus je wist niet meteen op de eindstreep of je had gewonnen of niet.” “Na de finishlijn bleven wij onze coach Edwin aanstaren, probeerden we aan zijn gezicht af te lezen hoe we het hadden gedaan, helaas zonder resultaat. Pas aan het wisselvlot werd het duidelijk; we hadden geblikt!” De dames wilden graag op het erevlot hun stuur te water laten. “Dit resulteerde in terug roeien in tegengestelde richting van het wisselvlot naar het erevlot, wat niet helemaal gewaardeerd werd. Maar wij hadden wel ons moment op het erevlot gehad wat we wilden!” lacht Rianne. 

“Natuurlijk ga ik ook nooit meer de legendarische nascies vergeten met mijn Club8 in 2017” voegt Rianne toe. “Dit waren de nascies waarbij de volledige ploeg aanwezig was en waarbij het sneller 05:00 werd dan we door hadden. Rode wijn en sterke verhalen zorgde altijd voor een prachtige avond en een zware woensdagochtend.” “En even hulde voor de Autolykus, opdat ze in vrede mag rusten, en onze beste wedstrijd op de Skøll Cup waar we met wind mee een Argo competitie record pakten.” voegt Rianne nog toe. 

Naast het roeien en coachen, is Rianne ook zeker niet onbekend met commissiewerk op Argo. In het lustrumjaar zat Rianne in de AlmanakCie, en zij heeft de MediaCie opgezet op Argo nadat ze hiervoor was gevraagd door Bestuur Boot samen met een aantal andere Argonauten. “De vraag was om Argo meer op de kaart te zetten als het gaat om media” vertelt Rianne. Sindsdien is de commissie ontzettend gegroeid. “We stelden onszelf een aantal doelen met betrekking tot hoevaak per week content gepost moest worden, en zo werd er met de creativiteit van leden vanzelf content gecreëerd.” Rianne legt uit dat content maken steeds makkelijker begint te worden omdat elke Argonaut, ook buiten de MediaCie, zich betrokken voelt bij de sociale media van Argo. “Ik kan alleen maar trots zijn op de commissie die er nu is! Wat startte met 1 schamele post per week, is nu zeker 3 posts per week met vaste rubrieken én zelfs samenwerking met de KNRB” vertelt Rianne trots. “Het feit dat leden reageren en zelf input willen leveren, heeft mij laten zien dat de MediaCie iets goed doet. We hebben er als commissie ook voor gezorgd dat elke jaarlaag en elke vorm van roeien in commissieleden wordt vertegenwoordigd.” “Op deze manier hebben we ook makkelijk toegang tot alles wat Argo te bieden heeft. Er is namelijk altijd een kort lijntje naar een vereniging, ploeg, coach, Argohuis, gezelschap, of roeier.” 

Hoewel het overduidelijk is dat Rianne veel heeft betekend voor Argo de afgelopen jaren, is zij zelf vooral Argo dankbaar. “Ik heb enorm veel geleerd op Argo door te gaan wedstrijdroeien, met veel leden te praten over van alles en nog wat, en het heeft me veel vrienden opgeleverd, waar ik erg dankbaar voor ben!”