De Argonaut: Elte-Jan Visser

By 9 juli 2020De Argonaut
Elte-Jan met zijn bul van zijn benoeming tot Erelid

In deze editie van De Argonaut zetten we wederom een bijzonder persoon in het zonnetje: niemand minder dan Erelid en Oud Argo voorzitter Elte-Jan Visser. Als Oud Argonaut denkt hij iedere dag wel een keer aan roeien. Zo is hij nog steeds actief bezig met roeien als initiatiefnemer van roei- en kanovereniging het Anker in Ulft, waar hij zelf roeit en andere leden coacht. Ook geeft hij ‘s zomers inline skate trainingen aan een jeugdgroep en ‘s winters schaatst hij zelf. “Kortom, sport blijft een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse activiteiten!”

Maar wat vond hij zo mooi aan Argo dat hij nog steeds zo betrokken is? “Toen ik in ‘85 op Argo kwam, was ik trots om onderdeel te mogen zijn van een bloeiende vereniging. Je komt aan, wordt lid en daarmee ben je opeens voor een stukje eigenaar van iets ‘groots’.” In de tijd bij Argo maakte hij graag gebruik van de mogelijkheden om zichzelf te ontplooien, niet alleen sportief maar ook sociaal en organisatorisch, onder andere door het bestuur in te gaan. Elte-Jan ziet Argo als een groep van heel verschillende mensen die met elkaar verbonden zijn door een gemene deler. “Ik merk ook dat de band sterk is en vanuit je Argo-tijd doorloopt in je Oud Argo tijd.”

 

“Argo betekent voor mij een mooi verleden, heden en toekomst. Ik heb er een prachtige tijd gehad als roeier, als coach, maar ook organisatorisch in allerlei rollen.”

 

Als voorzitter van Oud Argo is Elte-Jan ook vaak bezig geweest met het ondersteunen van het bestuur van Argo bij diverse projecten. “Ik denk dat veel Argonauten onvoldoende weten wat Oud Argo voor ze betekent en na de actieve Argo tijd voor ze kan blijven betekenen. Oud Argo betekent voor Argo een groep mensen waar je op kan terugvallen voor kennis, netwerk, financiën en dergelijke. Mooi daarbij is voor mij dat Argo hierbij wel autonoom blijft, maar waar nodig wel hulplijnen kan inroepen. De nieuwbouw, de profcoaches, zonnepanelen, internationale uitzendingen, het zijn allemaal Argo projecten waarbij Oud Argo een belangrijke rol heeft kunnen spelen.” Ook de contacten met Oud Argonauten onderling zijn erg waardevol. “Bij het oprichten van de nieuwe roeivereniging in Ulft heb ik ook – zowel gevraagd als spontaan – hulp van (Oud) Argonauten gekregen om bijvoorbeeld aan materiaal te komen.” Deze mate van bereidheid om elkaar een hand toe te steken en een nieuwe roeivereniging te helpen faciliteren ziet hij overigens in de hele roeiwereld. “Ik hoop dat de huidige Argonauten dit belang en de voordelen van een oud-leden vereniging meer gaan zien en na hun tijd bij Argo zich ook aansluiten bij Oud Argo.” In samenwerking met het bestuur van Argo is Oud Argo bezig met het in beeld brengen van de behoeften van de jongere generatie Oud Argonauten. “Als je ideeën hebt, meld dit dan alsjeblieft bij de secretaris van (Oud) Argo, alle ideeën zijn welkom!”

 

Toch is het ook op een gegeven moment tijd om het stokje als Oud Argo voorzitter door te geven. “Na mijn studietijd is de betrokkenheid altijd sterk gebleven via de Sprint en Lustrumwedstrijden op de Hollandia en nu in de laatste jaren vanuit het bestuur van Oud Argo, waarin ik weer directer in contact sta met het bestuur van Argo. Nu treed ik weer een stapje terug en ga ik wat meer tijd aan de laatste jaren van mijn ouders besteden.” Dit betekent niet dat hij zich helemaal terugtrekt: “De verbinding met Argo zal er niet minder om worden, al is het maar dat ik uitkijk naar de post-Corona tijd en de volgende Batavieren-lopersgroep onderdak kan bieden en ’s morgens in Ulft af kan zetten. Ik ben trots om onderdeel van deze vereniging te zijn en te blijven!”