De Argonaut: Lieke van der Lee

De Argonaut van de maand juni: Lieke van der Lee! En waarom? Omdat Lieke meedoet aan de bond selectie voor een boot die in september het EK onder de 23 start. Bovendien doet ze mee aan de selectie voor de Minerva 8 die vooralsnog in oktober een wedstrijd in Boston starten. Lees meer…..

Iedereen mag het nu weten! Lieke van der Lee doet mee aan de bond selectie! In december en februari deed Lieke voor de bond profieltesten op een ergometer: een 2k, een 6k, één minuut en een honderd meter test. Haar coach, Lars Kraak stelde voor om haar tijden in te sturen onder het mom: nooit geschoten is altijd mis. Daarnaast had Lieke nog een persoonlijk doel: het Argo 2k record verbreken. En dat was succesvol met 0,3 seconde! Ploeggenoot Lilian bleek echter nog sneller te zijn.

 

Afgelopen mei kreeg ze te horen dat ze geselecteerd was om mee te doen. Haar coach stuurde haar een berichtje met de bijlage van de selectie. In eerste instantie dacht ze dat het ging om een nieuw trainingsschema, aangezien ze de zomer rustig wilde doortrainen om weer fit te zijn in september. Maar coach Lars benadrukte dat ze beter haar mail moest lezen. Toen begon het wat te dagen. Wellicht was het een aanmeldingsformulier voor de onder de 23 selectie volgend jaar! Dus niets vermoedend opende ze haar mailbox waarin stond dat ze dit jaar mee mocht doen in de voorselectie!

 

Ze kreeg een trainingsschema doorgestuurd en data van trainingsweekenden. Afgelopen weekend van vrijdag tot en met zondag was het eerste trainingsweekend met de andere meiden in de voorselectie. Samen met twaalf anderen werden de eerste halen in een 8 en een vier zonder gemaakt. Lieke voelt zich volledig een ‘underdog’ want ze is nog maar anderhalf jaar wedstrijdroeier, terwijl sommigen anderen al veel meer roei ervaring hadden. Het is dus bijzonder dat ze nu al mee mag doen aan de selectie. Lieke benadrukt dan ook voor haar zelf dat ze alle ervaringen en roeitips zal meenemen. Of ze nou uiteindelijk in de selectie komt of niet. Bovendien laat ze nu zien wat voor een talent ze heeft en zoekt de bond dit in de toekomst! Uiteindelijk wordt er een 8+ en een 2- geselecteerd. De twee roeiers in de twee zonder dienen tevens als reserve voor de 8. Is er geen reserve nodig, dan ligt er ook een twee zonder aan de start.

 

Toen in mei bekend werd dat ze mee mocht doen aan de selectie, boden vele Argonauten hulp aan. Ten eerste haar directe coach Lars, maar ook de profcoaches Arne Hendriks en Arne van Eupen hielpen haar op de elke manier waar mogelijk voor coaching en vooral: van alles regelen. Ook het bestuur schaarde zich volledig achter Lieke. Zodra er weer geroeid mocht worden in skiffjes, was Lieke een van de eerste die haar skiff in het water legde. Lieke moest uiteraard de protocollen na leven, maar zij mocht ook na vijf uur onder begeleiding nog het water op. Daarnaast werd er materiaal geregeld zodat Lieke in een twee zonder kon stappen. Zo werd het mogelijk gemaakt om na veel scull avonturen, ook weer te gaan boordroeien. Bovendien, blijft grote supporter en wedstrijdcommissaris Tjalling Tjalsma, benadrukken dat Lieke vooral haar hoofd koel moet houden. Uiteraard mogen we Lieke’s ploeggenoten niet vergeten. Met een vaste trainingspartner stapt Lieke in de twee zonder en andere (ex-)middengroep (lichte) dames motiveren haar om harder te roeien in een skiff. Daarnaast motiveren oud-ploeggenoten en huisgenoten haar om te presteren op een ergometer als er weer een ergometertest op het programma staat. Als laatste mogen we Lieke’s familie niet vergeten. Het wordt al snel duidelijk waar Lieke’s doorzettingsvermogen en passie voor sporten vandaan komt als je vraagt naar haar familie. Haar moeder heeft op hoog niveau gezwommen en kent daarom maar al te goed de spanning van selecties.

 

Toen we aan Lieke de vraag stelde wat er zo mooi is aan Argo, kwam naar voren dat er altijd andere Argonauten voor je klaar staan. Iedereen wil ervoor zorgen dat Lieke de faciliteiten heeft om zo ver mogelijk te komen in deze selectie en om uiteraard de selectie helemaal door te komen! Het geeft Lieke extra motivatie om Argo dan ook bij de bond te vertegenwoordigen. 

 

Ook vroegen we: “wat betekent Argo voor jou?” En aangezien Lieke nu een groot deel van haar dag op Argo doorbrengt door al het trainen gaf ze het antwoord: het is mijn sociale leven geworden. Argo was haar eerste aanraking met het studentenleven en ze heeft vriendschappen voor het leven gemaakt. Argo heeft haar leren roeien. En daar is ze beter in geworden. Bekijk vooral even het filmpje van een van haar eerste trainingen in de afroeiperiode. Lieke zit op nummer twee. Inmiddels, heeft coaching ervoor gezorgd dat haar techniek verbeterd is tot een niveau dat ervoor heeft gezorgd dat de bond haar opmerkt.

 

We houden jullie op de hoogte van Lieke’s avonturen tijdens de bond selectie en de selectie van de Minerva 8! Wat er ook gaat gebeuren, Lieke geniet van de ervaring en kennis die ze opdoet. Uiteraard koestert ze de positieve verwachting om begin september in Duisburg aan de start te liggen bij het EK onder de 23.

Foto’s: Lisanne Treskes & Anouk Gierveld