Interview DansMaar

By 16 januari 2020Commissies
DansMaar is dé DJ commissie van Argo. Enthousiaste ervaren en beginnende DJ’s krijgen in deze commissie een podium door op externe en interne evenementen en feesten van Argo te draaien. Vandaag (donderdag 16 januari) vindt alweer de derde editie van de succesformule ‘Stookruimte’ plaats. De Mediacie zocht het doen en laten van deze commissie en dit feestje uit.

Om met de deur in huis te vallen: Hoe is de naam DansMaar ontstaan? 

“In november 2016 werden de creatieve koppen van Bas Ooteman (destijds voorzitter), Pierre Verbakel en Sander van Steenbergen bij elkaar gestoken met als doel de Argo feesten nieuw leven in te blazen. Hier hoorde wel een nieuwe pakkende naam bij die tot een merk om te toveren is. De DJcie klonk daarom een beetje suf. De naam moest namelijk iets bekends uitstralen dat ook nog eens goed bij het type feesten die we gingen organiseren zou passen. Na lang breinstormen en geïnspireerd door het nummer ‘Dansplaat’ van Brainpower hadden we met de naam ‘DansMaar’ precies het doel te pakken wat voor ogen was”.

Moet iemand al goed kunnen draaien om lid van DansMaar te willen worden?

“Nee, totaal niet! Op dit moment is Pierre de enige in de commissie die voor DansMaar al ervaring had met DJ’en. Het leuke is dat je plaatjes draaien vrij snel oppakt. Bij DansMaar leren we elkaar draaien. Binnen de commissie hebben we inmiddels veel ervaring en doordat die ervaring doorgegeven wordt, blijft de commissie levende. We werken met een zogenaamd ‘buddy-systeem’, waarin een aspirant gekoppeld wordt aan een ervaren DJ binnen DansMaar om 1 op 1 het draaien te leren. Binnen één jaar stomen wij je klaar om echt voor publiek op te treden! Een groot pluspunt aan dit systeem is dat er geoefend wordt met professionele DJ apparatuur die ook tijdens feesten gebruikt wordt. Dit lijkt heel logisch, maar dit soort DJ sets zijn doorgaans voor de beginnende DJ zo goed als onbetaalbaar. Bij hen zie je vaak dat ze na maandenlang oefenen in hun slaapkamer op instapapparatuur veel moeite hebben met hun eerste optredens met de professionele DJ sets. Onze aspiranten vallen zo met hun neus in de boter zou je kunnen zeggen”.

Wat is er zo tof/bijzonder aan deze commissie?

“Het toffe aan DansMaar is dat al onze zeven leden en vier aspiranten creatief én muzikaal zijn. Hierdoor ontstaan er bij vergaderingen altijd veel nieuwe ideeën. Ook wordt er nooit in problemen gedacht, maar in oplossingen: hoe gaan we ervoor zorgen dat dit nieuwe idee supervet wordt? Hierdoor is onder andere Stookruimte geboren”.

Daarover gesproken: Vandaag vindt alweer de derde editie van Stookruimte plaats. Hoe zijn jullie op dit idee gekomen? 

“Het evenement is ooit ontstaan toen we op een commissiemarkt tijdens de Nascie (kroegavond op Argo) met de set in de weer waren om nieuwe DansMaar leden te vinden. We stonden met onze DJ set midden in de zaal lounge plaatjes te draaien en bedachten dat het heel vet zou het zijn als we onze eigen ‘boilerroom’ op Argo zouden organiseren. Boilerroom is een bekend concept waarbij de DJ’s op gelijke hoogte staan met het publiek midden in de zaal. Vanuit daar zijn we na gaan denken en inmiddels zijn we alweer bij de derde editie. We merkten ook wel dat er behoefte aan was, en het is wel echt vet om te zien dat Stookruimte qua feesten op Argo er nu wel echt bij hoort.”

Wat is het geheime recept van dit feestje? 

“Het geheime recept is ons enthousiasme en de durf om groots te denken. De voorbereidingen beginnen drie maanden van tevoren met sparren over de muzikale richting, aankleding, lampen en de rest van de sfeer van het feest. We hebben elke keer als doel om het vetste feest van het jaar neer te zetten en dat merk je in zowel het enthousiasme als het werk dat in Stookruimte gestoken wordt!”

We kijken met z’n allen natuurlijk uit naar dit feest, maar waar moeten we echt naar uit kijken?

“Als je ons Instagram-account (@dansmaar) gevolgd hebt, heb je al wel wat kunnen luisteren van de muziek die gedraaid zal worden: vorig jaar gingen we de hardere techno-sferen in, dit jaar gaan we voor een iets meer melodieuze invalshoek. Daarnaast wilden we echt heel graag ‘visuals’ op deze editie hebben: bewegende beelden die ondersteunend zijn bij de muziek en lichtshow waarmee extra sfeer gecreëerd wordt.

Vorig jaar hadden we het idee om de lichtshow niet alleen binnenshuis te houden, maar ook lichten van buiten naar binnen te laten komen. We hebben elke letter van ‘Stookruimte’ uitgesneden in karton, die op de ramen gezet en alle andere namen afgeplakt. Zo werd de naam van het feest zichtbaar voor alle feestgangers op de maat van de muziek.

Met de visuals willen we met deze editie een nog nieuwere dimensie creëren. Pierre is hiermee aan de slag gegaan en het resultaat mag er wezen: we kunnen niet wachten op de reacties! Je moet het zien om mee te maken”.

Tot slot: Wat zijn jullie plannen voor de rest van dit jaar?

“Stookruimte is voor ons altijd een beetje de start van het nieuwe draaiseizoen. De agenda staat weer bomvol met feesten vanaf februari tot aan het einde van het jaar. Verder zijn we altijd bezig met nieuwe ideeën, dus er staan nog wel wat verrassingen op de kalender…”