Interview met de aankomende Eerstejaars: Hoe ervaart de nieuwe lichting de vereniging?

By 20 november 2020Evenementen

Sinds de coronacrisis verloopt het dagelijks leven op W.S.R. Argo anders dan voorheen. Onzekerheid over de telkens weer veranderende maatregelen om de corona-pandemie te stoppen zorgen ervoor dat het roeien dit jaar niet altijd doorgang heeft kunnen vinden. Toch ging net als andere jaren de AID gewoon door, hebben potentiële roeitalenten zich als vanouds weer aangemeld en de afroeiperiode afgesloten en zijn ze inmiddels bekend geworden met de vereniging. Hieruit blijkt maar weer dat de geest van W.S.R. Argo toch vooral voorkomt uit haar leden, en zich niets aantrekt van het al dan niet kunnen roeien. De leden maken immers de vereniging. Talloze online borrels zijn al gehouden, en het spelen van spelletjes met ploeggenoten via internet zorgt voor de nodige vorming van de ploegband. Wij peilden de stemming onder de aankomende eerstejaars aan de hand van drie vragen. Wij vroegen hen wat Argo hen tot nu toe gebracht heeft, hoe hun integratie verloopt en waar zij nog naar uitkijken als toekomstig Argonaut.

Han Baselier is een van die aankomende eerstejaars, en loopt selectie bij Heren TopC4. Op de vraag wat Argo hem tot nu toe gebracht heeft, heeft hij wel een antwoord paraat. ‘Argo heeft ervoor gezorgd dat er ondanks deze coronatijden in mijn omgeving een vriendengroep is ontstaan. Daardoor was er toch de mogelijkheid om te integreren, hetzij in een zeer kleine groep.’ aldus Han. Hij vertelt dat de (online) borrels die gehouden worden altijd erg gezellig zijn, ‘en coronaveilig, natuurlijk!’ voegt hij er aan toe. 

Han heeft niet alleen een liefde voor roeien, maar ook voor atletiek. Als roeier kun je op Argo krachttraining op niveau volgen, die volgens Han ook nog eens goed aansluit bij het beoefenen van atletiek. De twee sporten sluiten zo perfect op elkaar. ‘Zonder Argo zouden mijn trainingsmogelijkheden tijdens corona ook erg beperkt zijn geweest, dus dat is ook echt fantastisch.’

Ondanks alle maatregelen die gelden die het integreren vermoeilijken, is Han toch van mening dat het integreren goed lukt. ‘Binnen een kleine groep sowieso, en door de inzet die de vereniging toont om op creatieve manieren toch nog trainingen neer te zetten is ook binnen grotere groepen integratie mogelijk geweest.’ zo vertelt Han. Het totaalbeeld van Argo heeft hij begrijpelijkerwijs door corona nog niet gezien, maar de sfeer binnen de vereniging heeft Han zeker al geproefd door alle creatieve integratie-initiatieven.

Op de vraag waar hij naar uitkijkt als Argonaut reageert hij: ‘Ik kijk erg uit naar het moment dat we weer wat meer mogen van de overheid en de integratiemogelijkheden weer zullen toenemen.’ ‘Ik ben erg benieuwd naar de mensen achter Argo en de vele mogelijkheden binnen deze vereniging.’ sluit hij af.

Han (L) met zijn afroeiploegje.

 

Een andere aankomend eerstejaars van de huidige lichting is Bo Bette. Bo loopt ook TopC4-selectie, maar dan bij de Dames en vertelt meteen dat Argo haar al erg veel gebracht heeft de afgelopen tijd. Tijdens de afroeiperiode maakte Bo haar eerste kennismaking met het roeien, en dat smaakte haar absoluut naar meer. ‘In de afroeiperiode heb ik kennis gemaakt met het roeien en ik vond dit zo ontzettend leuk dat het al snel duidelijk werd dat Argo de juiste keuze plek is voor mij.’ Bo vult ook aan dat ze in korte tijd al veel mede-Argonauten heeft leren kennen op de NasCies en de corona-veilige Stille Disco die een tijdje terug door DansMaar werd georganiseerd.

Door alle maatregelen is het integreren wel lastiger dan in voorgaande jaren. Dat begrijpt Bo ook. ‘Maar gelukkig zijn er heel veel leuke alternatieven!’ vertelt zij. ‘Zo hebben wij binnenkort een online borrel met de selectieploeg!’. Bo hoopt dat zij en haar ploegje elkaar snel weer in het echt zien. ‘Want dat blijft natuurlijk het allerleukste!’.

Momenteel traint ze erg hard voor haar TopC4-selectie. Op de vraag wat Argo haar in deze tijden brengt, is haar antwoord duidelijk. ‘Argo geeft mij net dat beetje extra energie en motivatie om door te gaan en mezelf te blijven verbeteren.’ vertelt Bo. ‘En het is gewoon onwijs lekker om helemaal stuk te gaan!’ voegt ze eraan toe. Als laatste vertelt Bo nog dat ze erg uitkijkt naar het starten van haar eerste wedstrijden. ‘Het lijkt me erg gaaf om samen met mijn ploeg alles te kunnen geven op het water en te laten zien waarvoor we zo hard hebben getraind.’ besluit ze.

Argo brengt Bo net dat beetje energie en motivatie om door te gaan en zichzelf te verbeteren, zo ook op de ergometer.

 

 

Als laatste vertelt Job Oosterlaan over zijn ervaringen met Argo. Job is geselecteerd voor de Eerstejaars Zwaar bij de Heren en is ook van mening dat Argo hem al snel veel gebracht heeft. Aan de ene kant het sporten, met het roeien op de Rijn of het ergometeren, maar ook de gezelligheid met de leden op de vereniging, bij leden thuis of in de Uiterwaarden. ‘Op het begin van het studiejaar dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn dat er veel georganiseerd zou worden door het coronavirus.’ aldus Job. ‘Maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn!’ vervolgt hij.

Om goed te kunnen integreren tijdens deze coronatijd heeft Job geprobeerd zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij allerlei activiteiten die toch werden georganiseerd, bijvoorbeeld bij de NasCies, de Stille Disco, het Heerendiner, de Varsity-borrel en natuurlijk de trainingen. Hij zegt ook blij te zijn met het gezellige afroeiploegje dat hij heeft gehad, met actieve coaches. ‘Door hen heb ik nog meegeborreld met het Heerengezelschap Dodona.’ vertelt hij. ‘Verder heb ik een training meegedaan met de instap-acht, wat ook een succes was!’. Door al deze activiteiten heeft Job het gevoel gehad dat hij in zijn afroeiperiode niets gemist heeft.

Op advies van zijn afroeicoaches heeft hij samen met een afroeiploeggenoot besloten om selectie te lopen bij de eerstejaars Heren Zware Wedstrijdroeiers. Daarvoor werd hij geselecteerd en sindsdien traint hij 6 keer in de week mee. Job vertelt dat het ‘heel leuk is om in deze tijd nog steeds zo vaak op Argo te kunnen zijn. Nu nog hopen dat het wedstrijdseizoen door kan gaan en we kunnen blikken!’.

Job heeft tot slot op de vraag waar hij nog naar uitkijkt als Argonaut ook een antwoord. ‘Het lijkt me heel leuk om misschien nog in een Argohuis te gaan wonen of nog wat voor Argo te kunnen betekenen!’. Het zou hem dan bijvoorbeeld leuk lijken om bij een commissie te gaan. ‘En vooral lekker veel te blijven roeien!’ sluit hij af.

Job op de Rijn aan het trainen met zijn ploeg.