Interview met de Toercie

By 13 januari 2020Evenementen

Vanavond 13 januari is er een informatieavond op Argo over een voor veel Argonauten nog onbekende tak die het studentenroeien te bieden heeft naast competitie- en wedstrijdroeien, namelijk het marathonroeien. Deze uitdaging wordt gefaciliteerd door de Toercie, en biedt een leuke nieuwe ervaring aan voor Argo roeiers. De Toercie wil komend jaar deze roeitak introduceren binnen Argo, en hoopt volgend jaar te kunnen starten met deze nieuwe uitdaging. De Toercie is een doorlopende commissie en beschikt momenteel over 7 commissieleden. Deze commissie is een veelzijdige groep leden, variërend van wedstrijdroeiers tot toerroeiers, maar allemaal met een hart en/of verleden bij het roeien van toertochten. Vandaag vertellen zij ons alles over hun werk als Toercie, en leggen zij alles uit over marathonroeien en wat zij in petto hebben voor het nieuwe jaar!

De Toercie organiseert interne roeitochten en evenementen, voornamelijk voor toerroeiers van Argo. Het toerlidmaatschap biedt uitkomsten voor leden met variërende doeleinden. Denk aan bijvoorbeeld mensen die nog wel willen roeien maar geen ploeggenoten meer hebben, en mensen die vooral bezig zijn met coachen of commissiewerk en het af en toe zelf nog wel leuk vinden om de boot in te stappen. Ook zijn er mensen die het roeigedeelte van de vereniging helemaal achter zich hebben gelaten en nu alleen nog maar deelnemen aan het gezellige aspect van de vereniging. Deze veelzijdige groep mensen bereiken met evenementen blijft een uitdaging voor de Toercie. 

Een aantal voorbeelden van evenementen en tochten op Argo zijn Snertroeien, Midzomer- ochtendroeien en instapmiddagen. Toerleden die zich hiervoor inschrijven kunnen dan van een mooie roeitocht genieten, en vaak van een maaltijd en veel gezelligheid achteraf. Ook faciliteert de Toercie de mogelijkheid om mee te doen aan tochten elders in Nederland en zelfs in het buitenland, zoals de Elfstedentocht in Friesland, De Ringvaart Regatta, Traversée de Paris, en de Vogalonga in Venetië. Sinds dit jaar wil de Toercie ook de mogelijkheid bieden om mee te doen aan de eerdergenoemde nog vrij onbekende tak van het toerroeien, namelijk het marathonroeien. “Momenteel worden toerroeiers binnen de vereniging vooral gezien als leden die zelf niet meer zoveel roeien en voornamelijk aan de bar te vinden zijn, maar in dat beeld willen wij graag verandering gaan brengen!” aldus de Toercie. 

Wat houdt het marathonroeien dan in? Een roeimarathon is een tocht die minstens 50 km lang is, en wordt in een C2+ of een C4+ geroeid. Zo’n tocht kan in verschillende vormen geroeid worden; als prestatie, estafette of wedstrijd. Een marathontocht kan plaatsvinden door allerlei soorten wateren: meren, smalle sloten, of stromend water. Dit maakt zo’n tocht vaak een grote uitdaging, en kan dus niet door iedereen zomaar verroeid worden. De Elfstedentocht en Ringvaart zijn de bekendste roeimarathons in Nederland en worden jaarlijks door steeds meer Argo Leden verroeid.

Het roeimarathon klassement is een individueel klassement, waarin je strijdt om de meest geroeide marathons, daarbij ook de meest afgelegde kilometers in de boot. Het klassement bestaat uit 24 tochten, waaronder bijvoorbeeld de Elfstedentocht en de Rijn-IJssel Marathon (georganiseerd door Vada). Wanneer een roeier 6 punten heeft behaald (en dus 6 marathons heeft geroeid) en daarbij ook 300 km in de boot heeft afgelegd, ontvangt de roeier een oorkonde. Voor een korte indicatie, de winnaar van afgelopen jaar heeft 21 marathons geroeid en daarbij 1411 km afgelegd(!). 

Marathonroeien is voor de sportieve roeiers die zichzelf elke keer opnieuw weer willen uitdagen. Omdat je bij een marathontocht toch al gauw 3 uur of langer achter elkaar in een boot kan zitten, heeft marathonroeien een andere vorm van inzet en mentale motivatie nodig. Elke marathon die je start zal weer een nieuwe uitdading zijn omdat je op verschillende soorten wateren kan roeien en te maken kan hebben met verschillende weersomstandigheden. Verder moet je ook niet gehecht zijn aan zachte handen, want hier zal niet meer veel van overblijven na het roeien van een aantal marathontochten! 

Er staan voor komend jaar een hoop leuke evenementen op de Toercie agenda gepland:

– Lentekriebels (10 april)

– Midzomerochtendroeien (19 juni)

– Elfstedentocht (22&23 mei)

– Vogalonga (31 mei)

En nog veel meer andere marathontochten! 

Wil je meer informatie ontvangen over het marathonroeien, schroom dan niet om een bericht te sturen naar argotoercie@gmail.com. Natuurlijk is iedereen ook allemaal welkom vanavond 13 januari op de informatieavond om 19:30 of 20:40 in de kantine!