Keukenrenovatie 2021

By 3 november 2021Oud argo

De W.S.R. heeft sinds twee weken een vernieuwde keuken. Bij de organisatie zijn Stef van Oorschot (Tweede materiaalcommissaris h.t.)  en Merel van der Kruijssen (Tweede materiaalcommissaris e.t.), betrokken geweest. Afgelopen dinsdag is de keuken voor het eerst goed in gebruik genomen tijdens de Nascie. Merel was enthousiast dat ze de eerste dienst in de nieuwe keuken mocht draaien: ‘’Het is natuurlijk nog een beetje zoeken allemaal, maar het werkt echt een stuk beter en makkelijker.’’  De renovatie is duidelijk succesvol en was zeker nodig. Wij vragen naar het proces wat zich de laatste twee weken op de achtergrond van Argo heeft afgespeeld. Stef en Merel vertellen vol enthousiasme.

“De keukenrenovatie kwam als eerste aan bod via de kantine werkgroep” vertelt Merel “ daar was een kleine ondergroep die zei, we moeten de keuken ook aanpakken. Dat begon toen met het idee van een stoomoven en dat eindigde met het idee, we willen een hele nieuwe keuken.’’ Zo kwam er een keukenwerkgroep tot stand, bestaande uit drie dames uit de Nascie: Claire Ploumen, Jonna Houben en Isabelle van Kouwen.

De keuken werkte suboptimaal, met gaspitten die slecht functioneerde, glibberige vloeren, weinig snijruimte en met één onoverzichtelijke en gevaarlijke wasbak. Gevaarlijk, omdat de Nascie destijds met 3 man kokend water daar afgoot uit één van de grote pannen waar rijst of pasta in gekookt werden. Bovendien was Argo de oude keuken ontgroeid: de doorsnee Nascie kent veel grotere getale dan wat de oude keuken kon faciliteren.

Het botenhuis van de W.S.R. is relatief recentelijk opgeleverd, in 2012. “Ik ken nog de oude garde van Dodona die de muren van de vergaderruimte heeft gelakt.” Vertelt Stef. Ook hij verbaast zich over hoe snel de vereniging zich heeft genesteld in het gebouw.”Van origine was de keuken 2 vierkante meter.” Vroeger werd er nog met een kleine groep leden in de loods gegeten op dinsdag, waarbij het eten op Ceres werd gemaakt en met een bakfiets verhuisd werd, voegt Merel toe. Toen de keuken 1 jaar later werd opgeleverd was de vereniging de helft zo klein. Met de sterke groei in leden, kwam de behoefte om voor meer mensen te kunnen koken. Daarnaast  legt Stef uit dat het aantal leden dat ook lid is bij andere studentenverenigingen is afgenomen, wat Argo meer een verenigings karakter geeft dan voorheen. “Argo faciliteert nu veel meer activiteiten dan vroeger.” Aldus Stef.

De renovatie was mogelijk door de duurzame aard ervan. Een keukenbedrijf heeft een nieuw plan gemaakt voor de keuken. Daarbij hebben ze goed gekeken naar de behoeften van de vereniging en hoe die, rekening houdend met het budget, gerealiseerd kon worden. ‘’Ze snapten hoe Argo werkt.’’ zegt Merel. Door die aanpak kon het ook een volledige renovatie zijn. Zo zijn oude werkbanken opnieuw gebruikt en tweedehands apparaten aangeschaft in plaats van nieuwe. ‘’Het is vooral een extreem efficiënte keuken geworden, omdat je niet echt fysiek kan uitbreiden.’’ zegt Stef.

In de nieuwe keuken wordt gebruik gemaakt van twee braadsledes die het gerecht beter en gelijkmatiger verwarmd. Daarnaast is er een stoomoven waarin ook rijst en pasta bereid kan worden. “Alleen voor speciale wensen zoals allergieën wordt nog een pannetje op het gasfornuis gebruikt” Vertelt Merel. Ook is er een nieuwe anti-slip vloer aangelegd  bij zowel de keuken als bar. 

Waar Stef vooral bezig was met de uitvoering, heeft Merel zich in haar bestuursjaar gestort op het plan van de renovatie. ‘’Het rolde een beetje op mijn bordje.’’ zegt Merel, ‘’Het was eerst een taak van de barcommissaris, om de keuken enigszins te verbeteren, maar het werd meer een gebouw kwestie waarbij de loodgieter, elektricien en het PGO, plan groot onderhoud, bij werden betrokken.’’ Op die manier werd het een heel project.

‘’Ik heb er voor gezorgd dat er een nieuwe keuken in kon komen, maar niet wat er in kwam, dat heb ik aan de Nascie overgelaten.’’ zegt Stef. Toch wilde Stef ook ergens zijn eigen stempel achterlaten in de nieuwe keuken. Tussen de nieuwe zwarte tegels bij de bar en keuken is daarom een creatief detail te zien; groene voegen. 

Voor Stef was het een erg drukke periode, omdat hij organisatorisch verantwoordelijk was. Zo moest hij met alle partijen contact houden die de keuken kwamen aanleggen. Dat leverde wel wat stress op, maar des te trotser zijn hij en Merel op het eindresultaat. Argo is klaar om de magen van vele roeiers de komende jaren weer te vullen.