Voorbeschouwing Amstelbeker 2019

By 22 september 2019Evenementen

Zoals u vast weet kwam een aantal jaren geleden het plan om het niveau van Argo snel hogerop te tillen. De ergometerzolder werd in een rap tempo vergroot en verbeterd, er kwamen meer profcoachuren, nieuwe sponsoren en de loods werd gevuld met snelle boten. Dat bracht natuurlijk nieuwe doelen met zich mee. Eén van die doelen omtrent het nieuwe Argo was structureel een grote middengroep te leveren. Veel dames en heren die maar al te graag willen roeien op hoog niveau. En dan vooral hard willen roeien. Zo’n groep opent nieuwe kansen aan wedstrijden.

Een van die wedstrijden is de Amstelbeker. Snoeiharde boord-aan-boordraces over 750 meter in het epicentrum van de hoofdstad. Elke studentenroeivereniging mag twee achten leveren: een dames- en een herenacht. De laatste keer dat Argo dat leverde was 2012.

Maar zondag a.s. zal Argo er weer staan. Twee Wageningse universiteitsachten zullen scheren over het heilige Amstelwater, bekend van vele wedstrijden zoals de Roeivierkamp en de Head.

De Herenacht met topstuurvrouw Roos van Haeff wordt voorgeslagen door blikkentikker Tijmen van Rietbergen en Luuk Achterberg, bekend van de succesboot OJLuuk. Deze snelle roeiers, Nederlands Studenten Kampioen in de 2- afgelopen NSRF, hebben een paar stevige motoren mee. Kees Sevenhuijsen met zijn visier op zes plat zal zijn benen aanzetten. Marten Breeuwer en Reinder Droppers, net terug van een mooi EUC, zijn na het aanvegen van afgelopen 2x Developmentveld op zoek naar meer succes. Zowel Reinder als Kees zijn onderdeel van de Minerva 8 die de Head of the Charles in Boston starten volgende maand. Verder op de bankjes zitten talenten Naftali Slob en Jan Boersma die gretig zijn hard te gaan over het water. Als dat nog niet genoeg is zit op boeg Argo’s nieuwe aanwinst nationaal Noors kampioen Jesper Rorvig.

Afgelopen weken zijn er een aantal stevige trainingen gedraaid met deze boot. Het tempo werd opgeschroefd terwijl de controle zoveel mogelijk in de boot bleef. Deze acht kan zeker wat laten zien.

De Damesacht, gestuurd door de ervaren Kim uit de Bosch, is gemiddeld iets jonger maar kent een aantal zeer ervaren roeisters. Voorin op slag zit Carolien Tigelaar, ook net terug van een succesvol EUC waar zij de A-finale behaalde in de skiff, die na jaren wedstrijdroeien haar afscheidswedstrijd zal roeien. Achter haar zitten superondersteuners Lilian Prinsen, die na een jaar bestuur nog lang niet klaar is met roeien, en Sanne Put, die ook na een pauze hard over het water wil gaan. In het midden van de boot zitten Rozemarijn van Delden, Lieke van der Lee en Maxime Visser op de bankjes. Deze sterke meiden zijn erop gebrand de Henk Deys te laten vliegen. Om het af te maken zitten op boeg Pibbe Dirkson en Aranka Windmeijer, die na jaren scullen al snel de techniek van het boordroeien weer heeft opgepakt. Met krachtige souplesse zorgen zij ervoor dat de boot kaarsrecht en loeihard over de baan gaat.

Deze boot is er niet een om te onderschatten. Afgelopen weken werd er veel progressie geboekt tijdens de trainingen. Vastberaden de hoge snelheid meteen vanuit de start op te pakken en te behouden gaan de meiden richting Amsterdam.

Dit zijn opstellingen waar Argo trots op is. Komt allen het Wagenings Groen aanmoedigen terwijl zij alles op alles zetten op de Amstel!

In de verwachting Argonauten in grote getallen te zien verschijnen tussen de Berlage- en Amstelbrug zondag a.s., verblijf ik.

 

Uw Wedstrijdcommissaris