Voorbeschouwing seizoen 2020

By 5 februari 2020Evenementen

In het weekend van 15 en 16 februari wordt het roeiseizoen voor de wedstrijdroeiers zoals vanouds afgetrapt met de Winterwedstrijden in Delft. Op 29 februari zullen ook de eerste competitieroeiers aan de start verschijnen, bij de Gyas-Hunze race. Het wordt dus tijd om alvast voorzichtig vooruit te kijken naar het seizoen en misschien een paar verwachtingen uit te spreken.

In het seizoen voor de wedstrijdroeiers is er een aantal dingen veranderd. Zo is er een nieuwe tweekilometerwedstrijd toegevoegd aan de kalender, de Northwave Regatta. Deze is niet onderdeel van het eerstejaarsklassement maar er worden wel klasserende velden uitgeschreven. Ook is het EjLH4+ klassement vervangen door het EjLH4* klassement, omdat de focus bij het lichte roeien aan het verschuiven is naar meer scullen. Het is natuurlijk maar afwachten hoe zo’n nieuw klassement zich ontwikkelt, maar het lijkt erop dat de lichte heren van Argo een leuke groep aan tegenstanders zal treffen, die waarschijnlijk best sterk zal zijn. Op basis van de trials heeft de wedstrijdcommissaris veel vertrouwen in de heren. Dit vertrouwen wordt natuurlijk gesterkt door het feit dat zij in december al hun krachten hebben laten zien op het NKIR en daar hun eerste blik wisten binnen te slepen.

Ook in de andere eerstejaarsklassementen zal Argo goed vertegenwoordigd zijn, met een dames 8+, een lichte dames 4*, een zware heren 8+ en een zware heren 4+.

 

Voor de developmentklassementen is nog niet helemaal rond in welke samenstellingen er zal worden gestart, maar zowel de zware en lichte heren als de zware en lichte dames zullen een delegatie sturen. De doelstellingen verschillen per ploeg, maar zowel wedstrijdcommissaris Tjalling als profcoach Arne van Eupen verwachten dat er mee kan worden gedaan om winst.

 

Naar welke wedstrijden moeten we uit gaan kijken? Tjalling kijkt op het moment vooral uit naar de Winterwedstrijden, omdat dit een eerste inzicht zal leveren in de verhoudingen binnen de klassementen, na al die maanden trainen. Ook verwacht hij dat de grote Amstelwedstrijden (Roeivierkamp en Head) prachtige dagen zullen worden, mede omdat daar ook veel middengroepers aan de start zullen verschijnen. Maar Tjalling en Arne van Eupen zijn het er wel over eens dat we vooral uit moeten kijken naar de Varsity op 5 april, waar Tjalling verwacht eindelijk een gouden blik te kunnen trekken.

 

Binnen het competitieroeien zijn er geen nieuwe wedstrijden bijgekomen, de bokalen zijn namelijk een paar jaar geleden al enorm op de schop geweest. Argo zal dit jaar met 17 ploegen meedoen aan de eerstejaarsbokalen, verspreid over de bakboord- en stuurboordbokaal. Ook zijn er bij de eerstejaars heren en dames twee TopC4 boten die het klassement zullen starten. Op basis van de goede prestaties van afgelopen jaren in deze klassementen zijn de verwachtingen natuurlijk erg hoog, hoewel competitiecommissaris Jorden Uiterwijk het moeilijk vindt om te zeggen hoe het dit jaar uit gaat pakken. Wel ziet hij dat de roeiers erg hard trainen, dus hij verwacht dat het aan de toewijding van de roeiers en de coaches in ieder geval niet zal liggen.

 

Het aantal meerderejaars competitieploegen is nog niet definitief, maar gezien het enthousiasme in de najaarsbokaal zal er naar verwachting een goede hoeveelheid viermetten van Argo ten strijde trekken. Ook het aantal clubboten is niet gering, de clubsectie is dit jaar weer goed breed bezet. Er is een dames clubacht, een dames en heren dubbelviermet, een dames en heren dubbeltwee, een dames skiff en twee heren skiffs. Op basis van de winst op de Asopos Najaars verwacht Jorden mooie dingen van de dames clubacht, maar ook in de dubbelvieren ziet hij veel potentie. De dames dubbeltwee met Sanne en Vera heeft al de krachten laten schijnen in de najaarsbokaal, maar ook minder ervaren scullers zoals Beeke en Thomas in de dubbeltwee zullen naar verwachting alles gaan geven voor de winst. Skiffeuse Nina is vorig jaar al de uitdaging van de Ringvaart aangegaan in haar skiff, dus is Jorden zeer benieuwd of ze van de korte afstanden net zo’n avontuur kan maken. Skiffeurs Erik en Olaf betreden voor hen relatief nieuw terrein door in de skiff te stappen, waar de tegenstand pittig zal zijn. Ook hier ontbreekt het echter niet aan motivatie.

 

Als wedstrijd om naar uit te kijken noemt Jorden de Orca Competitie Slotwedstrijden, hij vindt dit een mooi spektakel om het jaar mee af te sluiten. Ook noemt hij dit als goed voorbeeld van de sfeer die je vindt op competitiewedstrijden.

Blijf de voor- en nabeschouwingen op deze website volgen om te zien hoe het seizoen verloopt, of kom natuurlijk een keer kijken op een wedstrijd.