Voorzitter dhr. Bergman: “Het bestuur is net een roeiploeg.”

By 17 oktober 2019Evenementen

Aan het begin van elk collegejaar wisselt het bestuur der W.S.R. Argo. Dit jaar is het de beurt aan bestuur Bergman om Argo naar een hoger niveau te tillen. De vraag is echter wat doet de voorzitter, Joris Bergman de hele dag?

Om te kijken naar wat een voorzitter doet, moeten we kijken naar wat het bestuur als geheel op Argo doet. “Het bestuur heeft een beherende taak, maar ook een besturende taak. Bij de besturende taak wordt er vooral gekeken hoe we de vereniging kunnen verbeteren. De voorzitter is degene die hier de meeste uren aan zit.”
Het unieke aan de rol van de voorzitter is dat hij bijna geen beherende taken heeft in tegenstelling tot de andere bestuursleden. De voorzitter zet zich voornamelijk in voor het maken van het beleid. Ook moet hij er voor zorgen dat de taken die belangrijk zijn voor Argo gedaan worden en niet naar de achtergrond schuiven. Dit doet de voorzitter onder andere door de juiste persoon op de juiste plek te zetten. “Hier komt het stereotype dat de voorzitter de hele dag niets doet vandaan. Ik ben me ervan bewust dat je als bestuur niet alles tegelijkertijd kan doen en daarom de hulp van andere mensen in moet schakelen. Je hebt er veel meer aan om mensen te zoeken die je taken efficiënt kunnen uitvoeren, dan dat je alles zelf probeert te doen”.

Ondertussen is dhr. Bergman al een maand bezig en heeft hij de alle voorzitters taken opgepakt.
Aan het begin moest hij nog wennen aan het voorzitterschap, maar ook als bestuur in het geheel. “Het bestuur is net een roeiploeg. De eerste trainingen doe je heel erg je best, maar omdat je niet gelijk zit kom je niet snel vooruit. Pas als je gelijk zit, kom je ergens. Dit verkrijg je door goed samen te werken en te communiceren”. Communiceren doet dhr. Bergman veel, zo probeert hij goed in de gaten te houden waar de vereniging mee bezig is. Dit doet hij door met zijn bestuursgenoten, coaches, leden, maar ook andere verenigingen te praten.
Als dhr. Bergman helemaal klaar is met praten dan gaat hij grasmaaien of mollen vangen. “We zijn afhankelijk van de staat van de dijk waar de vereniging op staat. De dijk moet dus goed onderhouden worden en deze belangrijke taak kan je niet bij iemand anders neerleggen dan bij de voorzitter”.

Iets waar dhr. Bergmann erg naar uitkijkt, is de Aegon bestuursbokaal. Dit is een bokaal waarbij besturen van verschillende roeiverenigingen een plan presenteren om de roeivereniging in alle aspecten te verbeteren. “Dit zorgt er voor dat het niveau van Argo, maar ook van het niveau van het studentenroeien omhoog gaat. Dit is het moment dat je als bestuur kan laten zien wat je kan”.
Ook kijkt dhr. Bergman, net als de rest van de vereniging, uit naar de Varsity, want “Argo wint de Varsity!”.