Winst in bestuursbokaal met pilot coastal roeien

By 13 december 2019Evenementen

Jaarlijks organiseert de KNRB in samenwerking met hun sponsor Aegon de bestuursbokaal voor studentenroeiverenigingen. Deze bestaat uit twee rondes, waarbij de besturen in de eerste ronde een plan presenteren wat zij dat jaar willen gaan uitvoeren en ze in de tweede ronde presenteren wat de uitwerking van hun plan is geweest. Elk bestuur maakt een filmpje waarin ze uitleggen wat hun plan is, op basis van dat filmpje beslist de jury wie er op de dag zelf mag pitchen en dus kans maakt op de winst. Bij de eerste ronde, die in november plaats vond, mocht Argo-voorzitter Joris Bergman pitchen en hij wist daarmee de jury te overtuigen om de winst aan Argo toe te wijzen. Bekijk het filmpje van het Argo bestuur hier. Wij spraken met Joris over de bestuursbokaal, de plannen van zijn bestuur en de ontwikkelingen in het coastal roeien.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om coastal roeien als onderwerp te gebruiken?

“Het antwoord daarop bestaat uit twee delen: het eerste deel is, hoe zijn we op het idee van coastal roeien gekomen. Dat was eigenlijk op het Amstelbeker diner in september, toen zaten we toevallig naast de voorzitter van de roeivereniging uit Muiden, zij zijn voorloper in het coastal roeien. Toen zijn we aan de praat geraakt over het coastal roeien en werden we uitgenodigd om zelf in zo’n boot te gaan roeien. Toen werd duidelijk dat het interessant voor Argo was om hier eens wat mee te doen. Je gaat niet meteen al je C4-en verkopen om te gaan coastal roeien natuurlijk, maar het is wel de moeite waard om een experiment te draaien en het serieus op te pakken en echt iets te willen leren.”

“Goed, dat was hoe we op het idee zijn gekomen, door een beetje toevallig aan de praat te raken met de kartrekkers uit de coastal wereld. Voor de bestuursbokaal ben ik met Mathijs (Peters, red.) gaan zitten met een lijstje van plannen, die zijn we af gaan strepen. Toen kwamen we erop uit, dat het coastal plan een beetje een high risk, high reward plan is. Als je het goed uit hebt gedacht en de jury weet te overtuigen, dan kan je hoog scoren. Maar als ze denken, dit is net iets te vernieuwend, dan is het anders. Gelukkig heeft het goed uitgepakt. Min of meer toeval, maar we hebben wel het idee systematisch uitgewerkt en een bewuste keuze gemaakt. Van de plannen die we hadden, was dit degene die de grootste kans maakt om het goed te doen in de bokaal. Het meerjarenplan is natuurlijk ook belangrijk, maar daar ga je nooit mee winnen.”

Had je van tevoren verwacht te winnen?

“We hebben de voorbereiding heel serieus genomen, er zat veel tijd in de video, we hebben bekwame mensen gevraagd om ons te helpen: Dick en Niels (Scholtus en Mulder, red.). Toen ik de video zag, had ik het idee, dit is wel genoeg om de finale te halen in ieder geval. Het is een professioneel, strak uitziende video, we hebben er veel tijd in gestoken. Bij het maken van de pitch had ik niet per se het idee dat ik ging winnen, ik had er wel veel tijd in gestoken, maar ik dacht, dat zullen andere mensen ook wel doen. Maar ik had wel een goed gevoel, ik had mijn best gedaan, dit is niet slecht. Dit zou het zomaar eens goed kunnen doen. Toen ik de pitch had gedaan had ik het idee, dit ging niet bijzonder goed, niet bijzonder slecht. Eerste indicatie dat het goed was gegaan was dat mijn bestuur me heel enthousiast begroette toen ik weer ging zitten. Tijdens de eerste koffiepauze kwamen er al andere mensen naar me toe die zeiden dat het echt een goed verhaal was. En ook gaandeweg de dag werden er plannen van andere verenigingen “geditcht” (ze mochten niet pitchen) en bleek dat de jury toch wat meer kritiek had op de andere plannen. Er zaten natuurlijk ook andere hele sterke plannen tussen. Nereus had een heel sterk plan, Vidar had een heel sterk plan. Die zijn ook in het juryrapport naar voren gekomen. Maar ja, op een gegeven moment waren alle plannen gepresenteerd, toen kreeg ik van andere vereniging te horen dat we echt kans maakten. Er werd echter ook getwijfeld of mensen het wel terecht vonden als we zouden winnen of niet.”

Waarom zou het niet terecht zijn?

“Er was wat discussie wie zou winnen, toen ik dat hoorde dacht ik wel, oh we zijn wel in de discussie om hoog te eindigen. Juryleden hadden unaniem gezegd dat ons plan het beste was, maar bij de publieksprijs waren we niet unaniem de winnaar. Juist omdat het hele idee van coastal roeien misschien wat vervreemdend werkt. Al helemaal bij verenigingen die zelf spiegelglad water hebben. Die denken wat sneller, waar zijn die nou mee bezig.”

Van veel mensen zal je de reactie hebben gekregen, we worden doodgegooid door de KNRB met dat coastal roeien, en Argo denkt daar even gebruik van te maken.

“Ja, wij luisteren natuurlijk wel naar wat er speelt. Je weet dat er mensen van de KNRB in de jury zitten en dat coastal roeien een hot item is. Natuurlijk kan je daar een beetje gebruik van maken. Maar ik denk niet dat dat doorslaggevend is geweest.”

Wat is nu het plan voor de rest van het jaar?

“Dat bestaat uit twee delen: aan de ene kant de pilot draaien. We hebben een ploeg voor het klassement, een mannenploeg. We willen eigenlijk ook nog een mix ploeg. Het tweede deel is alles eromheen, alle randvoorwaarden die je nodig hebt om te coastal roeien. Om maar een voorbeeld te noemen de boot, maar ook de kennis en de participatie van onze leden en andere verenigingen. Voor al die uitdagingen hebben wij een plan. We willen regionaal samenwerken met andere verenigingen die interesse hebben om zo makkelijker aan materiaal te komen, omdat het dan goedkoper is om bijvoorbeeld een boot te leasen. Misschien is er zelfs een fabrikant die bereid is om een boot wat langer uit te lenen. We willen ook met de landelijke partners, de KNRB coastal commissie en de vereniging uit Muiden, gaan werken aan het kennisgedeelte om de ploegen goed te kunnen laten presteren. We willen op Argo ook een soort opiniepeiling houden om te kijken welke mensen willen coastal roeien, hoeveel zijn dat er, wat voor achtergrond hebben ze. Om in kaart te brengen voor welke doelgroepen het nou eigenlijk interessant is. En dat gaan we ook proberen te doen op andere verenigingen. We willen ook voor andere verenigingen clinics organiseren, waarbij we ze gaan leren hoe ze moeten coastal roeien. We willen de knrb helpen om het ook binnen de studentensport van de grond af te krijgen, want wat wij voorzien is dat zeker als het een olympische sport wordt, veel verenigingen wel interesse zullen hebben, maar niet echt weten hoe. Het is pas interessant voor ons om te coastal roeien als het een beetje een serieuze sport wordt.”

Wat heeft Argo voor baat erbij als andere verenigingen het gaat leren? Dat gaat dus om het creëren van competitie?

“Ja inderdaad, competitie creëren, de sport groter maken. Je moet het zo zien, dat het coastal roeien twee kanten op kan gaan. Als het olympisch wordt gaat het sowieso veel sneller. Dan heeft Argo er baat bij als andere verenigingen het leren, zodat we niet alleen tegen burgers roeien. Maar dan is het momentum er. Ook als het geen olympische sport wordt, is er nog de visie van de KNRB dat het een soort uitlaatklep is voor de overvolle wedstrijdprogramma’s die er nu zijn. Ook om een uitdaging te blijven bieden aan meerderejaars roeiers. In dat geval is het niet leuk als je als Argo meedoet en heel makkelijk wint. Dan is het ook leuk om meer studentenverenigingen erbij te hebben. Het is niet leuk als er een tak van sport is die voor jouw vereniging interessant is vanwege het slechte water, maar die niet groeit. Daarom willen wij daarin helpen faciliteren.”

Wat is de eerste stap in het hele traject?

“We hebben al een aantal dingen gedaan. We hebben nu de eerste vergadering met de coastal commissie van Argo gehad. Dat zijn nu drie leden, maar ze willen nog wel wat meer mensen erbij. We hebben onze eigen kleine commissie gemaakt, omdat wij als bestuur zien dat het een leuk project is, maar we ook andere dingen te doen hebben. We willen meer daadkracht hebben in de uitvoering dan als we het allemaal zelf moesten doen.”

“Daarnaast zijn we nu de verenigingen in de regio aan het benaderen of wij een rol van betekenis kunnen hebben voor elkaar. Ook zijn we bezig met een trainingskamp plannen in Muiden, om te zorgen dat de coastal boys weten waar ze aan toe zijn. Ook kijken we of er meer mensen zijn die mee willen doen. De eerste stappen zijn vooral intern op de vereniging, we moeten zorgen dat het balletje verder gaat rollen.”

De “coastal boys” in actie bij de Muiden-Pampus-Muiden race.

Hoe is Argo tot nu toe betrokken geweest bij het coastal roeien, je hebt het over de ‘coastal boys’, hoe zit dat?

“De allereerste coastal roei activiteit van Argo is ongeveer een maand of twee geleden gedaan door mijzelf, Hein, Maarten en Dick. Toen hebben we in Muiden een rondje geroeid in een coastal boot. Daarna hebben we een paar jongens gevonden van eerstejaars zwaar van vorig jaar, dat zijn nu de coastal boys. Die zeiden dat ze wel een wedstrijd wilden roeien. In november hebben zij de Muiden-Pampus-Muiden race geroeid, die hebben ze toen gewonnen. Dat was de eerste coastal wedstrijd van Argo en tevens de eerste overwinning. Nu ligt het een beetje stil in de zin dat er geen wedstrijden meer zijn voorlopig, tot april. Daarom willen we wel af en toe in Muiden trainen en ook een sparsessie opzetten om een beetje dat wedstrijdelement erin te houden.”

Aan de winst van een bestuursbokaal zit een prijs vast, in deze eerste ronde is dat 3500 euro om je plan uit te voeren. Wat is nu het idee om daarmee te gaan doen?

“Dat hebben we nog niet helemaal helder, het hangt namelijk ook af van andere projecten die we hebben. We willen vooral kijken hoe we er iets mee kunnen doen wat het coastal roeien bevordert, maar we houden er ook rekening mee dat andere leden er profijt van moeten hebben. We gaan proberen het echt te koppelen aan het project, zodat mensen kunnen zien: we hebben de bestuursbokaal gewonnen en dat heeft dit resultaat opgeleverd. We zijn er alleen nog niet helemaal over uit hoe we het geld precies in gaan zetten.”

Wat moeten wij, de roeiwereld, in de gaten houden in het coastal roeien? In het algemeen en in Nederland?

“Ergens in het voorjaar van 2020 is er een FISA congres waar wordt besloten of het een olympisch onderdeel wordt. Het is wel onderdeel van de FISA strategie, dus zij pushen de ontwikkeling wel. In 2022 zal het in ieder geval onderdeel zijn van de Jeugd Olympische Spelen in Senegal. Als komend jaar wordt besloten dat het in 2024 in Parijs op het programma staat, voorzie ik dat het echt storm gaat lopen bij het coastal roeien. Als dat gebeurt zou het echt ontzettend vet zijn. Ik heb het gevoel dat die ontwikkeling een beetje onder de radar plaats heeft gevonden, dat maakt het juist heel vet. Als het Olympisch wordt moeten we opeens met de Nederlandse roeiwereld een ploeg afleveren, eigenlijk hebben we niet echt een idee hoe dat gaat lopen.”

“Wat je nu ziet, is dat veel oud toproeiers zien dat dit heel vet is en besluiten dat ze kampioen willen worden in een tweede tak van de roeisport. De bond vindt het ook heel interessant en vindt het heel leuk dat wij als studentenvereniging zeggen dat wij hier iets mee willen doen en deze pilot willen draaien.”

Over de rest van de bestuursbokaal, is al bekend wanneer de volgende ronde is?

“Ergens in mei, dan moet het gebeuren. Dan moeten wij de eerste vereniging worden die allebei de rondes wint.”

In die tweede ronde presenteer je in principe de uitvoering van een plan, wat verwacht je dan te gaan presenteren?

“Ik verwacht dat we kunnen presenteren dat we de clinics succesvol hebben gegeven, dat wij goed van start zijn gegaan in het coastal klassement, dat we een helder beeld hebben van het aantal potentiële coastal roeiers op Argo, maar ook breder in de roeiwereld. Daarnaast dat wij samenwerking hebben gevonden in de regio. Het plan zou echt ultiem geslaagd zijn als het ons lukt om voordelig een coastal boot te bemachtigen. Misschien dat we een sponsor kunnen vinden die ons daarbij wil helpen. Het gaat dus om structurele toegang tot een eigen coastal boot, dat is misschien nog het lastigste. Je moet dan binnen korte tijd genoeg financiële middelen verzamelen om zoiets aan te schaffen zonder dat het je verenigingsbegroting enorm beïnvloedt.”

Want hoeveel kost een coastal boot ongeveer?

“Een Filippi coastal vier kost ongeveer 26.000 euro. We willen wel een Filippi, want Filippi lijkt toch wel de beste boten te maken. Misschien kunnen we samen met een vereniging uit de buurt en een mogelijke sponsor zoiets wel aanschaffen.”

Je mag in principe op het tweede deel van de bestuursbokaal een ander plan presenteren, maar je denkt dus wel dat je dit plan gaat presenteren?

“Ja, dat denk ik wel. Het is een leuk plan om mee bezig te zijn, dus ook een leuk plan om te presenteren. Veel van onze andere grote plannen zijn wel mooi, maar die hebben niet echt die schwung. Dan denken mensen al gauw, het zal wel, ook al is het een goed uitgewerkt plan.”

Als je in de tweede ronde echt de uitwerking van je eerste plan presenteert, dan laat je wel zien aan die mensen die kritisch waren, die zeiden dat je het alleen deed om de KNRB te plezieren, dat het serieus is.

“Ja dat ook, dan laat je zien dat het echt ergens over gaat. Dat we niet gewoon een ‘hot topic’ hebben gepakt.”

Denk je die tweede keer nog een keer te kunnen winnen?

“Je doet gewoon nog steeds mee aan de wedstrijd dus wat dat betreft heb je gewoon kans. Ik denk wel dat we echt een hele goede uitvoering moeten hebben. Dat zorgt er ook voor dat wij beseffen dat willen we nog een keer winnen, dan moeten we een hele strakke uitvoering hebben. Misschien moeten we zelfs de verwachtingen die we hebben geschept overtreffen. Op het moment dat het gelijk ligt met een andere vereniging, zullen zij meer de gunfactor hebben, omdat wij al een keer hebben gewonnen. Ik denk dat als we het goed uitvoeren, we zeker kans maken om in de top drie te eindigen.”

Als mensen straks dit stuk lezen, en ze worden enthousiast over het coastal roeien, hoe kan een Argonaut hierbij betrokken raken?

“Als je denkt dat je wedstrijden wilt gaan doen, moet je een mail sturen naar Jorden (competitiecommissaris@wsr-argo.nl , red.). Dan kan je misschien deel uitmaken van de mixploeg die we willen opzetten. Verder kan je in principe altijd deelnemen aan de clinics. Misschien is het ook mogelijk om vrijblijvend een keer te roeien, hoewel dat iets lastiger is nu we niet meer de leenboot op Argo hebben liggen. De vraag is dus of ze er in Muiden op zitten te wachten als er vaak mensen voor een keertje even langskomen. Als je denkt, ik heb een idee, dit lijkt me vet, mail het bestuur dan kunnen we vast iets organiseren. Ook als mensen denken, dat roeien zelf hoeft niet, maar het faciliteren lijkt me mooi, stuur dan ook even een mail naar mij toe (voorzitter@wsr-argo.nl , red.), als je interesse hebt in de coastal commissie.”

Joris is ook geïnterviewd door de Resource over het coastal roeien, dat interview kan je hier lezen.