Varsity week: de Jutphaas

By 30 maart 2023Evenementen

Het is wellicht de bekendste boot van Argo: de Jutphaas. Dit vanwege de prestatie die aan deze boot verbonden is: in de Jutphaas wint de W.S.R. in 1961 de Varsity. Een boot met geschiedenis dus, waarvan tot op vandaag de dag de boeg te bewonderen is op Argo. 

Rond 1960 was de Jutphaas dé wedstrijdboot voor Argo, vernoemd naar de toenmalige locatie van de Varsity. Die wordt pas vanaf 1970 bij Houten verroeid, hiervoor was dit jarenlang bij Jutphaas, een voormalig dorp dat nog het strijdtoneel is geweest van een patriottische veldslag, maar tegenwoordig onderdeel in van Nieuwegein. Deze beide locaties zijn gekozen om weg te blijven uit Amsterdam, waar de baan te kort was en dagjesmensen uit Amsterdam als storend werden ervaren door de studenten en hun tradities die verbonden zijn aan de Varsity.

Werd de boot naar deze plaats vernoemd voor goed geluk? Zodat de Varsity een thuiswedstrijd zou worden voor de boot die Argo naar de overwinning bracht? Of was dit vanwege de onlosmakelijke band tussen Jutphaas als dorp en de Rijn? In Jutphaas staat het herenhuis Kasteel Rijnhuizen, en ook de Vaartsche Rijn, een kanaal vanuit de ons vertrouwde rivier, stroomt hier. Ongeacht de reden voor de naam, de boot heeft zijn werk goed gedaan. Ten slotte is de Varsity gewonnen door Argo.

En hoe! In 1960, een jaar eerder, moest de overwinning nog gedeeld worden met Njord vanwege het toen nog ontbreken van een fotofinish. Al weet de echte Argonaut natuurlijk maar al te goed welke boot net wat eerder over de finish gleed. Maar in 1961 was de overwinning zonder twijfel voor Argo. De verhalen gaan dat er een rivier van bier de Wageningsche Berg af stroomde in mei 1961. Maar de Jutphaas kon niet meer over deze rivier varen, en ook de Rijn heeft de boot niet meer gehaald. In het enthousiasme van de overwinning zijn zoveel leden te water gegaan om de overwinning te vieren met de roeiers dat de boot in stukken gebroken is. Slechts de boeg is nog overgebleven en te zien als eerbetoon aan deze geweldige overwinning: een beeld om bij stil te staan de volgende keer dat u op de W.S.R. bent.