Wedstrijdroeien is de fanatiekste vorm van roeien die je op Argo kunt beoefenen. Samen met je ploeg ga je de uitdaging aan om heel roeiend Nederland te laten zien dat jullie gewoonweg de beste zijn.

Veel (toekomstige) leden kiezen er elk jaar voor om zich aan te sluiten bij de wedstrijdsectie en laten zich leiden door hun winnaarsmentaliteit. Als wedstrijdroeier roei je in Argo’s beste boten, word je begeleid door professionele coaches en aangemoedigd door een topstuur. Je ploeggenoten worden je beste vrienden/vriendinnen en samen gaan jullie door het zweet om de beste te worden. Dit alles om uiteindelijk, zij aan zij met roeiers uit heel Nederland, je boot net iets eerder over de finishlijn te duwen.

Roeien is een echte studentensport waarbij het overgrote deel van de nationale selectie ook in jouw schoenen heeft gestaan en de uitdaging is aangegaan! Durf jij dat ook?

Nadat je de afroeiperiode hebt gedaan en de KanaalKampioenschappen wellicht gewonnen hebt, is het tijd voor het echte werk! Samen met een grote groep Damesch/Heeren wordt er geselecteerd om zo een acht te vormen die de potentie heeft om het de andere studentenroeiverenigingen lastig te maken. Wanneer jij hebt laten zien dat je technisch vooruitgang boekt, over de juiste instelling beschikt, genoeg kracht in de benen hebt en een echte roeiersmentaliteit hebt behoor jij tot dé acht die het waar gaan maken!

Na deze selectieperiode, die rond november afgelopen zal zijn, wordt er met z’n achten vijf keer in de week geroeid onder begeleiding van een stuur en professionele coaches. Alles staat in het teken van hard roeien en doordat je daar allemaal veel bloed, zweet en tranen voor laat word je al gauw een hechte ploeg. Januari en februari staan in het teken van de langebaanwedstrijden. Wedstrijden van 5 tot 8 km worden gestart en al snel wordt duidelijk welke eerstejaarsachten de winter goed zijn doorgekomen. In april staat Nederlands bekendste wedstrijd voor de deur: de Varsity. Deze wedstrijd is de start van het 2 kilometer seizoen, dat bestaat uit zo’n 7 wedstrijden. Het zijn vaak bloedstollende wedstrijden waarbij veel toeschouwers langs de kant meefietsen en aanmoedigen. Om het weekend wordt deze olympische afstand op verschillende banen in heel Nederland verroeid. Wellicht word jij met je ploeg de snelste eerstejaarsacht van Nederland!

Binnen het wedstrijdroeien wordt er onderscheid gemaakt tussen roeiers op basis van geslacht en gewicht. Dit om de competitie tussen roeiers eerlijk te houden.

Als eerste zijn er de zware mannen, ook wel ‘zware ballen’ genoemd. Deze mannen wegen meer dan 72,5 kilo en staan er vooral om bekend dat ze een tikkeltje lomp zijn, maar wel erg hard kunnen roeien. Daarnaast zijn er de lichte mannen, ook wel ‘lichte pikken’ genoemd. Deze mannen wegen minder dan 72,5 kilo en zijn wat minder sterk dan de zware mannen, maar kunnen dat vaak goed compenseren op technisch gebied. Hetzelfde onderscheid wordt gemaakt bij de dames, waarbij de lichte dames minder dan 59 kilo wegen. Sinds het seizoen 2013-2014 heeft Nederland het lichte dames eerstejaars klassement. Anders dan de rest van de eerstejaarsploegen scullen de lichte dames in een dubbelvier-met. Met scullen roei je met twee palen, waar je dat met boordroeien met één paal doet.

Na een super gaaf eerste jaar zal een vervolg al snel ingeluid worden. Je zult de acht verlaten en in veel verschillende boottypes gaan roeien. Om dat mooie blik in handen te kunnen krijgen zal er meer getraind worden, waarbij ook krachttrainingen om de hoek komen kijken. Als je deze lijn doorzet is de weg naar de internationale top dichterbij dan je denkt!

Vijf meest gestelde vragen

Wat houdt wedstrijdroeien nou precies in?

Wedstrijdroeien is de fanatiekste vorm van roeien die je op Argo kunt beoefenen. In je eerste jaar vorm je met zeven andere roeiers en een stuur een ploeg en train je ongeveer vijf keer in de week om het eerstejaarsklassement te winnen! Onder begeleiding van professionele trainers wordt je conditie verbeterd, groei je als persoon, word je technisch beter en zal je het maximale uit jezelf halen.Winnen is het sleutelwoord!

Is wedstrijdroeien met mijn studie en sociale leven te combineren?

Ja, erg goed zelfs! Doordat je intensief en serieus met je sport bezig bent ontwikkel je een goede zelfdiscipline. De uren die je in het roeien stopt vervangen vaak de uren dat je voor de tv of computer hangt. Een aantal wedstrijdroeiers combineren hun topsport ook met het verenigingsleven bij een van de andere studentenverenigingen die Wageningen rijk is. Je leert effectief om te gaan met je tijd en bent vaak productief omdat je een goede conditie aan het opbouwen bent.

Mag je drinken en roken als je gaat wedstrijdroeien?

Vanaf januari gaan alle wedstrijdroeiers ‘in training’ en maak je met je ploeg afspraken over dingen als roken, drinken en slapen. Over het algemeen geldt dat er niet meer gerookt wordt, aangezien je hiermee de opgedane conditie met een paar sigaretten weer teniet doet. Het zuipen zit er niet meer in, maar een biertje op z’n tijd mag uiteraard. Een feestje pakken kan ook, als je de volgende dag maar weer fit in de boot zit! Nadat je een wedstrijd hebt gewonnen gaat het dak eraf en zal het bier rijkelijk door de keeltjes stromen!

Kan ik in de weekenden naar huis?

Veel studenten hechten er waarde aan om in het weekend naar huis te gaan of hebben nog een bijbaantje elders. Vaak kiezen ploegen ervoor om zaterdagochtend te trainen en zondagmiddag of -avond. Soms is er een trainingsweekend georganiseerd waarbij wel verwacht wordt dat je een weekend vrij maakt voor het roeien. Vanaf eind april tot eind juni zal er om de week een wedstrijd plaatsvinden, waar je de uitdaging met studenten vanuit heel Nederland aan zult gaan!

Hoe vaak train ik in mijn eerste jaar?

Het aantal trainingen zal geleidelijk op worden gebouwd naar zeven trainingen in de week. Deze trainingen zullen bestaan uit roeien, ergometeren (voornamelijk in de winter) en conditietraining op de Bongerd.