Na de intensieve afroeiperiode, waarin je je eerste roeihalen leert maken, maak je de keuze om te gaan competitieroeien of wedstrijdroeien. Als competitieroeier kom je dan in een ploeg, waarbij je gaat trainen met mensen die net zo fanatiek zijn als jij. Je kan met je ploeg je trainingen geheel zelf plannen, afhankelijk van jullie fanatisme, maar kan ook naar een standaard training zoals de zaaltraining. Voordat het winterseizoen begint, kan je als ploeg je eerste wedstrijdervaring opdoen door de Argo Najaars Slotwedstrijden te starten; een nationale wedstrijd  in Wageningen waarbij je ook tegen ploegen uit andere delen van Nederland roeit.

In de winter wordt het lastiger om veel het water op te gaan. Daarom zal er gebruik moeten worden gemaakt van de ergometerzolder om je beenspieren te trainen voor de aankomende wedstrijden. Gedurende de hele winter zullen er een aantal sparavonden plaatsvinden op de ergometerzolder van Argo, waar je tegen de rest van de eerstejaars competitieploegen ergometert en je jaargenoten aanmoedigt.

Ondertussen zullen de dagen steeds langer worden en het weer steeds vaker roeien mogelijk maken, waardoor het tijd wordt om te gaan trainen in de boot. In februari vindt namelijk de slag bij lexkesveer plaats op de Rijn, waaraan alle eerstejaars ploegen mee zullen doen. Dit is het laatste meetmoment van de sparladder, waardoor het duidelijk zal worden welke ploegen de overwinning hiervan zullen binnenslepen. Aan de hand van deze uitslagen, wordt bepaald welke bokaal je start met je ploeg.

Voor de start van de bokaal vindt, begin maart, de blasphemy plaats in Utrecht, waar vele eerstejaars ploegen tegen elkaar sparren in de boot. Hierna zal de echte uitdaging beginnen door deelname aan de stuurboord- of bakboordbokaal!

Als eerstejaarsroeier start je de stuurboord- of de bakboorbokaal. Dit is een veld voor de onervaren C4+. Beide velden zijn gelijk aan elkaar, maar door de groei van de roeisport zijn het verschillende wedstrijden per bokaal. Er zijn inmiddels ongeveer 400 eerstejaarsploegen uit heel Nederland die meedoen aan deze competitie.

Ook vanuit Argo doen elk jaar weer vele ploegen mee aan de bokaal. De competitie bestaat uit zes wedstrijden die door heel Nederland gehouden worden. Je wordt ingedeeld in een poule. Tijdens elke wedstrijd roei je een aantal keer een bepaalde afstand. Bij elke wedstrijd is het mogelijk om te taarten als je als snelste van je poule weet te varen.

Aan het eind van het jaar vinden de Orca Slotwedstrijden plaats, waarbij ook het NSK C4+ Finale verroeid wordt, hierbij zullen enkel de 24 hoogst genoteerde dames- en herenploegen mee doen.

Hieronder vind je meer informatie over de bokalen

Het klassement wordt bijgehouden op www.nsrf.nl, hier kun je ook informatie vinden over de competitie.
Voor inschrijving en vragen kun je terecht bij je CompetitieCommissaris: competitiecommissaris@wsr-argo.nl

Wanneer je niet wil wedstrijdroeien, maar wel fanatiek wil roeien kan je selectie lopen voor de TopC4+. Dit is een ploeg waarbij je 5 à 6 keer per week traint. Je start hiermee ook het klassement. Dit is een soort aparte bokaal voor de TopC4+ ploegen van elke vereniging. Je start hiermee 7 wedstrijden, welke hieronder staan genoemd.

Heiniken Openingstoernooi Beekse Bergen 3x 500m
Aegir Lentesprint Groningen 3x 500m
Amstel Skøll Cup Bosbaan 2x 1k
Rottebokaal Willem-Alexanderbaan 1k & 2k
Proteus-Eretes in ’t Lang Delft 4,5k
Grolsch Euros Drienerlo Regatta Enschede  1,5k & 450m
Orca Competitie Slotwedstrijden Bosbaan 2x 1k

Heineken Openingstoernooi
Beekse Bergen, Tilburg | 3x 500m |

De HOT is dé openingswedstrijd: een ware vuurdoop voor de meeste ploegen. Voor deze wedstrijd wordt er afgerezen naar het zuiden des lands, om preciezer te zijn naar T.S.R. Vidar met een wedstrijdbaan naast Safaripark De Beekse Bergen.
Het weekend staat in het teken van roeien, maar zoals echte compo’s dat graag willen ook van feest! Tijdens dit weekend kan er zeker goed gefeest worden. De tent met de paal is een berucht begrip binnen de competitieroeierswereld.
Tijdens het weekend wordt er tot drie maal toe 500 meter geroeid, waarvan twee voorwedstrijden en één finale.
De omstandigheden tijdens deze wedstrijd zijn vaak bar, maar dat maakt de wedstrijd tot één die u bij blijft gedurende de rest van uw leven. Extreme kou, regen en wind zijn niet zelden de weersomstandigheden van dit weekend, maar echte Argonauten laten zich hierdoor niet van slag brengen!

Aegir Lentesprint
Groningen | 3x 500m |

Voor de eerste klassementswedstrijd reis je af naar het hoge noorden. De Aegir Lentesprint wordt georganiseerd door G.S.R. Aegir. Tijdens deze eerste officiële krachtmeting leg je drie keer 500 meter af om de eerste punten in je poule te pakken.

Skøll Cup
Bosbaan, Amsterdam | 2x 1000m |

In april wordt de reis naar Amstelveen gemaakt voor de tweede wedstrijd in de bokaal. Op de prachtige Bosbaan zult u onder luid gejuich en met vele toeschouwers tweemaal een afstand van 1000 meter afleggen in een bloedstollende boord-aan-boord race. Fietsende competitiecommissarissen schreeuwen hun longen uit hun lijf om u aan te moedigen. Naast eerstejaarsroeiers zullen er ook vele andere deelnemers zijn, waardoor u zich tussen de wedstrijden door niet hoeft te vervelen. Als u geen taart bemachtigd heeft, of het gejengel van de Skollies zat bent, kunt u zich altijd nog wenden tot het schranzen van een overheerlijke Skoll burger.

Rottebokaal
Willem-Alexanderbaan, Rotterdam | 1000m + 2000m |

Inmiddels weet je goed hoe een wedstrijd in elkaar zit en hoe veel er eigenlijk getraind moet worden om een goede indruk op de baan achter te laten. Bij de Rottebokaal kan er eigenlijk alleen nog maar geschiedenis geschreven worden. Over een afstand van 1000m zal er twee keer van alles aan gedaan worden om nog meer taarten binnen te slepen. En na het veroveren van de taart kun je dan tijdens het feest met een biertje in de hand nog even genieten van het euforische gevoel.

Proteus-Eretes in ‘t Lang
Delft | 4500m |

Nu is het aan. Een wedstrijd met meer dan 100 halen. Een wedstrijd met bloed, blaren en stromende tranen. 4.5 kilometer raggen op rauw vlees door de ruwe wateren van Delft. De tijden dat je nog wegkwam met reupen zijn nu echt voorbij; techniek, kracht en vooral doorzettingsvermogen zijn van groot belang op deze wedstrijd. Een lange afstand waar pompen een nieuwe betekenis krijgt. Een biertje en een stukje taart voelden nog nooit zo verdiend…

Grolsch Euros Drienerlo Regatta
Enschede | 1500m + 450m |

De EDR, voluit de Euros Drienerlo Regetta, wordt georganiseerd door D.R.V. Euros. Competitieroeiers komen overal, en zo ook in het mooie Drienerlo. Vlakbij Enschede op het kanaal van Euros wordt er een rare wedstrijd met rare afstanden geroeid. Eerst vindt er een 1500 meter achtervolging langs het stadion van FC Twente plaats, wanneer men gelijk rond moet maken voor een 450 meter boordrace op de weg terug. Verwacht veel Grolsch en hard stampen in het oostelijke zonnetje!

Heineken Okeanos Tweekamp
Bosbaan, Amstelveen | 1000m & 500m |

Okeanos organiseert een weekend lang een tweekamp, waarbij 1000 meter en 500 meter worden geroeid. De wedstrijd is voornamelijk ontstaan, doordat het roeien steeds populairder wordt en er meer wedstrijden zijn gekomen. De wedstrijd wordt verroeid op de bosbaan, waarbij door velen kan worden genoten van het roeispektakel. ‘s Avonds is er nog een BBQ en zelfs een Cantus om alles er uit te schreeuwen van de wedstrijd van die dag.

Orca Competitie Slotwedstrijden
Bosbaan, Amstelveen | 2x 1000m |

Eind juni als de zon schijnt, het water warm is en als alle knorren zonnebrillen in de boot dragen, is de Orca slotwedstrijd. De laatste keer in het jaar dat je je techniek kunt laten zien en je gekweekte spierballen kan laten schitteren. De wedstrijd wordt gestreden op de bosbaan, waar de kans op aanvaringen heel nihil is doordat het een rechte baan is. Verder start je hier als TopC4+ ook het NSK C4+ met de beste 24 boten van roeiend Nederland.