Na de intensieve afroeiperiode, waarin je je eerste roeihalen leert maken, maak je de keuze om te gaan competitieroeien of wedstrijdroeien. Als competitieroeier start je dan met de NAJAARSPERIODE, waarbij je gaat trainen met een nieuw gevormde najaarsploeg met personen die net zo fanatiek zijn als jij. Een gedeelte van je trainingen zijn ingedeeld, zodat iedereen een kans krijgt om met het laatste zonlicht ‘s avonds nog in de boot te kunnen roeien. Daarnaast zoek je met je ploeg andere momenten om met elkaar te trainen, afhankelijk van jullie fanatisme. Als afsluiter van de najaarsperiode starten alle ploegen de ARGO NAJAARS SLOTWEDSTRIJDEN, een nationale wedstrijd  in Wageningen waarbij je ook tegen ploegen uit andere delen van Nederland roeit.

Na de najaarsperiode vorm je je eigen ploeg, waarmee jij dus de rest van het jaar zal trainen en wedstrijden zal starten. Een duistere tijd breekt aan met de binnensluipende winter, waardoor het veelal niet mogelijk is om te roeien. Daarom zal er gebruik moeten worden gemaakt van de ergometerzolder om je beenspieren te trainen voor de aankomende wedstrijden. Gedurende de hele winter zullen er een aantal SPARAVONDEN plaatsvinden in de kantine van Argo, waar je tegen de rest van de eerstejaars competitieploegen ergometert en je jaargenoten aanmoedigt onder het genot van een biertje. Daarnaast zal de IJSPRIJS uitgereikt worden aan de ploeg die het grootst aantal opdrachten van de CompetitieCommissie kan volbrengen.

Ondertussen zullen de dagen steeds langer worden en het weer steeds vaker roeien mogelijk maken, waardoor het tijd wordt om te gaan trainen in de boot. In februari vindt namelijk de SLAG BIJ LEXKESVEER plaats op de Rijn zelf, waaraan vele ploegen van Argo mee zullen doen. Dit is het laatste meetmoment van de sparladder, waardoor het duidelijk zal worden welke ploegen de overwinning hiervan zullen binnenslepen.

Daarnaast zullen er voor de start van de NOOC-bokaal eind maart nog een aantal nationale wedstrijden zijn waaraan je mee zal kunnen doen om je ultiem op het seizoen voor te bereiden. Halverwege februari vindt elk jaar de GYAS-HUNZE plaats in Groningen, waarbij je een parcours door de grachten van Groningen met een aantal lastige bruggen zal moeten afleggen. Zeker een mooie uitdaging voor je stuur! Daarnaast vindt begin maart de BLASPHEMY plaats in Utrecht, waar vele eerstejaars ploegen tegen elkaar sparren in de boot. Hierna zal de echte uitdaging beginnen door deelname aan de NOOC-bokaal!

De NOOC C4+ bokaal competitie is een competitie voor eerstejaarsroeiers die in het onervaren C4+ veld uitkomen. Er zijn ongeveer 300 eerstejaarsploegen uit heel Nederland die meedoen aan deze competitie.

Ook vanuit Argo doen elk jaar weer vele ploegen mee aan de NOOC-bokaal. De competitie bestaat uit ZES WEDSTRIJDEN die door heel Nederland gehouden worden. Tijdens elke wedstrijd roei je een aantal keer een andere afstand. Na de eerste wedstrijd, het NOOC openingstoernooi, wordt er een verdeling in verschillende poules gemaakt op basis van je gemiddelde tijd. Hierna zal je uitkomen in de POULE waarin je bent ingedeeld, waarbij je dus tegen ploegen roeit die hetzelfde niveau hebben als die van jou. Bij elke wedstrijd is het mogelijk om te taarten als je als snelste van je poule weet te varen.

Na de eerste vijf wedstrijden vindt de Orca Slotwedstrijden plaats, waar enkel de 24 hoogst genoteerde dames- en herenploegen aan de NSK C4+ FINALE mee zullen doen. Daarnaast zullen een aantal wildcards worden uitgedeeld aan de vier beste ploegen van de EDR die zich nog niet via het klassement hebben geplaatst. Ook ploegen die niet aan deze finale meedoen, zullen uiteraard meedoen aan de Orca Slot, enkel in een ander veld.

Datum Wedstrijd Plaats Afstand
2/3 april 2016 NOOC Openingstoernooi Hilvarenbeek 3x 500m
16/17 april 2016 Skoll Cup Bosbaan 2x 1000m
30 april/ 1 mei 2016 Rottebokaal W-A Baan 2x 1000m
14/15 mei 2016 PEiL Delft 4500m
28/29 mei 2016 EDR Enschede 1500m + 450m
25/26 juni 2016 Orca Competitie Slotwedstrijden Bosbaan 2x 1000m, 1x 2000m

NOOC Openingstoernooi

Vidar (Beekse Bergen, Tilburg) | 3x 500m | 2-3 april 2016

De HNOT is dé openingswedstrijd voor de eerstejaars competitieroeiers: een ware vuurdoop voor de meeste ploegen. Voor deze wedstrijd wordt er afgerezen naar het zuiden des lands, om preciezer te zijn naar T.S.R. Vidar met een wedstrijdbaan naast Safaripark De Beekse Bergen.
Het weekend staat in het teken van roeien, maar zoals echte compo’s dat graag willen ook van feest! Tijdens dit weekend kan er zeker goed gefeest worden. De tent met de paal is een berucht begrip binnen de competitieroeierswereld.
Tijdens het weekend wordt er tot drie maal toe 500 meter geroeid, waarvan twee voorwedstrijden en één finale. Op basis van de resultaten worden de ploegen ingedeeld in poules waarin ze de volgende wedstrijd zullen starten.
De omstandigheden tijdens deze wedstrijd zijn vaak bar, maar dat maakt de wedstrijd tot één die u bij blijft gedurende de rest van uw leven. Extreme kou, regen en wind zijn niet zelden de weersomstandigheden van dit weekend, maar echte Argonauten laten zich hierdoor niet van slag brengen!

Skøll Cup

Bosbaan, Amsterdam | 2x 1000m | 16-17 april 2016

In april wordt de reis naar Amstelveen gemaakt voor de tweede wedstrijd in de NOOC C4+ bokaal. Op de prachtige Bosbaan zult u onder luid gejuich en met vele toeschouwers tweemaal een afstand van 1000 meter afleggen in een bloedstollende boord-aan-boord race. Fietsende competitiecommissarissen schreeuwen hun longen uit hun lijf om u aan te moedigen. Naast NOOC roeiers zullen er ook vele andere deelnemers zijn, waardoor u zich tussen de wedstrijden door niet hoeft te vervelen. Als u geen taart bemachtigd heeft, of het gejengel van de Skollies zat bent, kunt u zich altijd nog wenden tot het schranzen van een overheerlijke Skoll burger.

Rottebokaal

Willem-Alexanderbaan, Rotterdam | 2x 1000m | 30 april – 1 mei 2016

Na twee wedstrijden weet een comporoeier precies hoe een wedstrijd in elkaar zit en hoe veel er eigenlijk getraind moet worden om een goede indruk op de baan achter te laten. Dit trainen wordt een maand na de opening van het seizoen dan ook flink gedaan. Bij de Rottebokaal kan er als nieuwkomer in de NOOC-bokaal daardoor eigenlijk alleen nog maar geschiedenis geschreven worden. Over een afstand van 1000m zal er twee keer van alles aan gedaan worden om nog meer taarten binnen te slepen. En na het veroveren van de taart kun je dan tijdens het feest met een biertje in de hand nog even genieten van het euphorische gevoel.

Proteus-Eretes in ‘t Lang

Proteus-Eretes, Delft | 4500m | 14-15 mei 2016

Nu is het aan. Een wedstrijd met meer dan 100 halen. Een wedstrijd met bloed, blaren en stromende tranen. 4.5 kilometer raggen op rauw vlees door de ruwe wateren van Delft. De tijden dat je nog wegkwam met reupen zijn nu echt voorbij; techniek, kracht en vooral doorzettingsvermogen zijn van groot belang op deze wedstrijd. Een lange afstand waar pompen een nieuwe betekenis krijgt. Een biertje en een stukje taart voelden nog nooit zo verdiend…

Euros Drienerlo Regatta

Enschede | 1500m + 450m | 28-29 mei 2016

De EDR, voluit de Euros Drienerlo Regetta. Competitieroeiers komen overal, en zo ook in het mooie Drienerlo. Vlakbij Enschede op het kanaal van Euros wordt er een rare wedstrijd met rare afstanden geroeid. Eerst vindt er een 1500 meter achtervolging langs het stadion van FC Twente plaats, wanneer men gelijk rond moet maken voor een 450 meter boordrace op de weg terug. Verwacht veel Grolsch en hard stampen in het oostelijke zonnetje!

Orca Competitie Slotwedstrijden

Bosbaan, Amstelveen | 2x 1000m 1x 2000m | 25-26 juni 2016

20 juni als de zon schijnt, het water warm is en als alle knorren zonnebrillen in de boot dragen, is de Orca slotwedstrijd. De laatste keer in het jaar dat je je techniek kunt laten zien en je gekweekte spierballen kun laten schitteren. De wedstrijd wordt gestreden op de bosbaan, waar de kans op aanvaringen heel nihil is doordat het een rechte baan is. Langs de kant heb je vanuit je groene zitzak, met een biertje in de hand, een uitstekend uitzicht op de finish.

Het klassement wordt bijgehouden op www.nooc.nl, hier kun je ook informatie vinden over de competitie.

Voor inschrijving en vragen kun je terecht bij je CompetitieCommissaris: competitiecommissaris@wsr-argo.nl