Commissieleden

Aniek Kroezen – Voorzitter
Marieke van Bruinessen
Joris Kamphuis
Noortje Schalker
Bodil Boelens
Rinke Bossink
Kim Medema
Toos Töben
Iris Voskamp

Contact

De DuurzaamheidsCommissie heeft verschillende plannen voor de toekomst, om Argo duurzaam te houden, duurzamer te maken en haar leden meer bewustzijn bij te brengen. Heeft u ideeën, suggesties of andere opmerkingen? U kunt ons bereiken via duurzaam.argo@gmail.com.

Sinds het UNFCCC klimaatakkoord van Parijs (2015), is er een groeiende druk op alle typen organisaties om te verduurzamen, vanuit de nationale overheid en de publieke beeldvorming. Ook de Wageningse Studenten Roeivereniging Argo wil niet alleen gehoor geven aan de maatschappelijke druk, maar zij wil ook laten zien dat het beter is om voorop te lopen dan achter de feiten aan. Dit is zowel voordelig voor het klimaat als voor de vereniging zelf. Het ideaalbeeld dat wij spoedig wensen te verwezenlijken en te behouden, is dat van de meest duurzame (sport)vereniging van Nederland. W.S.R. Argo kan zich op deze manier positief onderscheiden ten opzichte van andere Nederlandse roeiverenigingen, en Wageningse studenten- en sportverenigingen. Door deze voorbeeldrol op zich te nemen wenst Argo de transitie naar duurzaamheid te versnellen. Met deze doelen in het achterhoofd is daarom in 2016 de DuurzaamheidsCommissie der W.S.R. Argo opgericht, die zich bezighoudt met het bereiken van deze doelen op verschillende manieren.

Iedere dinsdag kunnen leden van de W.S.R. voorafgaand aan de wekelijkse borrel eten op de vereniging. Deze maaltijd wordt bereidt door de NasCie en leden kunnen zich via de website aanmelden. Om leden bewust te maken van duurzamere keuzes in hun maaltijd, staat er een standaard optie op de aanmeldpagina om vegetarisch te eten. Bovendien wordt er om de week helemaal vegetarisch gekookt door de NasCie.

Samenwerking met een lokale boer:
De NasCie en de Duurzaamheidscommissie werken samen om het eten op dinsdagavond een stukje groener te maken. We hebben een samenwerking gesloten met de Hoge Born in Wageningen waar we erg blij mee zijn. Door lokale groente te eten kunnen we op één dinsdagavond onze CO2-uitstoot met 45 kg reduceren (in vergelijking met wanneer alle groenten geïmporteerd moeten worden). Er wordt op de NasCie dus zo veel mogelijk gekookt met seizoens groenten, vers van het land!

Ook op het gebied van een groene energievoorziening is Argo druk bezig geweest. Sinds juli 2015 draait Argo volledig op zonne-energie , en is daarmee de eerste roeivereniging in Nederland die dit heeft kunnen verwezenlijken.

De DuurzaamheidsCommissie probeert op verschillende manieren bewustzijn te creëren onder de leden van de W.S.R. Argo.

  • De DuurzaamheidsCommissie streeft ernaar om alle activiteiten op en rondom Argo zo duurzaam mogelijk te maken. Daarom werkt deze commissie zoveel mogelijk samen met andere commissies om dit te bereiken. Ideeën worden besproken om bijvoorbeeld wedstrijden, feesten, familiedagen en de lente- en afroeiperiode te verduurzamen.
  • De DuurzaamheidsCommissie heeft stickers aangebracht op verschillende plekken op de vereniging waar leden op duurzaamheid kunnen worden geattendeerd. Zo zijn de wc’s voorzien van stickers met de hoeveelheid water die verbruikt wordt bij het doorspoelen van een wc, indien gebruik gemaakt wordt van de kleine of de grote knop. Ook bij de douches vindt men stickers die leden stimuleren om hun waterverbruik te minimaliseren.

Afgelopen winter (2018) heeft de DuurzaamheidsCommissie radiatorfolie aangebracht achterop de verwarmingen in de kantine en de vergaderruimte. Radiatorfolie zorgt voor een vermindering van de warmtestraling van een radiator tot wel 95 procent. Omdat deze warmtestraling aan de achterkant van een radiator voor het grootste deel verloren gaat naar de buitenlucht bespaart Argo door deze aanpassing tientallen kubieke meters aan gasverbruik per jaar.