ANS 2020: Ervaringen van de commissieleden

By 2 november 2020ANS

‘De 14e ANS zal worden verroeid op 7 en 8 november 2020!’ Tot 3 weken van tevoren hebben de commissieleden er nog echt in geloofd. Tot 3 weken van tevoren heeft er overleg plaatsgevonden met de gemeente, het bestuur, en sponsoren. Tot 3 weken van tevoren zijn er aanpassingen gemaakt aan het blokkenschema en ANS coronaprotocol, zodat de wedstrijd veilig zou verlopen.

Aan de instelling van de commissie had het dus zeker niet gelegen dat deze mooie wedstrijd een jaar moet worden overgeslagen. Uiteraard wisten zij als geen ander dat een leeg Wagenings havenkanaal dit najaar iets is wat pijn verwekt in menig Argonautenhart.

Penningmeester Ate baalt dan ook van het afgelasten van de wedstrijden, wat overigens beslist is aangezien het niet verantwoord of binnen de huidige nationale coronamaatregelen mogelijk zou zijn. Ate zou de ANS dit jaar beschrijven als ‘(on)productief’. ‘Omdat we ontzettend veel gedaan hebben, maar toch ons eindproduct niet hebben kunnen aanbieden.’ Wedstrijdcommissaris Mark voegt hieraan toe: ‘We hebben inderdaad zo veel moeten aanpassen gedurende het organisatieproces, om maar met de ontwikkelingen van de pandemie mee te kunnen gaan. We waren zo goed mogelijk op allerlei scenario’s voorbereid.’ Degene die het meeste is bezig geweest met aanpassingen, is voorzitter Stef waarschijnlijk geweest. Stef heeft zich namelijk beziggehouden met het schrijven van een coronaprotocol waar steeds meer maatregelen aan toegevoegd moesten worden, terwijl hij zich verplaatste van overleg naar overleg met verschillende betrokken partijen. Door zijn verantwoordelijkheidsgevoel en doorpak-mentaliteit heeft Stef heeft zich volledig in zijn zware, tijdrovende taken gestort, waarvoor hulde!

Ondanks de trieste afloop hebben leden absoluut geen spijt van hun commissiewerk dit jaar. Ze hebben namelijk vooral ontzettend veel geleerd. PR-commissaris Bas vertelt dat het in ieder geval al enorm interessant is om te weten hoe een competitiewedstrijd nou eigenlijk wordt georganiseerd. Vooral omdat hij als roeier, dus vanuit een ander perspectief, er al velen heeft mogen meemaken. ‘Als PR van de ANS ontwikkel je veel verschillende, en soms verrassende, vaardigheden. Zo heb ik leren werken met, voor mij, nieuwe programma’s om promotiemateriaal mee te maken. Ook weet ik nu hoe een professionele en productieve vergadering verloopt en ik heb zelfs mondkapjes leren maken die bij onze vestjes passen!’ 

En, niet te vergeten, de commissieleden hebben het organiseren van de ANS veelal ook als erg gezellig ervaren. Een van de eerste uitdagingen van deze commissie opgericht in coronatijd was namelijk gelukkig al snel overwonnen. Fleur: ‘Het was natuurlijk niet makkelijk en misschien een beetje ongemakkelijk om elkaar de eerste vergadering online te ontmoeten. Toen de omstandigheden het toe lieten hebben we met elkaar kunnen borrelen en sindsdien heeft de sfeer er altijd goed in gezeten!’ ‘Vorige week hebben we met elkaar de laatste vergadering gehad, weer online,’ voegt Angela toe. ‘Erg jammer om dit (zo) af te sluiten, want we hadden het samen toch echt wel leuk.’

Mede doordat er dus vele waardevolle leer- én gezelligheids-momenten te beleven vallen, kan de ANS 2020 het andere Argonauten zeker aanraden om voor toekomstige edities te solliciteren. Natuurlijk wel onder de verwachting dat komende jaren de mooiste wedstrijd van de najaarsbokaal gewoon kan plaatsvinden!