Argonaut van de maand februari: Bas Sapthu

By 5 maart 2023Evenementen

Menig Argonaut zal Bas kennen als een jongeman met een lach van oor tot oor en een bos krullen. Vandaag zetten we Bas Sapthu, die zich al veel heeft ingezet voor Argo, in het zonnetje.

Bas begon in 2017 aan zijn bachelor Food Technology, toen hij al enige interesse in de W.S.R. had. Omdat hij nog geen kamer had schreef hij zich nog niet in, maar na een jaar besloot hij er toch voor te gaan en zich samen met zijn AID kindjes in te schrijven. Roeien vond hij doodeng toen, maar de juiste sfeer zorgde er voor dat hij zich toch vaker in de boot ging begeven. Hij had aangegeven 1-2 keer in de week te willen trainen, en belandde in competitieploeg Heeren 6. Toch merkte Bas al snel dat hij actiever wilde zijn dan de rest van zijn ploeg, vooral ook binnen het sociale aspect van de vereniging. Ondanks dat Bas in het begin niet zo happig was op het roeien, startte hij vele wedstrijden in zijn eerste jaar: voor zijn eigen ploeg, maar ook regelmatig als invallend roeier of stuurtje bij andere ploegen, waaronder zijn inmiddels vaste stuurploeg Nagevloten; Bas bleek breed inzetbaar. 

Aangezien het grootste deel van zijn ploeg na een jaar stopte, sloot hij zich aan bij een van de ploegen waar hij had ingevallen en meer gezelligheid voelde (MaxiMatig). Maar Bas wilde meer, hij ging als commissielid aan de slag bij de MediaCie en sloot zich aan bij de NasCie, niet geheel onverwacht vanwege zijn langstaande interesse voor koken en bakken. 

Toen corona opkwam, begon Bas aan zijn scriptie. Wat een leuk lab experiment had moeten worden, veranderde in een helse literatuur strijd. Bas zegt dat hij al het commissiewerk binnen Argo erg fijn vond in deze tijd, als iets om naar uit te kijken. Zo bleef hij veel commissiewerk doen zoals een kookvlog voor de NasCie en een sociale media uitdaging die ploegen samen op afstand konden doen. Ook begon Bas met producten ontwerpen voor de ProductCie. Na een mislukt competitieseizoen, zou het in het najaar beter worden. Bas ging de ANS mede organiseren, maar dit eindigde een paar dagen voor het evenement in een fiasco vanwege coronamaatregelen. Ook was Bas betrokken bij het maken van de Almanak, een grote klus aangezien er geen draaiboek was en het wiel opnieuw moest worden uitgevonden. Nu lijkt het al een traditie te worden om dit prachtwerk jaarlijks uit te geven. Je vraagt je zo onderhand af welke commissie Bas niet gedaan heeft.

Met deze waslijst aan commissies in zijn hand liep hij naar de bestuurskamer. Bas wilde een jaar zijn studie stopzetten voor de W.S.R. om leden net zo enthousiast te maken over Argo als hijzelf. Hij kijkt heel goed terug op zijn tijd als Barcommissaris. Een geweldig jaar vol mooie herinneringen noemt hij het. “Argo was wel je leven” zegt hij. De vele Whatsappjes en het niet kunnen stoppen met denken aan Argo als hij in zijn bed lag, vond hij wel intens. Maar het was een heel goed jaar voor hem als persoon, vindt hij, aangezien hij er veel zelfvertrouwen en zelfkennis uit heeft gehaald. Ook vertelt hij dat het een erg divers jaar was, met een op volle toeren draaiende vereniging maar ook een periode van corona met afhaal-Nascies met mondkapjes. Ondanks dat sommige dingen niet konden door corona tijdens zijn bestuursjaar, zoals het kerstdiner of de openingsdans op het gala, maakte deze diversiteit dat Bas het toch een ideaal jaar voor een bestuursjaar vond.

“Wat weten veel leden niet van jou?” vragen we aan Bas. Hij komt met een mooi antwoord over de mores binnen de vereniging. Argo is een oude vereniging met veel tradities, en Bas voelde zich meteen thuis bij Argo. Maar hij is zich ook bewust van het belang van diversiteit binnen de vereniging, en zijn eigen rol daarin. Daarom wou hij juist tijdens zijn bestuursjaar niet een das dragen, maar een strikje: een kleine manier van variatie aanbrengen in de mores om te laten zien dat diversiteit ook bij Argo mogelijk en welkom is. Hiermee straalt hij precies uit hoe wij Bas kennen: lekker zichzelf zijn en altijd met een lach of een knipoog erbij.

De komende jaren kunnen we zeker nog meer van Bas verwachten bij Argo, alhoewel hij zich bewust is van dat het bestuursjaar wel echt het hoogtepunt van actief zijn op de vereniging is. Als Oud-bestuurslid behoort Bas nu tot de KasCo en geeft advies waar nodig of gewenst. Ook bij de Nascie kunnen we blijven genieten van zijn gerechten. En eigenlijk zou hij nog wel een extra toertocht willen roeien komend jaar, dus ook op het water kan Bas wellicht gespot worden. Kortom, een Argonaut door en door.