Argonaut van de maand februari: Sep Bregman

By 9 maart 2024De Argonaut

De tweede maand van het jaar betekent de start van het wedstrijdseizoen. Tijdens de Winterwedstrijden in Delft maken de eerstejaars wedstrijdroeiers hun debuut. Ook dit jaar worden deze ploegen begeleid door een flink aantal ijverige coaches die hun kennis met veel plezier overdragen. Deze maand zetten wij een doorgewinterde coach wat meer in het zonnetje als Argonaut van de Maand, namelijk Sep Bregman. Als lid sinds 2016, heeft Sep al veel mooie tijden gekend bij Argo, laten we hier eens op terug kijken. Sep, geboren in Katwijk, verhuisde voor twee jaar naar Haïti, om daarna weer terug te komen en in Limburg te gaan wonen. Hij heeft 8 jaar lang gejudood, maar besloot in 2014 toch het roeien op te pakken. Na zich voorgenomen te hebben om het roeien door te zetten in zijn studententijd, schreef Sep zich op dag 1 van de AID in bij Argo.  

In zijn eerste jaar is Sep gaan competitieroeien. “Ik had me eigenlijk voorgenomen om te gaan wedstrijdroeien”, vertelt Sep, “maar ik vond de feestjes ook leuk en daarna is het er niet meer van gekomen”. Binnen zijn eerstejaars competitieploeg, heeft hij voornamelijk gecoacht en gestuurd, mede doordat hij niet meer in het eerstejaarsklassement mocht starten. Het jaar erop is hij begonnen met zijn coachcarrièrre, zo is hij de coaches van Heren TopC4+ gaan ondersteunen. Dat jaar won hij het NSK en het klassement. In zijn derde jaar is hij weer Heren TopC4+ gaan coachen en dit heeft hij ook nog in 2022 en 2023 gedaan. Sinds dit jaar is hij Eerstejaars Heren gaan coachen. Naast het coachen heeft Sep ook nog bij de Toercie gezeten het vorige lustrumgala georganiseerd. 

“Argo is voor mij een ontiegelijk leuke vrijetijdsbesteding”, zegt Sep. Hij heeft er hele goede vrienden kunnen maken en hij gaat er altijd met plezier heen. Hij vindt het mooi hoe bij Argo zowel het sport aspect, als de gezelligheid samenkomt. Hier is volgens hem alles mogelijk: roeien, wedstrijden of toernooien starten, coachen, bestuursjaar, commissies. Wat hij mooi vindt, is dat je op Argo altijd mensen tegen kan komen, op ieder moment van de dag. “Het is een redelijk grote vereniging, maar toch voelt het klein aan”.

Sep ziet zichzelf als een betrokken coach. Dit doet hij door samen te sporten of andere dingen te doen met zijn ploeg. Al die jaren als coach heeft hem ook veel geleerd, vaardigheden die hij dan ook op zijn CV zet. Hierbij doelt hij op de mensenkennis die hij heeft opgedaan, groepen kunnen aansturen, samenwerken en de fysieke en mentale limiet van mensen opzoeken. “Iedereen heeft een eigen trigger om het maximale eruit te halen, die moet je samen gaan zoeken”, vertelt hij. Verder houdt hij zich bezig met de logistieke zaken op de achtergrond, zoals boten regelen, schema’s maken en de vele coachoverleggen.  

Dat Sep nu Argonaut van de Maand is, vind hij mooi. Volgens hem laat het zien dat er de laatste jaren ook meer erkenning komt voor de coaches. Die steken er ook veel tijd in en het is voor hem belangrijk dat dit ook steeds meer gewaardeerd en gezien wordt. 

Voor nu is Sep klaar met studeren, maar daarmee nog niet volledig weg bij Argo. Als het hij in de buurt blijft wonen, wilt hij zeker nog een jaar coachen, maar dan niet meer zo op de voorgrond als eerst. Met al zijn ervaring en goede energie kijken we met spanning uit naar wat Sep voor elkaar gaat krijgen dit coachjaar.