Argonaut van de Maand juli: Bram Sluijters

By 22 juli 2023De Argonaut

De zomervakantie is aangebroken. Met nog maar een paar dagen te gaan voor de lustrumweek, zijn het drukke tijden voor de LuCie. Bram Sluijters is als voorzitter het gezicht van de commissie. We vroegen hem hoe hij zo actief is geworden bij Argo en hoe het is om zo’n groot evenement te organiseren.

Bram is van oorsprong Franciscaan. Een van zijn huisgenoten zat in 2019 in de AfroeiCie toen Bram een weddenschap met hem sloot tijdens de AID. Voor een krat bier zou hij binnen 10 minuten wel iemand weten te overtuigen zich bij Argo in te schrijven. Dit lukte hem niet en dus besloot hij zich zelf maar in te schrijven. Nu klinkt dit erg abrupt maar Bram zocht al langer naar een nieuwe sport, aangezien zijn hockeyteam uit elkaar viel. Hij kwam dus eigenlijk puur voor de roeisport.

Hij besloot selectie te gaan lopen, op aanraden van zijn huisgenoten die zeiden dat hij dan snel goed zou leren roeien. Hij begon in de club dubbelvier. Corona gooide roet in het eten, maar ook ondanks het thuis trainen op een ergometer bleef Bram doorgaan. In 2021 roeide hij in de lichte acht. Ook is hij naar de European Universities Rowing Championship (EUC) in Istanbul gegaan met de middengroep namens de WUR. Hij vertelt dat het bijna onmogelijk was om daar zoutloos te eten. Voor hun gevoel zat er zelfs over de sla nog zout. Toen hebben ze maar geleefd op pasta met tomatensaus en wat kruiden voor een aantal dagen. Ook is Bram betrokken bij het nieuwste gezelschap van Argo, Areion, waar hij penningmeester is geweest.

In november 2019 werd hij gevraagd om voorzitter te worden van de LuCie. Dit was een kans die hij met beide handen aangreep. Hij vertelt dat vorige lustra best klein waren in vergelijking tot andere grote studentenverenigingen in Wageningen of andere KNSRB verenigingen. Ook heeft hij zelf een lustrum van Franciscus meegemaakt, en hij wil Argonauten ook zo’n ervaring bieden.

Vanaf november tot februari was hij vooral bezig met het samenstellen van een commissie. Dit was best lastig vertelt hij, want leden moesten 1,5 jaar beschikbaar zijn voor de commissie. Toen de commissie eenmaal compleet was, probeerde hij meteen duidelijkheid te scheppen over ieders verwachtingen. Aangezien het zo’n groot project was, was het belangrijk om te weten wie wanneer nog studiepunten moest halen. Zo moest Bram zelf nog zijn pre-master halen voor ruimtelijke planning aan de Radboud Universiteit. Een deel van de commissie heeft ook een halfjaar volledige tijd aan het lustrum gewerkt, vertelt hij.

Over de LuCie vertelt hij dat het eerst een bijzondere combinatie van leden was, maar dat het al snel tot een hechte vriendengroep groeide. In december 2022 zijn ze ook een weekendje weg gegaan naar Rotterdam. Ook vertelt hij dat niet alleen de LuCie aan de lustrumweek werkt, maar ook de LuWeekCie. Dat maakt in totaal met 14 Argonauten een grote groep. Wekelijks vergaderen ze en dat duurt vaak wel 2,5 uur. Het blijft een uitdaging, zegt Bram, om de koppies erbij te houden. Om het tempo er toch in te houden, stellen ze per vergaderpunt een maximale tijd in.

Bram vertelt dat hij wel veel uren in de week kwijt is aan dit project. Om het te combineren met zijn studie is wel erg druk. Wedstrijdroeien heeft hij dan ook even stopgezet. Als je alles dicht op elkaar plant haal je het wel, zegt hij, maar tegelijkertijd heb je dan weinig tijd meer voor jezelf. Toch is er geen tijd om gas terug te nemen, want de lustrumweek is al om de hoek. Na het afbouwen van die week zijn er nog maar een paar evenementen, dus dan is volgens Bram de druk van de ketel. Om alles op een rijtje te krijgen, werkt de commissie aan een “lustrum bijbel” waarin alles van A tot Z beschreven staat.

Aangezien Bram in Nijmegen gaat studeren, verwacht hij niet nog een commissie bij Argo te gaan doen. Het lustrum is voor hem het kroonstuk op zijn Argo carrière. Waar hij puur kwam voor de sport, kreeg hij er veel sociale contacten bij.