Argonaut van de maand juni: Bente Jonkman

By 10 juli 2023De Argonaut

Afgelopen weekend hebben we de langverwachte Argo Sprint en -Lustrumwedstrijden mogen beleven. Op de Willem-Alexander Baan streden roeiers uit het hele land onder typisch Hollandse weersomstandigheden om de winst. Het evenement was tot in de puntjes verzorgd door onze eigen Sprint commissie. Vandaar ook dat de Argonaut van de maand juni iemand is geworden uit deze commissie: Bente Jonkman. Deze Groningse tweedejaars bachelor Biologie student heeft inmiddels al aardig wat commissiewerk gedaan op Argo en heeft als eerstejaars wedstro net haar uittraining gehad. Ben je benieuwd hoe ze het organiseren van de Sprint en het gala heeft beleefd en hoe ze haar eerste jaar wedstrijdroeien vond? Lees dan gauw verder!

Tijdens de AID van 2021 is Bente lid geworden. Ze twijfelde nog of ze ook KSV-lid wilde worden, maar de sfeer en de combinatie van sport en gezelligheid is wat haar hart verkocht aan Argo. Ze komt uit een hele sportieve familie (haar zus is professioneel hardloopster), maar Bente is de eerste roeister. Toen ze lid werd waren er nog veel corona beperkingen, maar dit beïnvloedde haar keuze niet. Ze wilde hoe dan ook bij een vereniging. Door corona merkte ze na een tijdje wel een tweesplitsing tussen de actieve mensen en de minder actieve mensen, die daardoor een beetje wegvielen. In haar eerste jaar heeft ze gelijk selectie gelopen voor lichte dames, maar kort voor het selectiemoment in december toch voor comporoeien gekozen. Eerst had ze spijt (“Waarom zou ik wachten met wedstrijdroeien?”), maar ze denkt dat het uiteindelijk toch een goeie keuze is geweest. Het eerste jaar competitieroeien gaf haar de tijd om wat meer ervaring te krijgen met op zichzelf wonen, met het studentenleven, en ook met de feesten langs de roeibaan natuurlijk. Bovendien kwam ze in een hele leuke ploeg terecht waar iedereen de wedstrijdselectie had gelopen: de Haarklippen.

Maar het afgelopen jaar was ze vastberaden te gaan wedstrijdroeien. Ze houdt van de uitdaging om te kijken hoe ver ze kan gaan. Ze heeft met EJLD’23 het lange baan seizoen gedaan, maar is tussendoor helaas wel geblesseerd geraakt waardoor ze niet alles heeft kunnen doen. Het liefst roeit ze lange afstanden, al geeft ze toe dat een 2k alles geven wel echt een goed ploeggevoel creëert. Naast het wedstrijdroeien is ze ook heel actief met verschillende commissies. Ze is kancionaris en heeft afgelopen jaar dus de Sprint en ook Galacie gedaan. Deze combi kost veel tijd, maar is het wel waard. Ze is heel goed in “ja” zeggen en wil soms iets te veel. Zeker projecten waarbij je ergens naartoe werkt vindt ze al snel een vette ervaring, maar het werk onderschat ze af en toe een beetje. Gaandeweg kwam ze er ook achter dat het wedstroleven toch ook veel tijd kost. 

De GalaCie vond ze een hele goede eerste commissie, omdat je een evenement organiseert en dus een duidelijk doel hebt om naartoe te werken. Ze kon samenwerken met wat ervaren mensen en het was voor leden. Vanuit de leden kwam veel enthousiasme en waardering, wat altijd helpt. Het leukste aan het gala vond ze verrassend genoeg het ontbijt. Er hing een aparte, maar leuke sfeer met alle brakke koppen en de GalaCie die voldaan kon bijkomen.

Voor de Sprint was ze commissaris PR. Dit hield in dat ze verantwoordelijk was voor de promo, Instagram, de website (samen met de PromoCie) en het blik ontwerpen. Bij de GalaCie had ze dezelfde functie. De Sprint is qua organisatie groter, dus die ervaring kwam goed van pas. Ze koestert de positieve verwachting dat het een mooi evenement is geworden met vermaak aan de kant voor roeiers en publiek. Normaal is iedereen bij wedstro wedstrijden vooral bezig met het roeien, maar nu was er ook meer ruimte voor lekker eten en spelletjes. Als commissie hadden ze veel plezier bij de voorbereiding en ze denkt dat de extra’s ervoor gezorgd hebben dat het in ieder geval voor de wedstro’s wat anders voelde dan een gewone wedstrijd. Dat het meer als een evenement voelde.

Zo heeft ze in haar eerste twee jaar bij Argo dus al een hoop gedaan. Ook met de KanCie achter de bar staan vindt ze heel leuk. Dat is weer een hele andere commissie ervaring en een andere kant van Argo. Omdat veel mensen naar de bar komen en even een praatje maken, leer je snel mensen kennen. Het leuke is dat sjaars je daardoor snel herkennen. Ze vindt het wel jammer dat door haar drukke wedstrijdleven ze niet meer zo vaak achter de bar te vinden is. 

Verder heeft ze op Argo al veel mooie momenten en gezelligheid gehad. Ze vertelt dat ze trots is op alles wat ze tot nu toe heeft neergezet qua wedstrijden en evenementen. De Sprint was een hoogtepunt, omdat je iets doet voor zoveel mensen. Binnen en buiten Argo. Glunderend vertelt ze: “Het is vet dat je iets voor alle roeiers van Nederland mag doen!”. In geselecteerd worden is iets waar ze uiteraard ook erg trots op is. Ze vindt het mooi om terug te kunnen kijken op het afgelopen jaar en te zien hoeveel ze als roeier, maar ook als persoon gegroeid is. Argo is echt een tweede huis voor haar geworden. Deze zomer wordt wel even een detox, maar ze kan niet wachten om er daarna weer vol voor te gaan.

Voor volgend jaar wil ze zich nog meer focussen op het wedstrijdroeien en haar studie. Lachend zegt ze dat ze wel punten haalt, maar een beetje extra aandacht voor de studie niet verkeerd zou zijn. Verder wil ze in de toekomst nog wel graag met materiaal werken, met boten bijvoorbeeld. PR heeft ze nu wel gezien, iets anders leren zou mooi zijn. Wie weet hebben we hier dus wel met een toekomstige MC1 te maken. Al vindt ze bestuur doen wel heftig klinken. Ze “moet” niet bestuur doen, zoals sommigen die drang wel eens voelen. “Maar zeg nooit nooit!”. Qua roeien zou ze de Ringvaart graag nog willen starten. De Elfstedentocht heeft ze al gedaan, maar omdat je bij de Ringvaart 100 km constant bezig moet zijn, ziet ze dat als nog een stapje verder. Bente is niet vies van een uitdaging. Het is duidelijk dat we nog hele mooie dingen mogen verwachten!