Argonaut van de maand Juni: Nicole Broekema

By 30 juni 2022Evenementen

Het academisch jaar loopt ten einde. Daarmee naderen we ook het slot van het wedstrijdseizoen. Al sinds 1960 organiseert Argo de oudste Sprintwedstrijd van Nederland: de Argo Sprint. Een wedstrijd van 500 meter op de vooravond van de N.S.R.F. Slotwedstrijden. Nicole Broekema, Argonaut van de maand Juni, staat aan het roer van de 62e editie van deze historische wedstrijd. Samen met haar blikken we terug op het afgelopen wedstrijdseizoen en op haar eigen Argo-loopbaan. Ook kijken we vooruit naar de Sprint. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Nicole is een goed voorbeeld van het belang van de Lenteperiode. Als lenteroeier maakte Nicole voor de eerste keer kennis met Argo in 2017. In de zomer besloot ze officieel lid te worden. Ze had echter gelijk zo de roeismaak te pakken dat ze tijdens de afroeiperiode al selectie liep. Uiteindelijk werd ze deel van Eerstejaars Dames ‘18. Nicole vervolgde haar wedstrijdroeicarrière niet direct, want ze ging in haar tweede Argojaar op uitwisseling. Wel was ze deel van de LenteCie, een commissie die extra speciaal was om te doen voor Nicole was vanwege haar eigen Lenteroei-verleden.

In 2020 was Nicole weer terug in Wageningen na een tussenjaar in Oostenrijk. Haar avontuur als skilerares in de Alpen werd door de pandemie ingekort. Maar nu ze twee jaar was weggeweest van het wedstrijdleven, vond Nicole het tijd om weer te gaan beunen. Deze keer met een gericht doel: het NKIR Argo record van Julia Langer verbreken. Zo gezegd, zo gedaan. Nicole zette een 2K tijd van 6:58,9 neer en verbrak daarmee het Argo record met wel 8 seconden. Verder was het seizoen mentaal zwaar voor haar. Net zoals veel roeiers had ze veel moeite met de omstandigheden rondom de pandemie. Zo roeide Nicole twee keer het hoofdnummer van de Varsity. Een keer zonder en een keer met publiek. De voorkeur lag voor Nicole uiteraard bij de Varsity in 2022, die ze veel gemoedelijker vond. Logisch, een Varsity zonder publiek is geen Varsity. Vo!

Dit academische jaar begeeft Nicole zich nog steeds in de wedstrijdsfeer. Zo was het niet haar plan om weer een seizoen te gaan wedstrijdroeien, alleen de NKIR zou gestart worden! Toch is dit niet gebeurd en heeft Nicole weer een lekker wedstrijdseizoen geroeid, onder andere met Frouke in de dubbel 2. Deze opstelling kan Nicole erg waarderen vanwege de flexibiliteit. Die flexibiliteit is ook nodig aangezien ze dit jaar bezig was met het voorbereiden van de kers op het blik van het wedstrijdseizoen: de Argo Sprint.

Na een succesvolle sollicitatie in de zomer van 2021 werd Nicole voorzitter van de Argo Sprint commissie. Samen met het bestuur koos ze zorgvuldig haar commissieleden uit. De doelstelling was een gezonde samenstelling van competitie- en wedstrijdroeiers. Deze samenstelling is ook redelijk gelukt, hoewel enkele competitieroeiers besloten selectie te gaan lopen. Volgens Nicole verloopt de samenwerking tussen de commissieleden behoorlijk goed. Iedereen is goed gericht op de eigen taak en voert die zonder al te veel hobbels uit. Ook de voorbereidingen zijn voorspoedig gegaan. Uiteindelijk werd het een succesvolle sprintweek met het traditionele pannenkoekendiner. Ook is er een goedverkopende naaktkalender gemaakt en verkocht. Nu de wedstrijd zelf erg dichtbij komt, wordt het ook voor Nicole en haar commissieleden spannend. Er wordt erg uitgekeken naar de wedstrijd, maar ook naar het moment na de wedstrijd. Dan heeft de sprintcommissie misschien eindelijk wat tijd om wat gezelligs met elkaar te doen.

Hoewel Nicole zichzelf omschrijft als de ‘minst prominente wedstrijdroeier’ blijkt deze benaming uit ons interview alles behalve waar. Wellicht zit ze niet in een echte Argo-bubbel zoals anderen (zie: dichtgetikt), maar ze zet zich erg in voor de vereniging, of dat nou door in jaarlijkse commissies zitten is of door blikken binnen te hengelen. Zoals Argo geniet van Nicole, geniet Nicole ook van Argo, de vloot en de ergozolder, maar vooral van de Leden die gewoon aardig voor elkaar zijn en die elkaar vertrouwen.