Argonaut van de maand maart: Jenny Bakker

By 2 april 2024De Argonaut

Nu de zon meer gaat schijnen en de klok een uur vooruit wordt gezet, is het tijd voor de apotheose van het roeiseizoen, de Varsity. Op 7 april wordt het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten onveilig gemaakt door razendsnelle roeiboten. Zoals ieder jaar levert Argo een sterke selectie aan eerstejaars wedstrijdroeiers, gedreven Overnaedsche roeiers en de Oude Vier en Damesch Vier. De Oude Vier bestaat uit 4 ervaren mannelijke roeiers die nergens zouden zijn zonder hun stuur. Dit jaar wordt de Oude Vier gestuurd door Jenny Bakker. Jenny zit al jaren bij de vereniging en met blik op de Varsity zetten we haar extra in het zonnetje als Argonaut van de maand maart.

De in Friesland geboren Jenny is in 2017 begonnen met lenteroeien bij Argo. Vlak voor de afroeiperiode ging ze door haar enkel en dus begon ze al met het sturen bij een ouderejaars compeititieploeg tijdens de afroeiperiode. Tijdens haar eerste jaar heeft ze nog zelf geroeid, maar is ook begonnen met het sturen van Eerstejaars Zware Heeren in datzelfde jaar. Het jaar daarop is ze stuur geworden van Eerstejaars Damesch ‘19. In het seizoen 2020 is ze zelf gaan wedstrijdroeien bij de Eerstejaars Lichte Damesch, maar heeft alleen de NKIR en de Winterwedstrijden kunnen starten door Corona. Eén van de meest memorabele momenten voor Jenny in haar carrière als stuur is haar eerste blik op de Hollandia met EJZ ‘18. Tijdens die gehele wedstrijd stroomde er zoveel adrenaline door haar heen, omdat je ziet dat je voor ligt en je voor blijft liggen. Dit gaf natuurlijk een onbeschrijfelijk euforisch gevoel. Dit gevoel werd nog even doorgezet naar de volgende wedstrijd, toen ze met EJZ mocht starten in een ervaren veld. Tijdens deze wedstrijd behaalde ze de A-finale en werden ze zelfs tweede! Hierna volgden vele complimenten, zo zeiden de coaches van de Oude Vier uit dat jaar: “Zo jullie gingen wel hard!”

Jenny blijft gemotiveerd om te sturen omdat zij iedere keer met nieuwe mensen in een boot zit die weer anders roeien. Hier moet je als stuur dus ook weer anders mee omgaan. Wel vond ze het fijn om na eerstejaarsploegen ook middengroepers te sturen. Hierdoor heb je ervaren roeiers, waardoor je als stuur meer op de details kan letten, waar je veel van leert. Stapje voor stapje krijg je meer ervaring en word je ook echt beter in het sturen, volgens Jenny. De grootste uitdaging volgens Jenny is de machteloosheid die ze als stuur voelt bij persoonlijke tegenslagen binnen de roeiers binnen een ploeg wanneer ze bijvoorbeeld niet in de boot zitten waar de graag in wilden zitten. Volgens haar helpt het dan om goed in gesprek met elkaar te gaan en goed betrokken te blijven. Vaak is het ook fijn om ‘s avonds nog even na te vragen hoe het op dat moment gaat met iedereen. Zo ben je er voor elkaar en leef je goed met elkaar mee.

Deze weken is Jenny druk bezig met de voorbereiding voor de Varsity. Het mooiste moment in de voorbereiding naar de Varsity was voor Jenny het trainingweekend in Keulen waarbij er weer grote stappen zijn gezet en de boot steeds beter ging lopen. Hierdoor dacht ze: “dit gaat wel goedkomen”. De vier met is toch weer net anders roeien en sturen dan andere nummers, dus het is toch een fijn gevoel als dat goed loopt.
Tijdens de trainingen is het voor haar vooral belangrijk om te kijken wat wel en wat niet werkt voor de roeiers. Iedereen reageert anders op de aanwijzingen en tips van een stuur, dus het is belangrijk om dat goed af te stemmen. Dat merkte je ook goed toen we afgelopen weekend druk bezig waren met trainen tijdens het trainingsweekend Keulen.
Naast het roeien en sturen is het natuurlijk fijn om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen. Daarom blijven ze na een Oude Vier training vaak nog even hangen om bij te kletsen en hebben ze wel eens samen gegeten.

Voor Jenny is Argo een plek waar je veel kan leren. Zo heeft ze goede vrienden gemaakt en gaat ze nog ieder jaar met EJD ‘19 op vakantie. Voor haar is Argo samen sporten, saamhorigheid en gezelligheid.Mensen zetten hier samen de schouders eronder. Wat Argo onderscheidt van andere verenigingen is volgens Jenny het initiatief nemen om problemen aan te pakken en oplossingen te verzinnen. Dit is bijvoorbeeld de verbouwing van de ergo zolder die door leden zelf gedaan is. Er is op Argo een mooie balans tussen sportiviteit en gezelligheid.

Wat veel leden waarschijnlijk niet weten van Jenny als actief stuurtje erg sportief is. Zo fietst en hardloopt ze veel en heeft ze veel geturnd. Ze heeft in Wageningen nog in het bestuur gezeten van de turnvereniging. Hierdoor weet ze goed hoe het voelt om diep te gaan voor een sport. Haar inlevingsvermogen in het wedstrijdroeien is daardoor groot, dus ze weet goed hoe de roeiers zich voelen. Zo is ze op dit moment hard aan het trainen om een halve marathon te lopen en de Elfstedentocht te fietsen.

Als PhD student heeft Jenny het op dit moment erg druk, dus haar plannen voor in de toekomst zijn nog onzeker. Eén ding dat ze wel weet, is dat ze graag nog betrokken wil blijven bij Argo waar dat mogelijk is. Dit zal dan waarschijnlijk vooral op het gebied van coachen zijn. Wij kijken uit naar wat Jenny Argo nog kan brengen in de toekomst en wensen haar op dit moment vooral veel succes op de Varsity!