Argonaut van de maand September: Stan Jansen

By 28 september 2022Evenementen

De zomer is een relatief rustige tijd op Argo, op één periode in augustus na. Dan draait Argo op volle toeren: de AID. Tijdens deze enerverende week, bedoeld om nieuwe studenten in Wageningen te introduceren, hebben de leden van Argo samen één doel. Nieuwe Argonauten binnenharken. Deze AID was er een Argonaut die al deze ledenharkers mocht aansturen: Stan Jansen. Daarom is hij Argonaut van de maand! Wil je meer weten over hoe de AID voor Stan en de rest van de AID Commissie was, en wat Stan verder allemaal op Argo doet? Lees dan snel verder!

In de AID van 2018 stond Stan aan de andere kant van de inschrijfbalie en werd hij afroeier. In zijn eerste jaar ging hij direct wedstrijdroeien. Als enige in Zwaar ’19 zonder roeiervaring en geconfronteerd met blessures was dit voor Stan een uitdagend (zwaar) maar wel heel leuk jaar. Vervolgens kon hij zijn wedstrijdroeicarrière niet doorzetten door de langdurige blessures. Wel sloot Stan zich aan bij de Wedstrijd Promotie Groep. Hier heeft hij zich samen met anderen ingezet om coaching tijdens de afroeiperiode te verbeteren. Verder heeft Stan passie voor het ruige coastal roeien, een slopende vorm van roeien op onstuimig water waar botsen heel gewoon is. Volgens Stan moet Coastal  echt weer een begrip moet worden. Bovendien woont Stan al sinds zijn eerste jaar in het Argohuis ‘Kháos’. Stan voelt zich hier helemaal thuis door de gemoedelijk sfeer en de gezamenlijke manier van denken

Toch was na al die jaren lidmaatschap afgelopen zomer misschien wel de drukste voor Stan. Hij had  eigenlijk al eerder dat jaar ambitie voor een grote jaarlijkse commissie. Helaas had hij toevallig alle vacatures gemist. Maar toevallig zocht de AIDCie nog een commissaris medewerkers. Een positie die Stan heel geschikt voor zichzelf leek. Zo dook hij  ‘gewoon’ in zijn eerste grote commissie.  Gewapend  met een goed inwerkverslag van zijn voorganger en met hulp zijn commissiegenoten ging hij aan de slag. Nu kijkt Stan trots terug op wat hij heeft kunnen verrichten.

Tijdens de voorbereiding had Stan gemiddeld minder te doen dan de rest van de commissie. Daarom werkte hij samen met AIDCie voorzitter Hanna van Zon aan de profilering van Argo . Elke AID probeert Argo zich zo te profileren dat de vereniging zoveel mogelijk nieuwe leden trekt én, waar dit jaar in het speciaal aan is gewerkt, dat de eerstejaars na de afroeiperiode ook lid blijven. Dit jaar werd er bijvoorbeeld nadruk opgelet dat bij inschrijving je echt lid wil worden en niet alleen de afroeiperiode meedoet. Verder waren de piekmomenten het in elkaar timmeren van het medewerkersrooster en de AID zelf uiteraard.

Terugkijkend was voor Stan de AID erg geslaagd. Met de meeste inschrijvingen van alle verenigingen van Wageningen kan dat ook niet anders. Maar hij is ook erg tevreden over hoe de commissie samen heeft gewerkt. Zo zijn er geen grote meningsverschillen opgetreden en prijst hij hoe iedereen in de commissie voor elkaar zorgde, zeker wanneer ze zelf vergaten voor zichzelf te zorgen. Toch zal hij pas na de afroeiperiode echt tevreden kunnen zijn als duidelijk wordt hoeveel afroeiers ook daadwerkelijk lid zijn gebleven. Iets waar hij zich samen met zijn commissie zich extra voor heeft ingezet deze zomer.

Stan kan je een voorbeeld van een A-Lid noemen. Hij heeft zich zowel met roeien als met commissiewerk al sterk ingezet voor de vereniging. Maar die betrokkenheid is voor Stan nog niet genoeg. Met andere grote commissies op het vizier en het verder op de kaart zetten van Coastal roeien wil Stan zijn al mooie Argo-carrière glans bijzetten. Maar waarom? Wat vindt Stan nou zo fijn aan de W.S.R.? Hij beschrijft de begripvolle behulpzame ambiance en cultuur. Zo noemt hij het voorbeeld van de skifftraining. Op Argo is ieder lid maar hoogstens twee mensen verwijderd van iemand die een skifftraining kan geven. Stan heeft veel ontzag en waardering voor al zijn medeleden. Maar het blijkt uit dit interview dat Stan zelf ook één van die bereidwillige leden is die hij prijst.