Corona column #2: Hoe trainen de wedstrijdroeiers in quarantaine?

By 27 maart 2020Corona Column

Met de aangescherpte maatregelen van afgelopen maandag (23-3-2020), hebben we een nieuwe klap moeten verwerken: zo ook de wedstrijdroeiers. Terwijl iedereen zich, naast online colleges, zo goed mogelijk probeert te vermaken, blijven alle wedstrijdroeiers vol goede moed nog rennen, springen, ergometeren, fietsen, vallen, opstaan en weer doorgaan. 

Hoe gaat het met hen, wat voor trainingen worden er nu gedraaid en hebben ze nog vertrouwen in het seizoen? We vroegen een aantal roeiers naar hun mening.

Nadat Argo op donderdag 12 maart haar deuren sloot, stapten alle wedstrijdroeiers massaal op hun racefiets. Er werd het hele weekend, soms zelfs meerdere keren, flinke tochten afgelegd. Nadat het NOC*NSF zondag 15 maart besloot dat alle sportverenigingen hun deuren moesten sluiten, was het uit met de pret. Er werd geadviseerd niet meer met ploeggenoten te trainen. Na dit besluit zijn alle wedstrijdroeiers gelukkig voorzien van ergometers door het bestuur. Het vertrouwen om fit te blijven en nog te strijden voor het klassement en andere grote internationale wedstrijden voor middengroepen en ouderejaars zoals de Henley Royal Regatta, de European University Games en het FISU WK was aanwezig. Motivatie werd gevonden door ander soort trainingen te draaien op afwisselend de ergometer en fiets. De krachttrainingen zonder gewichten worden door fitnesstrainer Tijmen van Oostenbrugge online aangereikt. Dit valt volgens iedereen allemaal goed te combineren met studie, werk en quarantaine-ervaringen.

Nu alle internationale wedstrijden en de wedstrijden tot en met 1 juni geannuleerd zijn, kijken alle roeiers verschillend, maar toch allemaal met hetzelfde doel naar de situatie. Bij sommige komt de klap harder aan dan de ander: een heel voorseizoen en in de winter hard getraind om je hoofddoelen te kunnen bereiken is ook niet niets. Gelukkig kan iedereen, na een moment van bezinking, motivatie voor de wedstrijden in juni en juli en voor een eventueel nieuw seizoen in 2021 zeker terugvinden. Zo beaamt Luuk Achterberg: “Ik kan in deze periode nog beter worden door bijvoorbeeld nieuwe trainingen uit te testen. Zo kan ik volgend jaar nog beter toewerken naar de Henley. Die wedstrijd moet ik gewoon gestart hebben voordat ik mijn roei carrière afsluit”.

Als topsporter is bij de pakken neer zitten namelijk geen optie. Ondanks dat er geen duidelijk doel in zicht is, wordt er (in lagere intensiteit) doorgetraind. Profcoaches zijn hard bezig om aan schema’s te werken waarin toch naar een piek kan worden gewerkt: zo staat voor de eerstejaars binnenkort een 2k test op het programma. Hierdoor wordt er toch een vorm van concurrentie aangeboden. De middengroepen, zoals de dames, doen dit onder andere door online te ergometeren en Skype-buikspierkwartiertjes te organiseren.

Roeien is een teamsport. Dat maakt het alleen trainen thuis natuurlijk wel eenzaam, vooral bij lange ED trainingen. Het mooie weer van de afgelopen dagen maakt dat extra pijnlijk. De lol wordt gelukkig wel gevonden in elkaar online op te zoeken. Er wordt door veel ploegen, waaronder EJD, gefacetimed en er worden ook online spelletjes gespeeld. MGL doet dit in de vorm van Houseparty en EJL speelt, net als in hun trainingspauzes, Taipan.