De Argonaut: Jaap van der Kolk

By 19 oktober 2020De Argonaut

Een nieuw bestuur is aangetreden op de W.S.R. In de hectiek van corona begonnen acht Argonauten aan een bestuursjaar. Voorzitter dit jaar is Jaap van der Kolk. De Argonaut van oktober is dan ook Jaap! Even vragen hoe het hij komend jaar ziet en hoe hij, samen met de rest van het bestuur, Argo draaiende probeert te houden in tijden van de tweede corona golf. Lees meer…

De eerste maand als voorzitter zit er inmiddels op. Jaap ervaarde dit als hectisch door de afroeiperiode binnen de maatregelen te kunnen regelen. Gelukkig doet hij dit natuurlijk niet alleen! Hij kan alleen maar trots zijn op zijn medebestuurders en de inzet van andere Argonauten om zo veel nieuwe leden te verwelkomen.

Wat betreft corona, vroegen wij Jaap hoe Argo omgaat met deze corona situatie: “Ik probeer alle leden het maximale te bieden wat er tijdens een Corona periode mogelijk is. Zo veel mogelijk sport aanbieden en daarnaast ook de sociale pijler van Argo genoeg ruimte geven. In een tijd waarin sociale contacten geminimaliseerd moeten worden is het niet altijd makkelijk om hierin keuzes te maken.” Naast de impact voor de leden die willen roeien of een biertje willen drinken, heeft het ook impact op het bestuur. Door het vele thuiswerken zien ze elkaar weinig.

Jaap kijkt dan ook al uit naar de dag dat corona verleden tijd is en ze als bestuur zich niet meer druk hoeven te maken om besmettingen en protocollen. Vele zullen beamen dat er niets mooier is dan vele leden op de vereniging die komen sporten of voor de gezelligheid.

Jaap wilde graag bestuurslid worden van Argo omdat hij naast zijn studie zich ook wilde ontwikkelen op persoonlijk en organisatorisch vlak. Jaap: “Bestuur doen van een vereniging waar jij graag tijd besteed is ontzettend mooi. Zelf een jaar keihard werken om het gras nog groener te laten groeien en Argo nog harder te laten roeien. Voorzitter is daarin een erg mooie rol; je krijgt namelijk te maken met alle aspecten van de vereniging. Het is jouw taak om deze verschillende takken te vereniging tot een massieve boom welke alsmaar omhoog groeit!”

Een dag als bestuurslid heeft vaste aspecten. Echter is dit natuurlijk veranderd door thuiswerken. Een bestuurslid is nog op Argo als pief. In dat geval wordt er door de voorzitter elke ochtend eerst een praatje gemaakt met Bootsman Adrie. Daarna worden de postberichten en het te doen lijstje gecheckt. Om 10 uur is het tijd voor koffie. Daarna kan je als voorzitter verschillende taken voor je kiezen krijgen “de ene dag ben je het gras aan het maaien en de andere dag ben je uren beleid aan het schrijven.” En om de bestuurskilo’s tegen te gaan, plant Jaap nog een aantal keer per week een training in.

Natuurlijk staat alles in het teken van een goed draaiend Argo. Jaap wil graag “Argo zien schitteren op de golven in het Amsterdams Rijnkanaal tijdens de Varsity”. Echter staat elk evenement op losse schroeven.

Aan elke Argonaut vragen we, wat vind je het mooiste aan Argo? Jaap antwoordde: “het mooiste aan Argo zijn de onbevangen momenten waarin je op een nascie het glas heft met je vrienden. De ochtendtrainingen wanneer de zonnestralen dampende waterdruppels van de Rijn omhoog laten stijgen. De eindeloze skiffsessies terwijl de laatste zonnestralen je oogleden strelen. De ingenieuze ideeën die je samen met je bestuur/ commissie/ gezelschap bedenkt tijdens een eeuwigdurende hersenstorm. En als laatste de fijne mensen waarmee je je tijd op Argo kan delen.”

Want die hersenstormen zijn belangrijk! “Alles is mogelijk op Argo met een goed plan. Als jij als lid een ontzettend mooi plan hebt kan dit binnen de kortste keren werkelijkheid worden” aldus Jaap.

Als laatste, waren wij benieuwd wat Argo voor Jaap betekent. Hij antwoordde: “Hard sporten samen met je beste maten, tot het gaatje gaan in de boot en de bar. Daarnaast met heel de vereniging samen sterk staan op bijvoorbeeld de Varsity, dat gevoel is prachtig mooi. Ook is het een plek waar je na een drukke dag tot rust kan komen aan de bar, of na een stressvol tentamen relaxte halen kan maken op de Rijn. De veelzijdigheid van de vereniging en de mensen zijn erg fijn.