De Argonaut: Luwe Groot

By 30 oktober 2021De Argonaut

Een nieuw jaar op de W.S.R. betekent dat het ook weer tijd is dat een nieuw bestuur zijn intrede doet om het jaar 2021-2022 voorspoedig te laten verlopen. Dit jaar zal de functie van voorzitter door Luwe Groot bekleed worden. Op het moment van schrijven heeft hij zijn eerste twee maanden als voorzitter van Argo erop zitten, wat het een uitgelezen moment maakt om hem eens een paar vragen voor te schotelen. Lees gauw verder!

Luwe’s eerste twee maanden als voorzitter van W.S.R. Argo bevielen hem goed. Hij vertelt dat hij kon merken aan alle leden van het recent geïnstalleerde bestuur, dat ze zin hadden in deze uitdaging. Door vanaf dag 1 meteen bovenop alle bestuursmaterie te zitten, voelde het leven als bestuurder van een studentensportvereniging al gauw vertrouwd. Al snel leek het dan ook voor Bestuur Groot dat zij zich al máánden in het bestuurshok vertoefden. 

 

Voordat de recente versoepelingen van de coronamaatregelen door de overheid werden aangekondigd, moest er nog gehamerd worden op het aanhouden van de anderhalve meter afstand tussen leden onderling. Dit was een pittige uitdaging, maar inmiddels is de W.S.R. weer helemaal opgebloeid. Schitterende evenementen hebben plaats kunnen vinden en de sfeer zit er als vanouds weer goed in. Ondanks dat leden nog wel een QR-code tevoorschijn moeten toveren om zich entree tot de evenementen te verschaffen, vertelt Luwe dat hij zich weer even in zijn eerste jaren op de Vereeniging waant. ‘Eigenlijk voelt het nu weer zoals in mijn beginjaren. Ik zie zo ontzettend veel eerstejaars rondlopen, waarvan ik denk: ‘Zo liep ik er ook bij’. Ik vind het ontzettend mooi dat zij ook weer zo’n tijd kunnen ervaren.’

 

Maar waarom besloot Luwe eigenlijk om een bestuursjaar te gaan doen? Hij geeft aan dat hij om meerdere redenen zich wel interesseerde om een jaar deel te zijn van een groep mensen die zich ten doel hebben gesteld om Argo naar een nog hoger niveau te tillen. ‘Vanaf het moment dat ik binnen kwam, vond ik het bestuur al een mooi iets: het intrigeerde mij enorm. Het zou vet zijn als ik dat ooit zou kunnen doen, dacht ik. Dat zaadje zat altijd al geplant in mijn hoofd’. Luwe geeft aan dat hij zich graag, buiten zijn studie om, wil ontwikkelen. Binnen de W.S.R. heeft hij verschillende commissies doorlopen, waar hij aangeeft ontzettend veel geleerd te hebben. Deze kennis wilde hij graag doorzetten op bestuursniveau. ‘Je runt eigenlijk een klein bedrijfje, wat ontzettend leerzaam is voor later’, geeft hij aan. Luwe vond de functie van voorzitter altijd al interessant, omdat het toch altijd de meest mysterieuze positie is, een voor hem onontdekte taak die hij graag wilde ontdekken.

 

Dat de positie van voorzitter soms in nevelen gehuld lijkt te zijn, komt doordat de voorzitter zich niet slechts één rol aanneemt. Waar bijvoorbeeld de wedstrijdcommissaris zich vol overgave stort op het wedstrijdroeien, manoeuvreert de voorzitter zich in een overkoepelende positie. Hij overziet alle aspecten van de Vereeniging. Daarom ziet een dag van de voorzitter er ook nooit hetzelfde uit. De ene dag zit Luwe in allerlei meetings, met bijvoorbeeld de Roeibond, NSRF of Oud-Argo, terwijl hij op een andere dag een beundag heeft en kijkt naar jaarplannen. Maar in het bestuur zitten van een roeivereniging, betekent ook dat je constant moet schakelen omdat er zich altijd wel ongeplande zaken aandienen. Gelukkig staat Bestuur Groot te allen tijde paraat!

 

Op de vraag wat Luwe het mooiste vindt aan Argo, verklaart hij dat Argo echt als een thuishaven voelt voor hem, maar ook voor anderen. ‘W.S.R. Argo is echt een vereniging. We zijn samen, maar toch is iedereen anders. Er zijn heel veel individuen op Argo, maar ze komen allemaal samen ongeacht je achtergrond’. Ook de verscheidenheid aan mogelijkheden vindt Luwe fantastisch. Lekker een biertje drinken met je ploeg, het maximale uit je roeiprestaties halen en zelfs gaan voor Olympisch goud, maar ook jezelf ontwikkelen op commissie- of bestuursniveau zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die Argo volgens hem te bieden heeft. 

 

Als je een goed idee hebt, is Argo volgens Luwe dan ook een uitstekende plek om het tot uitvoering te brengen. Luwe geeft aan dat je hier gewoon ‘op je bek kan gaan’. Argo is volgens hem ambitieus, en kan veel dingen bereiken. Ideeën om de Vereeniging nog mooier te maken, worden ook daadwerkelijk uitgevoerd. Denk aan de verhuizing van ons Bootenhuis (Operatie Overloods) en de aanleg van de Hoogbouw, maar Luwe licht ook toe dat men bezig is om een vaste, externe roeilocatie te realiseren. Dit is volgens Luwe dan ook de manier waarop Argo zich kan onderscheiden van andere verenigingen. De manier waarop Argonauten samen werken om mooie ideeën te realiseren, daar neemt Argo het voortouw. Ondanks dat Argo buiten het Wageningse nog wel eens als een boerse vereniging wordt geportretteerd, denkt hij dat andere verenigingen nog veel kunnen leren van de W.S.R. op bijvoorbeeld het gebied van ontwikkelen van plannen en tot actie komen.

 

Op de vraag wat Argo voor Luwe betekent, komt hij toch weer terug bij dat ene woordje: ‘Thuishaven’. Dit woord vat voor hem samen waar Argo voor staat. Een echte ontwikkelingsvijver, met die prachtige momenten wanneer je die perfecte haal maakt, een lekker biertje drinkt met de leden of de rap voorbij varende boten aanmoedigt vanaf de kant met een luidkeels ‘Allez Argo’. Alle leden komen samen bijeen, en dat maakt Argo. ‘Door de inzet van onze leden plukken wij daar nog steeds de vruchten vanaf’, concludeert Luwe.