De gezelschappen van Argo

By 25 september 2019Evenementen

Argo kent een vijftal gezelschappen. Gezelschappen zijn leden met gedeelde interesses uit verschillende jaarlagen van Argo. Argo heeft twee damesgezelschappen – het Damesch Haard Gezelschap (DHG) en Erythros – , één herengezelschap – de Heren van Dodona – en twee gemengde gezelschappen – stuurtjesgezelschap Tiphys en de Nachtwacht-. Wij spraken met deze gezelschappen om erachter te komen wat zo’n gezelschap nou eigenlijk inhoudt en waarom deze gezelschappen zo waardevol zijn.

Elk gezelschap heeft zo zijn eigen bindende factoren. Bij Tiphys is dit het meest voordehand liggend: elk lid van het gezelschap is wedstrijdstuur (geweest). Voor de Nachtwacht is de emotionele band het belangrijkst: “We zijn er voor elkaar, luisteren en helpen in de goede en slechte tijden en maken tijd voor elkaar.” Ook andere gedeelde elementen zorgen voor een band binnen een gezelschap, zoals de foute hitjes en het discodouchen van DHG, de pyjamafeestjes van Erythros en de borrels aan de tafel van Dodona.

De gezelschappen komen meestal wekelijks samen, met name op de dinsdagavond, daarnaast hebben ze echter ook andere activiteiten die ze samen ondernemen. Bij het vragen naar hun favoriete activiteit antwoordde DHG: “Een favoriet kiezen is te moeilijk, dus ik kies er twee: met DHG dansen op Thuishaven en ons datediner met schmink en glitters waren zeker hoogtepunten.” Voor het andere damesgezelschap geldt: “Onze favoriete activiteit is 100% het Erythros weekend!”. Tiphys deed onlangs een activiteit passend bij het formaat van een stuurtje: minigolfen “Het is altijd grappig om te zien hoe mensen toch even omkijken als zo’n groep kleine jongens en meiden binnenkomt.” Het jonge gezelschap De Nachtwacht organiseerde een activiteit voor alle afroeiers en de rest van de vereniging: de bierolympiade. “Het was leuk om te kunnen integreren met onze mooie leden en lieve afroeiers.” De heren van Dodona zijn zelfs, in het kader van “het uitbreiden van hun schier oneindige wijsheid” samen afgereisd naar Griekenland om hun oorsprong te vinden: het orakel van Dodona. Dit was een ervaring die ze niet gauw zouden vergeten: “Hier stond hij dan, de grootste en meest wijze eikenboom die de aarde kent. (…) De wijsheid die wij hierbij vergaarden was slechts bekend bij een handje vol Argonauten: Jason en zijn bemanning…”

Naast het zijn van een vriendengroep heeft een gezelschap natuurlijk ook een functie binnen de vereniging: “Onze rol is het voortbrengen van leden die hun vereniging kennen. Leden die diep geworteld zitten in de vereniging door zich in te zetten voor commissies of zelfs het bestuur in gaan. Zo vergaren wij wijsheid die doorgegeven wordt op nieuwe leden om hen te inspireren zich in te zetten voor hun vereniging” verklaart Dodona. Ook Erythros kan zich in deze gedachtegang vinden: “… Wij geloven ook dat Erythros ervoor zorgt dat leden van Argo langere tijd betrokken blijven bij Argo en haar activiteiten. Daarnaast vinden we het leuk om samen met de andere gezelschappen dingen te ondernemen. Daarom organiseren wij onder andere de jaarlijkse gezelschappenborrel!” Ook de andere gezelschappen zien een gezelschap als een middel om mensen van meerdere jaarlagen bij elkaar te brengen en actief te houden binnen de vereniging.

Zelfs na de studententijd kan het gezelschap nog een rol spelen. Veel mensen zien elkaar via het gezelschap nog na het afstuderen. “Bij Erythros maak je vriendschappen voor het leven.” DHG zegt : “Ook in de toekomst verwacht ik bij (oud-)DHG terecht te kunnen om gezellig af te spreken, advies te vragen en natuurlijk te discodouchen.” Naast langdurige vriendschappen zien de leden van Tiphys hun gezelschap ook als een manier om zichzelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld in de functie als voorzitter van het gezelschap “Ik denk dat die functie ook heel goed is voor de toekomst, omdat je leert om dingen te regelen, mensen aan te sturen (haha) en je moet bekommeren om heel wat stuurtjes.”

Alle gezelschappen nodigen de (nieuwe) Argoleden uit om een keer kennis met ze te maken op een borrel of een activiteit die zij organiseren, dus ben je nieuwsgierig geworden, ga vooral een keertje bij ze langs.