Historie van Lustra

By 23 juli 2023Evenementen

Over een paar uur is het dan zo ver, de Lustrumweek staat op het punt om te beginnen. Maar wat vieren we eigenlijk? En hoe is dat bij eerdere lustra gevierd?

De W.S.R. Argo werd opgericht op 30 oktober 1913 als ondervereniging van het toenmalige W.S.C. (tegenwoordig W.S.V. Ceres). Op dat moment begint de klok te tikken: elk jaar op 30 oktober is de Dies van Argo waar meestal bij stilgestaan wordt. Maar de klok begon ook te tikken voor een groter feest: elke vijf jaar vieren we het bestaan van Argo door speciale activiteiten, speciale wedstrijden, en meer: een lustrum dus.

Bij het vieren van een lustrum van Argo horen een aantal tradities. Het lustrum wordt ingeluid op de Dies, 30 oktober dus, waar traditiegetrouw een feest bij hoort. Huidige en oud-leden gelijk weten dat zo’n feest bij Argo groots kan worden. Maar alleen feesten is niet hoe Argonauten werken, er moet ook geroeid worden. En daarvoor worden er bij veel lustra lustrumwedstrijden uitgeschreven. Al sinds 1963 kan dit gecombineerd worden met de Argo Sprint, de oudste sprintwedstrijd van Nederland. Maar ook daarvoor werden er al lustrumwedstrijden uitgeschreven, zoals te zien aan dit krantenartikel uit 1938 waar gesproken wordt over de wedstrijden ter gelegenheid van het twaalfde lustrum van het W.S.C. en het vijfde lustrum van de W.S.R.

En ook tien jaar later, als roeiend Nederland net weer op gang komt na de Tweede Wereldoorlog, viert Argo een lustrum, het zevende dit keer. De prestaties van Argonauten in dat jaar zijn zodanig dat voorafgaand aan de Varsity in het Utrechtsch Nieuwsblad al gespeculeerd wordt over of Argo dat jaar Triton kan betwisten op de Varsity en de Argo lustrumwedstrijden. Als relatief nieuw lid van de KNSRB is Argo een serieuze uitdager op het water.

Tien jaar geleden heeft Argo een extra speciaal lustrum gevierd: de vereniging bestond 100 jaar. Dit 20ste lustrum werd gevierd met alle feestelijkheden: een speciale Argo Sprint, een prachtig gala (100 en 1 nacht in Antwerpen), en nog veel meer. Een extra speciale toevoeging van het 20ste lustrum was de opening van het nieuwe botenhuis, waar de huidige leden nog steeds van mogen genieten.

En ook het huidige, 22ste lustrum van Argo wordt groots gevierd. Er zijn al allerlei evenementen, feesten en een wedstrijd geweest dit jaar. We hebben als leden mogen genieten van het gala in Kasteel de Berckt, van het lustrum openingfeest, van de turbutalentenjacht, van het symposium, van de Argo Vijfkamp en natuurlijk van de Argo Sprint. Hulde voor de LuCie!