Hoe win je de Argo Najaars Slotwedstrijden? Vera en Sanne vertellen

By 8 november 2020ANS, Evenementen

De Argo Najaars Slotwedstrijden staan bekend om de beruchte keerboei, geplaatst aan het einde van het Havenkanaal. Het goed bevaren van deze keerboei is zeer bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Door toedoen van dit wedstrijdelement, kunnen het samenspel en de synchronisme van de boot uiteen vallen, waardoor ook de grootste concurrenten het onderspit delven. De grote vraag die rest is; hoe kun je de keerboei tot jouw voordeel maken? Het is onze eigen Vera en Sanne keer op keer gelukt om te taarten op de keerboei wedstrijden van de Najaarsbokaal voor competitieroeiers; de Argo Najaars Slotwedstrijden en de Knorresteijn Memorial Regatta, zowel in 2018 als in 2019! Wat is hun geheim? De MediaCie vroeg hen of zij wat tips met Argonauten wilden delen. Lees gauw verder!

Tip 1: Zie de keerboei niet als adempauze, ga ervoor! 

Tip 2: Net als de start, de eindsprint, en de nodige opzetjes, is de keerboei een wedstrijdelement waarvoor goed geoefend moet worden. Besteed een klein deel van je trainingsuren aan het verfijnen van de keerboei. 

Tip 3: Voor de keerboei is timing erg belangrijk. Breng met beide boorden op tijd, en met overtuiging de boot tot stilstand. Gebruik je lichaam om de kracht te houden.  

Tip 4: Zodra er genoeg snelheid geminderd is, dient stuurboord rake klappen te geven en blijft bakboord houden. Dit is zwaar, maar hoe harder je werkt, hoe sneller je ervan af bent!

Tip 5: Wanneer de boot bijna recht ligt, zet een 3-op-10 in. Zo breng je de energie, kracht, en synchronisme weer terug in de boot. Jullie stuur zal de tijdens dit opzetje de boot weer helemaal recht leggen. 

Er kan veel tijd gewonnen worden tijdens de keerboei, tijd die jouw ploeg tot winnende ploeg kan maken. Natuurlijk is winnen op eigen water is nog nèt wat specialer.  Zoals jullie allemaal weten, worden winnende ploegen luidkeels toegezongen door hun verenigingsgenoten. Ondanks dat de ANS een nationale wedstrijd is, kleurt Argo ook deze dagen overwegend groen, waardoor het voor jou gezongen verenigingslied het overtuigends klinkt van alle!

Mocht jij met jouw ploeg als eerste geëindigd zijn in de bokaal, wordt je hiervoor op Argo gehuldigd. De prijsuitreiking van de Najaarsbokaal vindt namelijk plaats in onze eigen kroegzaal. Tijdens de uitreiking wordt door de KNRB een grote beker overhandigd, terwijl jij wederom luidkeels toegezonden door onze verenigingsgenoten. Dat zijn momenten in de roeicultuur, om nooit te vergeten.