Zondag, 3 april aanstaande, is het zover: de 138e editie van de Varsity. Een dag waar heel studentenroeiend Nederland ieder jaar halsreikend naar uitkijkt. De meest prestigieuze roeiwedstrijd zal verroeid worden op het Amsterdam-Rijnkanaal te Houten met als hoofdnummers de Dames Vier en Oude Vier. Een combinatie van de vier beste vrouwelijke roeisters, de vier beste mannelijke roeiers en beste stuur van de W.S.R. ‘Argo’, die de strijd aangaan met andere verenigingen om het felbegeerde Gouden Blik en de winst van de Varsity. Een droom voor iedere eerstejaars Argonaut. In dit interview presenteren wij met trots onze Dames Vier en Oude Vier en stellen wij hun vragen over aankomende wedstrijd, de aanloop hier naartoe en de dromen die zij als eerstejaars Argonaut voor ogen hadden.

De Dames Vier der W.S.R. ‘Argo’ dit jaar bestaat van slag naar boeg uit: Mejuffrouw Broekema, Mejuffrouw Kroezen, Mejuffrouw van der Lee en Mejuffrouw Overweel. 

De Oude Vier der W.S.R. ‘Argo’ dit jaar bestaat van slag naar boeg uit: de Heer Sinke, de Heer Vunderink, de Heer Beeksma en de Heer Bours. De boot zal gestuurd worden door Mejuffrouw Rigutto. 

 

Afgelopen weekend vond na maanden van intensieve trainingen de definitieve selectie voor de opstelling van beide boten plaats; een grote opluchting voor de geselecteerde roeiers. Eindelijk werd de knoop doorgehakt en kon er uit worden gekeken naar aankomende zondag. ‘Dat de opstelling zo laat bekend wordt gemaakt, is niet gek. Dit gebeurt ook bij andere verenigingen zo.’, aldus Lieke. Toch geven de Heeren aan dat de selectie voor de Oude Vier wel beladen is geweest. Beeke: ‘We hebben wel met wat calamiteiten te maken gehad; mensen met blessures en ziektegevallen zorgden ervoor dat er ‘last-minute’ nog geschoven moest worden. De coaches stonden voor een uitdaging. Op basis van bootsnelheid en 2K tijden was er een plan opgesteld, dat uiteindelijk op het allerlaatste moment 180 graden is gedraaid.’ Hij geeft aan het liever al ver van te voren hebben willen weten, zodat je je er op voor kan bereiden en kan visualiseren: ‘Iedereen wil het graag en is er al ruim voor de kerst mee bezig. De keuze werd maar verder opgeschoven en het een week van te voren te horen krijgen, is niet optimaal’.

Anders dan normaal stonden er deze week meer en intensievere trainingen gepland. Zodoende konden de beide ploegen aan de slag met het raceplan, oefenen met de individuele taken en dit samenbrengen. In de damesboot heeft ieder haar eigen taak: waar Cato de ogen van de boot is en Lieke de commando’s en de pushes geeft, stuurt Aniek de boot en geeft Nicole als slag het ritme aan. Aniek vertelt dat roeien in een vier zonder stuur mentaal een stuk moeilijker is: ‘Er is niemand die je door de wedstrijd heen loodst.’ Iedereen heeft veel meer taken in de boot, waarbij bijvoorbeeld ervaring leert hoe je pushes aan moet pakken wanneer het tempo wegvalt. Nicole vult aan: ‘De mannen hoeven gewoon maar dom voor zich uit te kijken en hard te trappen.’ 

De Heeren geven aan dat de laatste week in het teken staat van de puntjes op de ‘i’ zetten. Elkaar opzoeken in de boot en samen de boot wegzetten door extra versnellingen vinden. De spartraining tegen EJZ die afgelopen woensdag gepland stond, is een goede oefening voor de Varsity aankomende zondag. Harder moeten gaan tegen in theorie snellere boten en je niet door je tegenstander van je stuk laten brengen. Isabel geeft aan dat het middenstuk van de 2 kilometer het zwaarste stuk van de wedstrijd is. Maar eigenlijk begint het al vanaf de start: ‘We moeten al vanaf begin proberen voor de andere boten te blijven. Ervoor zorgen dat je niet de leegte intrapt, anders wordt het mentaal ook heel zwaar. We hebben niets te verliezen, dus moeten er keihard ingaan.’ Het feit dat de ploeg niets te verliezen heeft, maakt hen voor andere ploegen juist een gevaarlijke tegenstander. Igor vult aan aan met een quote van coach Maxence: ‘Je gaat gewoon roeien en je zorgt ervoor dat je die boot ervoor legt; ook al is het zwaar. Maar als je er niet voor zorgt dat je ervoor blijft, dan ga je nooit winnen.’ Vrijdag wordt de loting bekend, waarna beide ploegen zullen weten tegen wie ze zullen starten in de voorrondes. 

‘Maar hoe bereid je je voor in de week naar de Varsity?’ Een vraag die waarschijnlijk afgelopen week al meerdere malen aan de roeiers is gesteld. Alle Damesch geven aan zich goed voor te bereiden. Nicole geeft aan niet aan extra voorbereiding te doen of te veel de nadruk bij de voorbereiding te leggen. Goed eten, voldoende slapen en niet drinken, hoort bij de voorbereiding op een normale wedstrijd welke niet anders is dan de Varsity. Het is juist verstandig niet te veel af te wijken van je normale routine en je niet te zenuwachtig te maken. Nicole: ‘Waarom zou je je helemaal aanpassen; het is maar twee kilometer. Oftewel acht minuten even hard staan en doodgaan, maar dat is niet anders dan een intensieve training van 20 minuten.’ Lieke vult aan: ‘De ervaring van de wedstrijden van afgelopen jaren, zorgt ervoor dat je weet wat er komen gaat.’

Ook de Heeren geven aan zich op dezelfde manier voor te bereiden als de Damesch en niet te veel af te wijken van hun normale ritme. Je extreem focussen op elk klein dingetje in aanloop op de wedstrijd zorgt alleen maar voor meer stress. Goed slapen, rusten, veel eten en oncomfortabel veel testosteron opbouwen, hoort bij een goede voorbereiding. En dus slapen bijna alle Heeren thuis deze week, in ieder geval de dag voor de wedstrijd…

Zowel de Damesch als de Heeren stemmen in met de vraag of de Varsity starten als hoofdnummer altijd al een droom was geweest. De Damesch vertellen al meer ervaring te hebben met de Varsity, zowel vanaf de kant als op het water. Zo namen Nicole en Aniek vorig jaar al deel uit van de Dames Vier en heeft Lieke in haar EJD jaar al eens de Varsity gestart. In 2020 zou zij deelnemen aan de Dames Vier, maar deze wedstrijd werd helaas afgelast door de toen geldende Corona maatregelen. Aniek geeft aan dat ze in haar eerste jaar TopC4 wel eens grapte over het roeien van de Dames Vier. Echter, het leek altijd een illusie, die nu toch werkelijkheid is geworden. Voor Cato is het haar eerste keer dat ze de Varsity zal starten, naast dat het voor haar de eerste wedstrijd in een vier zonder zal zijn: ‘Ik heb er vooral veel zin in, maar ben ook wel een beetje zenuwachtig. Het is wel een wedstrijd waar heel groot over wordt gedaan.’

Sinds 2017 is de Dames Vier een hoofdnummer op de Varsity. De vier Damesch geven aan dat met de Varsity er een ‘statement’ wordt gemaakt dat het vrouwenroeien in opkomst is. Ook vrouwen kunnen hard roeien en dit moet nog meer moet worden gepromoot. Iets waar zij met hun deelname aan bij willen dragen. Als voorbeeld voor de volgende generatie wedstrijdroeisters.

Ook voor de Heeren is de Oude Vier een van de hoogst haalbare doelen die zij zichzelf hebben gesteld. Een voorbeeld voor Beeke, om te beginnen met wedstrijdroeien en te dromen van een plek in de Oude Vier, is zijn Afroei-papa Luuk Achterberg. Ook hij nam deel uit van de Oude Vier, iets wat voor Beeke een motivatie is geweest om door te gaan met als doel de Oude Vier. En dat is gelukt! Beeke: ‘We trainen zoveel, dan doe je het alleen voor het hoogst haalbare. Dat is winnen en voor de Oude Vier uitkomen.’ Het beeld van Marten en Reinder in een dubbeltwee heeft Igor altijd in zijn achterhoofd gehad om ooit ook zo goed te kunnen roeien. Ook voor Mats is het de eerste keer dat hij de Varsity zal starten. Genoeg beeldmateriaal wat betreft Varsity-filmpjes is door hem bekeken en verschillende A-finales zijn meerdere malen geanalyseerd om toch voorbereid aan de start te liggen. Over een paar jaar is het aan hem, om zijn eigen beelden aan zijn kinderen te kunnen laten zien.

Alle mannen hebben een duidelijk doel voor ogen: het halen van de A-finales. Iets wat in al 10 jaar niet heeft plaatsgevonden. Onlangs alle persoonlijke verschillen en bezigheden naast roeien, vullen ze elkaar als ploeg goed aan. Waar Mark de rust bewaart in de boot en Igor die georganiseerd is, zorgt Beeke voor het enthousiasme en Mats ervoor dat hij keihard trapt. Hetzelfde doel voor ogen hebben, van elkaar willen leren en goed samenwerken, zorgen ervoor dat je het beste uit je ploeg naar boven haalt.

 

Zondag is het dan zover: de dag waar al weken, maanden en jaren naar uit wordt gekeken. Waar groots over wordt gedroomd. Voorafgaand aan de start zullen de Heeren nog een bakje koffie drinken, om zo de loze kilo’s kwijt te raken en zullen de Dames hun speciale gelukssokken aantrekken. Aan de start worden de flesjes geleegd, een ‘high-five’ wordt doorgegeven en wordt er op de benen geslagen voor betere doorbloeding. Familie en vrienden zullen online meekijken, op de kant staan of meefietsen langs het kanaal. Een grote golf Wagenings-groen zal juichen en Allez Argo roepen, wanneer de boten langs varen. En zo zullen de Dames Vier en Oude Vier de winst van de 138e Varsity voor Argo mee naar huis, naar Wageningen brengen!

Om af te sluiten met een ‘quote’ van de Oude Vier: ‘Roeien en palen zijn belangrijk; de rest komt vanzelf.’

Opdat Argo de 138e Varsity wint!