Interview wedstrijdleiding Argo Najaars Slotwedstrijden: Sam van den Oetelaar

By 7 november 2020ANS, Evenementen

Het organiseren van een wedstrijd is geen makkelijke opgave. Dit is ook zeker niet anders voor de Argo Najaars Slotwedstrijden, waarvoor 6 commissieleden zich een halfjaar lang storten op de organisatie. Naast de ANS-commissie zijn er meer mensen druk bezig met de ANS, zoals de competitiecommissaris en de rest het Argo bestuur, de Competitie Commissie, en niet te vergeten de wedstrijdleiding. De wedstrijdleider is verantwoordelijk voor het gehele programma van de wedstrijd, waar een hele hoop bij komt kijken. Sam van den Oetelaar is de wedstrijdleider van niet alleen de Argo Najaars Slotwedstrijden sinds 2017 en de Argo Sprint sinds 2018, maar ook van de Hollandia roeiwedstrijden / NK Klein sinds dit jaar, en vandaag vertelt hij over zijn taak als wedstrijdleiding! Leest u mee?  

Taken als wedstrijdleiding

Als wedstrijdleider ben je verantwoordelijk voor het programma van de wedstrijd. Dat wil zeggen: de uitgeschreven velden, het wedstrijdschema, inschrijfkosten, hoe om te gaan met dubbel bootgebruik, en nog een aantal andere zaken. Deze informatie (behalve het wedstrijdschema) dient al zo’n 13 maanden van tevoren bekend te zijn bij de KNRB (dus rond oktober een kalenderjaar eerder), zodat het kan worden verwerkt in het evenementennummer van de KNRB, waar alle roeiwedstrijden in staan die dat jaar onder de KNRB vallen. In de week voor het wedstrijdweekend sluiten de inschrijvingen en houdt Sam zich, samen met de Commissaris Wedstrijd, bezig met het definitieve wedstrijdschema en de loting van de races. Ook ben je als wedstrijdleiding het aanspreekpunt van de wedstrijd vanuit de KNRB.

Daarnaast houdt Sam contact met vooral de Commissaris Wedstrijd van de ANS-commissie, om op de hoogte te blijven van zaken die belangrijk zijn voor de races en de wedstrijd, zoals tijdswaarneming en portofoons voor de kamprechters. “Ik lees ook wekelijks de notulen door en normaliter probeer ik vanaf september een aantal keer mee te vergaderen met de commissie” vertelt Sam. Normaliter ligt er wat meer druk op de laatste week voor de ANS, maar de voorbereidingen waren dit jaar wel even een stuk intensiever, om voor de hand liggende redenen. “Ik heb een aantal overleggen gehad met de KNRB-competitiecommissie en wedstrijdleiders van de andere Najaarsbokaalwedstrijden over hoe om te gaan met de maatregelen en onzekerheden, en derhalve ook wat intensiever meevergaderd met de commissie” legt Sam uit. Helaas was dit de enige drukke periode dit jaar en kan Sam noch de ANS commissie hun harde werk dit weekend tot zijn recht zien komen.

Op de wedstrijddagen zelf zien de Commissaris Wedstrijd en de wedstrijdleider toe op verloop van de wedstrijd wat betreft het wedstrijdschema, en houden zij in de gaten of de tijdswaarneming goed doorkomt. Op de ANS houden zij ook de weersituatie in de gaten om te zien of de wind of bliksem voor problemen kan zorgen, en de schepenradar in de gaten om te zien of er scheepvaart de haven in of uit wil. 

 

ANS-editie 2016

Voor zijn carrière als wedstrijdleider voor de ANS en de Argo Sprint, is Sam zelf Commissaris Wedstrijd geweest van de ANS in 2016. “De commissie functioneerde lekker, er was veel lol en er kwam ook veel voor elkaar, dus daar heb ik echt van genoten” vertelt Sam. Dit was de allerlaatste ANS-editie waarbij de wedstrijd 1 dag was, door een verdubbeling aan inschrijvingen ten opzichte van voorgaande jaren. Deze ANS-editie is voor Sam het meest memorabel: “Er moest ook een twee uur lange pauze in het schema opgenomen worden, omdat Sinterklaas op dat moment zijn intocht maakte.” “De toenmalige wedstrijdleider kon in dat weekend niet bij de wedstrijd zijn, en vertrouwde mij de rol van wedstrijdleider toe” vertelt Sam. Door de grote hoeveelheid aanmeldingen, werd het een enorm krap wedstrijdschema. “De eerste start vond enkele minuten na zonsopgang plaats en de laatste boten gingen vlak voor zonsondergang de eindstreep over”. “Toen ben ik erachter gekomen dat ik wedstrijdleiden erg leuk vind, daarvoor had ik er nooit echt van gehoord” vertelt Sam. Wat dit weekend nog onvergetelijker maakte, was natuurlijk het allereerste ANS-feest met ook externe roeiers, wat op een nogal berucht einde uitliep volgens Sam. 

 

De charmes van een wedstrijd leiden

“Tijdens de voorbereidingen vind ik het leuk dat je wat groter over de wedstrijd kan nadenken, en veranderingen kan maken om de wedstrijd nóg leuker en spannender te maken” legt Sam uit. Dat soort keuzes doet Sam samen met het Hoofd van de Jury, die goed weet wat voor impact de veranderingen op de veiligheid van de wedstrijd hebben. De ANS is in 2019 bijvoorbeeld naar twee verschillende afstanden gegaan, terwijl voorheen altijd tweemaal dezelfde afstand werd verroeid. Dit heeft bijvoorbeeld ook impact over hoe je een winnaar toewijst, en hoe je met onervaren boten omgaat ten opzichte van ervaren boten. “Dat soort nieuwe dingen vind ik leuk om uit te denken en te kunnen testen in de wedstrijd, die kans krijg je als commissielid niet omdat dan dit soort wedstrijdgegevens al vast staan” legt Sam verder uit.

 

Verschillen tussen ANS en Argo Sprint

De taken die uitgevoerd moeten worden als wedstrijdleiding zijn in de kern hetzelfde, maar de vergelijking is moeilijk omdat de twee wedstrijden uitersten zijn: een nationale boord-aan-boord sprintwedstrijd voor wedstrijdroeiers in de zomer, versus een tijdwedstrijd voor competitieroeiers op een koude herfstdag. “Die verschillen maken het ook leuk om met beide wedstrijden bezig te kunnen zijn” vertelt Sam. “Het grootste verschil zit hem denk ik in de lading van de beslissingen die je neemt. Die voelt op een nationale wedstrijd wel wat groter.” “De wedstrijdleiding deel ik op de Sprint dan ook samen met Bas Ooteman. De roeiers en hun (prof)coaches zijn een stuk serieuzer met roeien bezig, en je besluitvorming moet daar dan ook goed bij aansluiten. Op competiewedstrijden past een ander soort flexibiliteit dan weer beter bij de verwachtingen van die wedstrijd.”

 

Word ook wedstrijdleiding!

Als jij als Argonaut de wedstrijd graag van achter de schermen meemaakt, nóg verder achter de schermen dan in de commissie, dan is wedstrijdleider worden volgens Sam zeker een aanrader! “ Ik vind het ook een leuke manier om bij de wedstrijd betrokken te blijven en actief te blijven in de roeiwereld.” Ook is het mogelijk om door te schuiven naar andere wedstrijden als je wat ervaring opgedaan hebt. De Damen Raceroeiregatta heeft bijvoorbeeld ook een tijdje een Argonaute in de wedstrijdleiding gehad, en Sam volgt nu een oud-Argonaut op in de wedstrijdleiding van de Hollandia / NK Klein. De wedstrijdleiding bij de ANS is ook zeer binnenkort toe aan opvolging, dus Sam hoort het graag als je meer wilt weten: wedstrijdleiding.ans@gmail.com !