MediaCie zoekt uit: wat is coastal roeien?

By 17 september 2020Evenementen

Aankomend weekend vindt de tweede wedstrijd uit de bokaal van het coastal roeien plaats. De vorige wedstrijd, de Rotterdamse Coastal Races op de Kralingse plas won een Argo ploeg, hoogste tijd dus om even te verdiepen in het coastal roeien (ofwel ‘kust roeien’). Tijdens het Coastal roeien wordt een boot gebruikt die bestand is tegen golven en zien wedstrijden er anders uit dan de ‘conventionele’ roeiwedstrijden.  Wij spraken coastal roeier Igor de Koning en stuurtje Sarah Lamochi. 

Wij vroegen Igor en Sarah onder andere hoe zij bij het coastal roeien zijn gekomen. Igor is een keer aan de bar aangesproken door Joris Bergman en Hein Hottentot om het een keer te proberen. Samen met drie andere jongens van Zwaar ‘19 besloten ze om een keer naar Muiden af te reizen om te proberen of het coastal roeien iets voor hen zou zijn. Ze hadden nog een stuur nodig en dus werd Sarah gevraagd om ‘een keer te sturen’. Ieder stuur weet dat het dan zelden blijft bij één keer sturen. Maar het sturen van een coastal boot beviel Sarah ook wel. “Het is heel anders dan het sturen van een conventionele boot, alleen al omdat je de boot super snel kan keren.” De motivatie van de ploeg: nationaal kampioen worden. Corona gooide helaas wat roet in het eten.

 

Coastal roeien is nog niet echt bekend onder de studentenroeiverenigingen. Daar wil de KNRB verandering in brengen. Daarom is dit jaar het Nederlands Klassement coastal roeien georganiseerd door de KNRB. Dit klassement bestaat uit 5 wedstrijden in het najaar, waarvan komend weekend (19 en 20 oktober) dus de tweede plaats zal vinden.

 

De wedstrijden zelf zijn spectaculair. Sarah legt uit: “Je mag zelf kiezen of je wil starten met een doorstart of vanuit stilstaande positie bij de startlijn. Alle boten starten op hetzelfde moment en op dezelfde baan. Één minuut voor de start klinkt een harde toeter. Als stuurtje moet je dan zelf het moment timen tot officiële start. Je mag niet eerder dan dat die minuut is afgelopen over de startlijn, want dan kan je een straftijd verwachten. Ook wil je natuurlijk niet veel later dan die minuut.”

 

Dit is overigens slechts twee manieren van starten. Ook zou er een zogenaamde ‘beach start’ kunnen zijn, waar er gesprint moet worden door tenminste één roeier vanaf het strand naar de boot. De roeiboot moet dan eerst nog door de branding worden geloodst om op zee te komen. Daar moet vervolgens geroeid worden, om een boei worden gevaren en er moet weer het strand op worden geroeid om vervolgens weer een sprintje over het strand te trekken.

 

En dan is het zo snel mogelijk naar de finish roeien, al moet je eerst nog wel wat keerboeien passeren. De wedstrijd van aankomend weekend is 6 kilometer en in die 6 kilometer wordt ook 6 keer een keerboei gepasseerd. Elk stuurtje zal ernaar streven om zo strak mogelijk langs deze keerboeien te sturen. Het zwaard kan uit de boot worden getrokken om de bocht nog scherper te maken. Echter, omdat je met zijn allen op hetzelfde moment start in dezelfde baan en dezelfde keerboei wilt passeren in dezelfde strakke lijn, zorgt dit voor bijzonder veel spektakel. Het wordt maar weer duidelijk hoe belangrijk de rol van het (stressbestendige) stuur hier is. Oh en wijken voor een opkomende ploeg? Daar doen ze niet aan! “Coastal roeien is minder eerlijk dan het conventionele roeien, eerlijkheid moet je afdwingen” aldus Igor.

 

Naast de chaos die ontstaat door de format met meerdere boten in dezelfde baan, zorgt het ruige water voor nog meer spektakel. Het is immers roeien aan de kust, dus met een stevige wind zijn er veel golven aan de kust die op de boot inslaan. Het water loopt de boot weer uit via de open achterkant. “Het is als roeien op de Rijn als er een vaarverbod is voor hoge golven.” legt Igor uit.

 

Voor roeiers geldt: blijven roeien. Je zal vele bladen van andere boten raken ener zullen golven je boot inkomen, maar hier moet je je niets van aantrekken. Het enige waar je op focust is op het roeien en de commando’s van het stuur. Als er een opzetje nodig is om als eerste bij de keerboei te komen, zal je alles moeten geven om dit te realiseren.

 

Er is nog weinig bekend over het coastal roeien onder studenten, en dus ook bij mij. Wij vroegen ons bijvoorbeeld af, is het alleen scullen? Ja is het antwoord; er zijn alleen scullboten? En, zijn er dan ook andere nummers van een dubbel vier met stuur? Wederom is het antwoord ja, er zijn ook skiffs en dubbeltweetjes. En, nu is er een herenploeg van Argo die deze wedstrijden start, maar zijn er ook vrouwenvelden? Ja, er zijn ook velden voor vrouwen en er is een mix-veld!

 

Inmiddels leggen ook andere studentenroeiverenigingen een coastalboot op het water met (oud) wedstrijdroeiers. Skadi, Proteus en Orca werden namelijk ook al gezien tijdens de afgelopen wedstrijd.

 

Het coastal roeien bij Argo is momenteel vooral voor oud-wedstrijd- en clubroeiers die nog wel zin hebben om een andere manier van roeien uit te proberen. Er is namelijk een bepaalde roei basis nodig in de scull haal omdat je onverstoord moet kunnen door roeien op ruig water. Als je interesse hebt om te roeien, of om te sturen, meld je dan bij wedstrijdcommissaris@wsr-argo.nl!

 

Trainingen worden af en toe in Muiden gedaan. Door de corona-situatie is dat momenteel wat moeilijker. Dus nu wordt er op Argo in een dubbel vier gestapt. Coaching is helaas ook beperkt. Af en toe worden er in Muiden tips gegeven vanaf een coachboot. Eigen materiaal voor het coastal roeien? Dat heeft Argo ook (nog) niet. Argo heeft vorig jaar een coastal commissie gevormd om met dit soort issues aan de slag te gaan. Wil je deel uit maken van deze commissie of heb jij goede ideeën die echt bekend moeten worden bij de commissie? Stuur dan een mailtje naar coastal.argo@gmail.com

Foto: Skadi FotoCo