Nabeschouwing Argo Sprint en NSRF Slotwedstrijden

Het laatste weekend van het 2k seizoen. Altijd lekker weer, wind mee en hard roeien. De laatste kans om beginneling af te worden, of om een klassement te winnen. Daarnaast is zondag natuurlijk uittraining, het moment waar iedereen naar uitkijkt.

Met onze eigen Argo Sprint op vrijdag begon het weekend goed. De sprint was goed georganiseerd, alles was op tijd en goed geregeld. En daarmee ging het roeien ook goed. Ons eerste succes kwam door een welbekend duo ondertussen. Alisha Teerink en Irene Slits wonnen in het LDE2x veld. Met een erg harde tijd kwamen ze over de finish, maar wisten nog niet dat ze hadden gewonnen. Met een uitsluiting konden ze naderhand alsnog hun blik ophalen op het erevlot!

Onze EJD wist wederom een goeie sprint neer te zetten. De 4+ van v.s.n.b. Lena Staarman, Yasmine van den Boogaard, Jonna Houben, Marleen Kamphuis gestuurd door Isabel Rigutto kwam als eerste over de finishlijn heen en konden zo het felbegeerde Argo Sprint blik mee naar huis nemen.

Onze talentenboten deden natuurlijk ook mee aan de Argo Sprint. Onze Heren Talenten8 kwam in een sterke tijd als 2e over de finish van de A-finale. Onze Dames Talenten 4* deed ook goede zaken met een 4e plaats in de A-finale. Later op de dag kwamen ook nog de Dames Talenten 8 over de finish van de A-finale. Met wat complicaties in de voorwedstrijd ging de finale ook niet alleen soepel. Toch goeie wedstrijdervaring, en blik op de volgende dag.

De Sprint ging door met de NSK velden. Een knappe prestatie van Frouke Verhoeff die 2e werd in het LDE1x veld. Met niet nog meer overwinningen was het tijd om vooruit te blikken op de NSRF. En blikken dat het werd.

Alisha Teerink en Irene Slits wisten een overwinning in het LDDev2x veld weer binnen te slepen. Met alle klassementswedstrijden een 1e plek was ook het klassement hiermee binnengesleept! Met ruime voorsprong konden de dames terugblikken op een prachtig seizoen, met een gestoord aantal blikken. Ook Pauline Damhof, Gijs Gommers en Arne Hendriks moeten hiervoor bedankt worden voor het coachen.

Onze EJL 4* boot wist wederom ook hun klassementsveld te winnen. Ookal was het klassement al binnen, hadden ze de bootopstelling wat omgegooid om iedereen een blik te geven. Met v.s.n.b Lars Hermsen, Pelle Topper, Jasper Dooms en Bart Konings gestuurd door Iris van Dongen kwamen ze als eerste over de finish. Ook Thijs Vlonk, Jerre Koelmans, Lisanne Treskes en Ian de Wolf bedankt voor alle tijd en moeite die in het coachen heeft gezeten dit jaar.

Wat later op de dag lag MGZ met v.s.n.b. Beeke Beeksma, Mats Bours, Naftali Slob en Stan Groenenberg aan de start van het HDev4- veld. Na een goeie start lagen ze eerste op de 500m lijn. Met een taft voorsprong bleef het de gehele wedstrijd spannend. Door een goeie push op de 1500m leek het even wat ruimere voorsprong te worden, maar de eindsprint van Laga is altijd hard. Toch wisten ze knap hun puntje voor de Laga boot te houden, en wisten hierdoor wederom een winst mee te nemen naar huis! Door deze knappe prestatie wisten de mannen ook een 2e plek in het Development Klassement te bemachtigen, maar 1.5 punt achter de winnaar.

Net uit de boot moesten ze alweer voorbereiden op het HE4- veld, wat ze ook gingen starten. Met vooruitzicht op mogelijk 2 elite roeiers waren ze gebrand op winst. Met een sterke Hoop/Njord combi was het spannend, want die boot was ver weg bij de start. Toch wisten onze mannen een nieuwe versnelling te vinden, en kwamen ze op de 1700m over de Hoop/Njord combi heen. Met ook nog een harde eindsprint braken ze de Hoop/Njord combi, en wisten ze met maar 0,6 seconden verschil ook het HE4- veld te winnen. Deze uitzonderlijke prestatie zou niet plaats hebben gevonden door de coaching en moeite van Taco Bavelaar, Kevin Hout, Maxence Paillart, Tijmen van Rietbergen en Arne van Eupen.

Op het einde van de dag begonnen de blikken binnen te regenen. Met Alisha en Irene in de Argo/Theta combi waren ze ruim oppermachtig voor de andere boten. Met 17 seconden voorsprong op de nummer 2 wisten de dames wederom een scull punt binnen te slepen, en stegen ze nog verder in de eeuwige blikkenlijst.

Ook Lieke van der Lee wist met haar Argo/Okeanos/Proteus combi een blik binnen te slepen in het DE2+ veld. Niets mooiers dan 2+ natuurlijk, en hiermee wist Lieke ook overgangs te worden! Met ook nog een combi record was haar dag helemaal compleet, en is het een succesvol seizoen geweest voor Lieke.

Op de volgende dag was het natuurlijk dag van de uittraining. Je wist dat als je niet een finale haalde, dat je bier kon drinken. Toch heeft dit onze roeiers er niet van weerhouden tot het laatste moment te strijden. Met een gezonde hoeveelheid A-finales konden we ons opmaken voor een middag vol spektakel.

EJD sloot haar seizoen af in de 4tjes, met winst in de B-finale en een 5e plek in de A-finale tegenover een sterk veld, vol middengroep boten.

EJZ ging ook naar de 4+ toe, en won hier ook de B-finale. In de A-finale was de EJZ 21 boot niet sterk genoeg om de winst mee naar huis te nemen, maar wisten ze toch 4e te worden in een vol veld.

Wat later wist MGD in de 4+ een 3e plek te bemachtigen in het DG4+ veld, waarmee ze zich op konden maken voor de finale in de 8+.

Sara sloot haar seizoen af met een mooie race in het LDE1x veld, aangezien ze natuurlijk dit jaar beginneling af is geworden in de skiff!

Bram Sluijters en Max Tilleman maakten een uitstapje naar het LHG2x veld. Met deze instapboot gingen ze erg hard, en eindigden ze op een enorm knappe 2e plek achter Skoll. Deze Skoll boot wist 2e te worden in het klassement, wat de prestatie zeker waarde geeft. Hier sloot Bram ook zijn seizoen af, ookal wist hij dat nog niet.

Onze MGD combi wist in het DE8+ ook net niet te winnen van boten van enorme klasse, maar mogen toch trots zijn op hun 3e plek en daarmee ook seizoensafsluiting.

Ons succeskoppel Alisha en Irene gingen ook nog eens hun boord roei kwaliteiten tonen in het prachtige LDE8+ nummer. Met een volbezet veld vol Development boten samen in een 8 kwamen ze ook hier als eerste over de finish heen! Daarmee wisten ze ook beginneling af te worden in boord, iets wat weinig lichte dames kunnen zeggen. Dit was ook het einde van een enorm succesvol seizoen, met respectievelijk 15 blikken voor Alisha en 16 blikken voor Irene. Aantallen die niet vaak danwel nooit zijn behaald in een jaar!

Verder op de dag wisten Nicole Broekema en Frouke Verhoeff in de combi met Saurus/MWC een goeie 3e plek in het DE4x veld te bemachtigen, en konden zij ook proeven van het bier.

EJLD sloot hun seizoen af met een prachtige wedstrijd in het LDB4* veld, waar ze 5e werden in de A-finale. De rest van de boten had bang moeten worden als er nog een weekend kwam, maar helaas was die er niet meer.

In het HE8+ veld stond er ook veel op het spel voor MGZ. Als ze deze race wisten te winnen zouden namelijk 2 roeiers elite status bereiken met 6 boord punten. De champagne stond koud, maar niemand wist hoe de race ging eindigen. Na de eerste 500m wisten de mannen collectief de boot naar een 1e plek te leggen. En, die plaatst behielden ze. Met ruime voorsprong op de 1000m leek het een kwestie van uitroeien. Maar, je moet jezelf niet te vroeg rijk rekenen. Gelukkig wisten v.s.n.b. Beeke Beeksma, Mats Bours, Naftali Slob, Stan Groenenberg, Marten Breeuwer, Igor Vunderink, Mark Sinke en Miel Thijssens gestuurd door Marieken Tack deze plek te behouden. Hiermee mogen we wederom 2 nieuwe elite roeiers op onze vereniging verwelkomen, namelijk Beeke Beeksma en Naftali Slob. Hiermee sloten ook zij een turbulent doch succesvol seizoen af met het mooiste weekend waarvan ze alleen hadden kunnen dromen.

EJL maakte nog een uitstapje naar het LHB8+ veld om te kijken waar ze konden komen. Hierna was het na een fantastisch seizoen ook tijd om de feesten op te zoeken.

Met Max Tilleman in het LHB8+ veld was het spannend of hij meekwam in deze boord boot. Met een interessante Phocas/Euros/Argo/Vidar combi kon het alle kanten op. Met 5e plek op de 500m begon het niet goed, maar toen begon de boot te lopen. Ze kwamen nog erg dichtbij Triton, maar kwamen met 1,21 seconden toch op de 2e plaats terecht.

Jasper en Bart van EJL sloten hun seizoen af op jacht naar blik in het LHB4* veld i.c.m. Orca. Helaas kwamen ze net te kort, en werden ze knap 3e in de A-finale.

En de afsluiting van de dag kwam met het HG2+ veld. Met onze oude loelen Jordi Wevers en Joris Bergman gestuurd door Isabel Rigutto en Lucas Schimmel en Tim van Heeswijk gestuurd door Noa Arends als spannend duel tegen elkaar. Roeier tegen coach, wie zou er aan het langste eind trekken? Met een harde start van de oude loelen was het al bijna bekeken. Maar, onze jonge rotten waren natuurlijk topfit en maakten snel werk van hun coach. Met een 2e plaats vanaf de 500m was het racen tegen de Skadi MGZ boot. Elke haal sterven om die boot vooruit te krijgen. En wat een prestatie, want met een 2e plek in het HG2+ veld kwamen de jongens maar 2,31 seconden tekort. Trots kunnen ze zijn, want met 13 seconden hebben ze hun coach gepakt. Eindelijk tijd voor bier.

En zo eindigt ons 2k seizoen. Een uitzonderlijk seizoen, want met 46 blikken zijn we dicht bij het record uit 1987 gekomen. We kunnen als Vereeniging trots zijn op deze dijk van een prestatie, en ik wil alle roeiers, coaches, stuurtjes en profcoaches enorm bedanken voor alle bloed, zweet en tranen die er in dit seizoen is gestopt. Ik vond het een prachtig jaar als wedstrijdcommissaris, en verheug me nu al op de prestaties van volgend jaar. Ik ben benieuwd hoe we het als Argo op het EUC gaan doen, en verheug me op de finales kijken met Noah.