Nabeschouwing Asopos Driekamp & Coastal Loosdrecht

By 7 juni 2024Evenementen

Waarde leden,

Na een drukke PEiL/PEiK waar veel gebeurde, gebeurde er deze wedstrijd niet erg veel. Ik wil hier toch nog een moment pakken om de Club8 te feliciteren met hun taart op de PEiL, gefeliciteerd mannen! Terug naar dit weekend in Leiden. De Asopos Driekamp is een wedstrijd waar de roeiers 3afstanden afleggen. Ze kunnen hiervoor eigenlijk niet oproeien en de wedstrijd begint bijna meteen. Ze beginnen met een 500m, vervolgd door een 250m en als laatste nog 1250m. Vroeger waren er geen eerstejaars op deze wedstrijd. Dit jaar mochten de roeiers van de Bakboordbokaal hier wel starten. Op zaterdag hebben de damesch geroeid. De dames van de Venezia Vikingen hebben in dedubbel2 een mooie tijd neergezet en zijn hiermee 4de geworden! Op zondag was het de beurt van de heeren. We hebben helaas geen taart mee naar huisgenomen, maar het was wel een leuke wedstrijd.

Dit weekend was niet alleen de Asopos driekamp, maar ook een coastal wedstrijd. De Coastal Damesch hebben hieronder ook een nabeschouwing geschreven over hoe hun ervaring was op de wedstrijd.

Afgelopen weekend mochten de Coastal Damesch op pad naar hun tweede wedstrijd van het seizoen. Met een boot van maar liefst 130 kilo, 8 coastal palen en kar achter de bus rijden ze richting de Coastal Race op de Loosdrechtse Plassen. De dames startten een wedstrijd van ruim 5 kilometer met 7 scherpe bochten in de baan waar ze te maken krijgen met stroming, wind én natuurlijk golven. Stuurmanskunst wordt op de proef gesteld! Drie harde toeters klinken vanuit het startschip; nog maar 3 minuten tot de start. Acht boten liggen te wachten tot ze nog maar 1 toeter horen en hard van start mogen. Argo dames willen als eerste bij de eerste boei komen! De eerste 200 meter is een sprint en ze bereiken als tweede de eerste bocht. Boei over 5 halen! Stuurboord strong en een scherpe bocht houden ze koers naar de tweede boei. Maar dan… Een andere boot in de binnenbocht wijzigt koers richting (let op) de verkeerde boei en snijdt ons af. Oei de palen raken in de knoop en de frustratie is te voelen. Coastal roeien is niet zomaar rechtdoor roeien, maar het is een fanatiek spel dat gewonnen kan worden in de bochten. Wij verliezen onze positie en roeien nu achteraan. Maar de dames zijn niet getreurd. Hard roeien ze om boei 2, 3 en 4 en we laten de laatste plek achter ons. De wind neemt toe en de golven worden hoger, achter het eiland Robinson Crusöe maken de dames korte maar krachtige halen en balanceert de boot op de golven. “Mooi roeien is niet hard, maar hard roeien is wel mooi” zijn de wijze woorden van de coach. Drie kilometer zit erop en de haven is al in zich, maar het zwaarste stuk met wind tegen moest nog komen. Wat een wedstrijd! We halen nóg een boot in en eindigen op de 6e plek. Een geweldige inhaalslag! Samen met de andere ploegen kijkt iedereen de wedstrijd video terug en lijkt het net een Mario Kartwedstrijd. Er wordt gelachen om de onhandige bochten en met een kop koffie komt iedereen bij van het avontuur. Met een goed gevoel keren de dames terug naar onze vertrouwde Rijn. Daar waar de harde stroming ons nog sterker zal maken voor de volgende wedstrijd in Rotterdam, op de echte zee.

 

Met groene groet,

Uw Competitiecommissaris en Coastal Damesch