Nabeschouwing Raceroei Regatta

By 5 mei 2022Evenementen

Afgelopen weekend was het allereerste 2k weekend op de WAB van dit seizoen. De Raceroei Regatta staat erom bekend goed georganiseerd te zijn, en die verwachting hebben ze waargemaakt. Met de randzaken op orde hadden ze er zelfs aan gedacht om de wind op zaterdag gedeeltelijk uit te zetten op de WAB, en zondag zelfs helemaal. Ook waren ze niet vergeten een zonnetje te regelen wat het erg aangenaam maakte om er een weekend te vertoeven.

Op de zaterdag was er een volle agenda van Argo boten. Met alle Development klassementen konden we genieten van de voorwedstrijden.  EJLD, EJD en EJZ waren meegekomen om ervaring op te doen op de 2k wedstrijden, en ook Max en Sara hadden hun skiff meegenomen om op de WAB te laten zien wat de lange wintermaanden hadden opgeleverd.

Nadat de voorwedstrijden goed en wel overleefd waren was het al duidelijk dat de dag een goed begin kende. Met alleen maar A-finales en een aantal 1e plekken in de voorwedstrijd voor de W.S.R. beloofde het een mooie dag te worden.

Zo won Max Tilleman, onder begeleiding van Luuk Achterberg en Arne van Eupen, in het LHG1X veld met ruime voorsprong op de competitie. Vanaf de 500m lag hij al voor, en vanaf daar heeft hij de voorsprong alleen maar uitgebouwd. Waar 3 weken geleden de concurrentie nog 20 seconden voor vaarde, wist hij nu zijn directe concurrenten op 7 seconden achterstand te zetten. Met water tussen de boten en prachtige beelden van de finish kan Max zich nu Beginneling af noemen in een zwaar skiffveld, en dat smaakt naar meer.

Na direct omkeren konden we de A-finale van Irene en Alisha, begeleid door Pauline Damhof, Gijs Gommers en Arne Hendriks, bekijken in het LDDev2x veld. Waar Irene al in 2018 begon met wedstrijdroeien, begon Alisha in 2019 met wedstrijdroeien. Met ijzeren wil hebben ze de volledige corona periode doorgetraind, en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Met een eerste plek in de voorwedstrijd waren de verwachtingen hooggespannen, maar na 500m lagen ze al ruim 5 seconden voor de rest van het veld. Deze voorsprong hebben ze comfortabel weten uit te bouwen naar 10 seconden! Met een ruime overwinning als deze versterken ze hun 1e plek in het Development klassement, en wonnen ze ook nog een week vakantie in een chalet in Frankrijk voor de relatief snelste development ploeg van allemaal.

Met A-finales voor vele andere boten van Argo wil ik nog even de knappe plek van MGZ in het HDev4- veld aanstippen, waar ze 3e werden in de A-finale. Frouke en Nicole hadden na een sterke voorwedstrijd een zware finale voor de boeg, en kunnen een 5e plek mee naar huis nemen. Ook heeft MGL het goed gedaan met een 4e plek in de A-finale, en kan MGD tevreden zijn met hun 6e plek in de A-finale. EJD, EJLD en EJZ hebben zeker leerzame races gevaren op de zaterdag, maar hebben niet de winst naar huis meegenomen. Hun volgende kans op blik komt over twee weken bij de ZRB. Ook Sara kan tevreden zijn met haar plek in de A-finale.

 

Op zondag was het dan tijd voor de klasserende wedstrijden. Max won overtuigend zijn voorwedstrijd en kon zich voorbereiden op de finale. Helaas moest MGZ en MGL hun meerdere erkennen aan de concurrentie in de voorwedstrijd, en moesten zij zich tevreden stellen met een plek in de B-finale.

De eerste finale die we konden bekijken was in het DB4+ veld, waar MGD in de 4+ ging laten zien wat ze waard waren. En dat hebben we gezien, want met een voorsprong van 22 seconden op de nummer 2 lieten ze er geen gras over groeien. Daarmee mochten deze ervaren dames zich ook verdiend beginneling af noemen, en kunnen ze met trots terugkijken op de voorgaande jaren wedstrijdroeien.

Felicitaties voor Mej Kroezen, mej. Van der Lee, mej. Van der Goed en mej Overweel, gestuurd door mej. Almeloo, onder begeleiding van JD van den Berg, Jochem Jansen en Arne van Eupen.

Toen was het tijd voor Max zijn finale. De concurrentie was redelijk gelijk aan die van voorgaande dag en daarmee beloofde het een spannende race te worden. Na 1000m op kop te liggen kroop Njord langs Max heen, en het zuur de benen van Max in. Met een goede race van Max werd het nog erg spannend bij de eindsprint, maar helaas wist Njord op minder dan 2 seconden te winnen van Max.

Frouke en Nicole moesten in een spannende finale hun meerdere erkennen in oud-bondsroeier en zilveren medaille winnares van Skoll, en kunnen met een 4e plek tevreden door naar de Gent May Regatta.

MGZ werdt prima 2e in de B-finale, wat toonde dat ze zeker in de A-finale hadden moeten liggen. MGL werd comfortabel 1e in de B-finale, en hier horen ze dus ook zeker niet thuis.

De klap op de vuurpijl van het weekend was de finale van Irene en Alisha. Met een goeie start lagen ze voor de concurrentie, maar dat moesten ze wel zo weten te houden. Theta/Triton bleef aansluiting houden en het gat werd niet groter. Met een sterke eindsprint van Theta/Triton was het billen knijpen tot het einde, maar gelukkig pareerden Irene en Alisha zeer goed en vlogen ze weer weg. Zo konden ze met een goeie 5 seconden marge over de finishlijn hun blik vieren. Met dit prachtige blik hebben beide dames de stap van Gevorderde-b naar Gevorderde gemaakt, en hebben we weer 2 mouwloze roeisters op de Vereniging rondlopen! Hulde voor Irene en Alisha, en zeker ook naar hun coaches van dit jaar en van vorige jaren.

Dit hebben we gezien op de blikkenfoto, waar de biceps en schouders goed getoond werden.

Al met al een zeer geslaagd weekend. Noah en ik maken ons op voor komend weekend, waarin we zullen afreizen naar Gent om tegen internationale bondsploegen ook even te laten zien wie de snelste is. Volgende week meer over welke blikken we meenemen naar Nederland.

Foto’s: Noah Oudejans & Wout Gerdes