NasCie lustrum III: Al 15 jaar onmisbaar!

By 7 december 2020Commissies

Nét na de verjaardag van Sint Nicolaas, en Argo heeft weer een reden voor feest. Vandaag (7 december) bestaat de NasCie der W.S.R. Argo namelijk 15 jaar, en viert deze commissie dus haar 3e lustrum! In 2005 is de NasCie opgericht door Bas Boterman, voorzitter van Argo in 2008. De commissie voor het nassen is in leven geroepen met een pan nasi, een weloverwogen dubbelzinnige naam dus. Vrijwel alle huidige Argonauten weten hoe normaliter een nascie eraan toe gaat, met uitzondering van leden die in tijden van COVID-19 lid zijn geworden. 150 man aan lange tafels in de kantine, smullend van de lekkerste dingen; een welbekend en vertrouwd tafereel. Maar in de afgelopen 15 jaar heeft de NasCie veel groei meegemaakt tot de commissie die er nu staat. Hoe het er vroeger aan toe ging bij de NasCie, dat vertelt oud-NasCiaan Marlies Koerts vandaag. Leest u mee?

Normaliter kunnen 150 leden zich inschrijven voor de wekelijkse NasCies op dinsdag, wat helaas ook alweer ongeveer een jaar geleden voor het laatst heeft kunnen plaatsvinden door het coronavirus. Maar toen de NasCie in het leven geroepen werd met die pan nasi, was er weinig ruimte voor het koken beschikbaar. Er moesten maaltijden gekookt worden op één gaspit en ongeveer drie vierkante meter werkruimte, maar de NasCie lukte het om voor kleine groepjes heerlijke maaltijden op tafel te toveren. Vervolgens werd de verenigingsavond getransformeerd waarbij de NasCie wekelijks kon koken voor tientallen Argonauten. Waar het begon bij 30 mensen, werden de nascies steeds verder opgeschaald tot 80 mensen, en is er nu dus ruimte voor 150 hongerige roeiers. Ook heeft de NasCie tijden gekend waarbij er gekookt werd in de keuken van W.S.V. Ceres, en het eten met een groene bakfiets werd vervoerd naar de W.S.R.

Naast verschillen in de hoeveelheid Argonauten per nascie, merkte Marlies meer verschillen. “In mijn eerste jaar droeg niemand een groen jasje. Als je voor het eerst je jasje op de nascie droeg, had het bestuur dat gelijk in de gaten, en werd je geBEERd voor het zogenoemde ‘Groene jasjes draagrecht’.” Ze vond wel een vreemde omslag toen ineens tegelijk alle eerstejaars hun groene jasjes begonnen te dragen.

En wat maakt de NasCie nou zo’n belangrijk onderdeel van Argo? “De NasCies zijn het centrale moment voor alle Argonauten; wedstrijd- competitie-, en toerroeiers.” zegt Marlies. “Zonder de nascie (en dus de NasCie) bestaat Argo niet, het creëert samenhang, gekke verhalen, leuke roddels”.

 

(Foto hierboven genomen vóór de coronapandemie)