Stan Groenenberg en Lieke van der Lee zijn geselecteerd voor de Minerva-acht

By 26 september 2021Evenementen

Vlak voor de zomervakantie vond de selectieperiode van zowel de mannen-acht als de vrouwen-acht van RV Minerva plaats. Sinds dit jaar worden er acht mannelijke en acht vrouwelijke roeisters en een stuurtje van verschillende KNSRB verenigingen uitgekozen om namens RV Minerva de Head of the Charles Regatta (HOCR) in Boston te roeien. Voorheen werd namelijk ofwel een Heeren- ofwel een Damesch-acht geselecteerd. Vorig jaar kon de wedstrijd helaas niet doorgaan door de corona-uitbraak, maar dit jaar zal de Minerva-acht als vanouds de Charles River weer trotseren. Op 23 oktober aanstaande zullen de geselecteerden van dit jaar de wateren waaraan de Harvard University, Boston University en Massachusetts Institute of Technology liggen, betreden.

 

Namens W.S.R. Argo zijn dit jaar Stan Groenenberg en Lieke van der Lee geselecteerd als haar groen-witte gedelegeerden voor de Minerva-acht. In dit interview stelden wij hen een aantal vragen over hun drijfveren, de selectieperiode en de voorbereidingen op de Head of the Charles Regatta.

 

Lieke’s avontuurlijke karakter en interesse in internationale projecten waren voor haar een motivatie om aan de selectieperiode voor de Minerva-acht te beginnen. Een voorwaarde om je in te schrijven bij de Minerva-acht is dat je minstens een jaar hebt wedstrijd geroeid. Lieke begon in 2018/2019 met wedstrijdroeien bij de W.S.R. Argo en nam deel uit van EJD ’19. In 2020 vervolgde ze haar wedstrijdcarrière met MGD’20, liep ze daarnaast ook selectie voor de U23 bij de bond waar ze helaas niet voor geselecteerd werd en begon aan de selectie voor de Minerva-acht. Helaas werd er al vroegtijdig een halt gezet achter de selectie door alle onzekerheid rondom de corona-uitbraak en Amerika die haar grenzen dichtgooide. Normaal gesproken kun je maar een keer meedoen met de selectie, maar voor dit jaar werd er een uitzondering gemaakt en kon Lieke nogmaals deelnemen aan de selectie voor de Minerva-acht. Die kans heeft ze met beide handen aangegrepen.

 

De motivatie voor Stan om deel te nemen aan de Minerva-acht had vooral te maken met de wil om te trainen op een nog hoger niveau. Stan, die eerder in het jaar 2019/2020 een van de geselecteerden voor EJZ’20 was en daarnaast ook nog deel uit heeft gemaakt van OJZ’21, zag zo zijn voordelen van het selectielopen voor de Minerva-acht. Belangrijke drijfveren voor Stan waren de belofte van het trainen met coaches en roeiers die een zo mogelijk nog hoger niveau hebben waardoor hij zichzelf hierdoor naar een nog hogere klasse zal weten te tillen op sportief gebied. Ook speelt de ervaring van de, door Stan zogenoemde, ‘dikke reis’ naar Boston een reden in zijn beslissing om selectie te gaan lopen. 

 

Voor de mannen was er slechts twee selectietrainingen, welke plaatsvonden op de Bosbaan. Stan heeft echter slechts enkel de tweede van deze trainingen meegemaakt, omdat hij tijdens de eerste training druk in de voorbereiding voor de Varsity zat. Voor Stan was deze training zwaarder dan verwacht, met name de hoge temperaturen van dit weekend maakten het hem en de andere roeiers erg moeilijk. De selectielopers zaten in twee achten met in totaal zestien aspirant-selectieroeiers, welke op het water van het Amsterdamse Bos de strijd met elkaar aangingen voor die felbegeerde plek in de selectie. In deze boten hebben de selectielopers sprintjes gedaan en basishalen gemaakt tegen elkaar. De roeiers die in deze twee achten zaten, werden afgewisseld, wat voor de coaches een mooie gelegenheid was om verschillende posities uit te proberen. Dit was voor de selecterende coaches voldoende om hun keuzekorps op te stellen.

 

Bij vrouwen vond de selectie tussen het voorjaar en de zomer van 2021 plaats. Na het inleveren van je profieltest, een aantal gestelde vragen en op basis van je ervaring en tijden die je trapt, werden de selectielopers geselecteerd. Dit jaar namen er maar liefst zevenentwintig vrouwelijke roeisters van verschillende KNSRB verenigingen deel aan de selectie, een combinatie van roeisters van afgelopen jaar en nieuwe roeisters van dit jaar. Namens de W.S.R. Argo namen naast Lieke ook Aniek Kroezen, Ruth Andreae en Lisa van der Goes deel aan de selectie. Na het weekend op de Willem Alexander Baan viel al meer dan de helft van de selectieloopsters af. Na het laatste selectieweekend op de Bosbaan vond de uiteindelijke selectie plaats, waaruit de vrouwen-acht werd gevormd. 

 

De mannelijke afgevaardigden voor de Minerva-acht zijn afkomstig van verschillende KNSRB verenigingen. De compositie van de boot bestaat uit Aegir (2), Njord (2 plus stuurtje), Skadi (2), Triton (1) en Argo (1). Bij de vrouwen bestaat de compositie van de boot uit Skadi (2 plus stuurtje), Triton (2), Laga (1), Njord (2) en Argo (1). 

 

Aan het einde van de zomervakantie begonnen voor zowel de mannen als de vrouwen de trainingsperiode in de aanloop van de Head of the Charles Regatta. De HOCR zal op 23 oktober aanstaande worden geroeid en omvat een wedstrijd van 3 Amerikaanse mijl, omgerekend 4.8 kilometer met drie grote bochten, waar qua afstand veel winst valt te behalen. 

 

Van vrijdagavond tot zondagavond vindt wekelijks een trainingsweekend plaats, iedere week op een andere KNSRB-vereniging. Doordeweeks volgen Lieke en Stan een aangepast trainingschema met onder andere boottraining, krachttraining, ergotraining of andere conditietrainingen. De trainingsweekenden staan geheel en al in het teken van de voorbereidingen op de Head of the Charles Regatta en de Heineken Roeivierkamp voorafgaand aan de HOCR. Lieke geeft aan dat in het eerste weekend de focus vooral lag op het samenkomen: “Elke vereniging heeft een andere haal, zo zijn de halen van Argo en Nereus veel langer dan de halen van de overige KNSRB verenigingen. Daarnaast is de beweging door de boot bij iedereen anders; hoe lang blijf je achterin, hoelang zit je voorin, ben je aan het springen of aan het duwen?” Onder begeleiding van drie verschillende profcoaches, van onder andere Laga en Aegir wordt er samenhang in de boot gecreëerd en het beste uit de geselecteerden naar boven gehaald. De weekenden die daarop volgden stonden voornamelijk in het teken als voorbereiding op een aantal wedstrijden. De eerste wedstrijd die zou worden geroeid, de Army Regatta in Breda, werd helaas afgelast. In het weekend van 2 en 3 oktober zullen beide geselecteerde ploegen de Heineken Roeivierkamp starten, een lange afstandswedstrijd van 5 kilometer met meerdere bochten; een goede voorbereiding op de HOCR.

 

Tussen de mannen-acht en de vrouwen-acht selectie is er onderling ook veel contact. Af en toe vindt er een sparsessie of een opzetje op het water plaats, wat in de ogen van Lieke motiveert om nog beter te roeien en alles eruit te halen. En ook op de kant is er onderling veel contact; een gezamenlijke warming up of reksessies, en tussen trainingen door wordt er samen eten. Verhalen worden uitgewisseld en mores wordt met elkaar vergeleken. De trainingsweekenden zorgen er dus ook voor dat alle geselecteerden elkaar en hun verenigingen nog beter leren kennen.

 

Stan en Lieke zullen op 18 oktober naar Boston afreizen. In Boston zullen voorafgaand aan de wedstrijd nog een aantal trainingen plaatsvinden en naderhand zullen de afgevaardigde roeiers nog even de tijd hebben om de stad te verkennen om hun avontuur goed af te sluiten. Op 23 oktober is het dan zover en vindt de grote wedstrijd plaats! De verwachting is natuurlijk dat beide ploegen hun uiterste best zullen doen om de strijd aan te gaan op de Charles River en wie weet met de winst naar huis te gaan.

 

Wij wensen Stan, Lieke en alle roeiers van de Minerva-achten heel erg veel succes met hun deelname aan de Head of the Charles River!

Foto’s: Yannick Schurwanz