Wedstrijdroeiers uitgelicht: Max, Frouke, Stan en Luuk over de profieltesten ’21

By 24 april 2021Evenementen

‘Hard trainen om hard te kunnen trappen’, een motto dat zonder meer alle fanatieke roeiers delen. Dit gegeven is een bron van verbintenis en inspiratie die door de gehele vereniging, al dan niet door de gehele roeiwereld, voelbaar is. Sommigen nemen dit motto echter wel heel serieus. Op Argo’s jaarlijkse profieltesten zijn angstaanjagende krachten getoond, die ergometers hebben doen piepen en kraken. Het uiterste uit jezelf halen om topprestaties te kunnen leveren, hoe doe je dat? Hoe hou je motivatie, inspiratie en doorzettingsvermogen, vooral in een tijd die door COVID-19 soms zo individualistisch lijkt te zijn? We vroegen het aan 4 ware profieltest-uitblinkers. Van opkomend talent tot de gevestigde orde: Frouke Verhoeff (EJLD, foto: r.b.), Max Tilleman (MGL, foto: l.o.), Stan Groenenberg (OJZ, foto: l.b.) en Luuk Achterberg (OJZ, foto: r.o.). 

Hoe had jij je voorbereid op de 2k profieltest?

Frouke: ‘Een week van tevoren begon ik wel echt met voorbereiden, dus extra vroeg naar bed en echt goed eten. Maar de omstandigheden waren niet bepaald ideaal, want ik moest in quarantaine. Op de dag van de 2k-test verwachtte ik mijn corona testuitslag, welke zou bepalen of ik de 2k-test thuis of op Argo zou kunnen doen. Door deze onzekerheden was het lastig om die dag mijn eten goed te kunnen plannen, maar ik heb uiteindelijk veel broodjes pindakaas en banaan gehad haha.’ 

Max: ‘Ik heb dit jaar een goede regelmaat met trainen gehanteerd, waarbij rond 16:00 uur trainen voor mij wel het beste werkt. Zo heb ik ruim de tijd om goed te ontbijten en lunchen, nog kleine snack van tevoren en gaan! Om 16:00 uur kon ik de 2k-test doen, wat voor mij dus, zowel fysiek als mentaal, erg prettig was.’

Stan: ‘Goed eten van tevoren is een belangrijke zaak. Veel koolhydraten, veel fruit, pasta, boontjes… en 3 uur van tevoren niets meer. Verder zal het slaapritme goed moeten zijn en het testosteron niveau hoog, dat is cruciaal.’

 

Was je gespannen voor de 2k profieltest?

Luuk: ‘Een profieltest heet niet voor niets een ‘test’, het is dus echt een meetmoment om te zien hoe fit je op dat moment bent. Als je ieder jaar gedisciplineerd traint, is het de bedoeling dat je iedere jaar weer een snellere tijd neer kan zetten op de test. Of ik dit kon waarmaken vond ik dit jaar toch wel spannend, aangezien ik al een hele tijd niet meer op de ergometer heb gezeten vanwege een rugblessure. Hiernaast wist ik dat wanneer je de profieltesten goed genoeg zou doen, je mee zou mogen doen aan het Nederlands kampioenschap. Dat deed er nog een schepje zenuwen bij op.’

Max: ‘Vlak voor de profieltest voelde ik gezonde spanning, maar vooral focus. Ik had er zin in, wist dat de omstandigheden goed waren en had duidelijke doelen gesteld.’

 

Hoe heb je je mentaal sterk kunnen houden tijdens de test?

Max: ‘Voor mezelf had ik een realistisch en een optimistisch tijdsdoel gesteld. Toen ik zag dat ik al onderweg was om mijn realistische tijdsdoel te halen, heb ik er nog wat meer gas achter kunnen zetten, en ben ik, vooral de laatste 300 m, simpelweg gaan doorknallen tot het einde. Ook wisten mijn coaches precies wat ze tijdens de test wel en niet tegen mij moesten zeggen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik mijn focus vast kon houden.’

Frouke: ‘Mijn huisgenoten Bram en Wouter kwamen mij aanmoedigen. Wouter knalde op het juiste moment nog een lekker techno nummer aan, waardoor ik wel weer een extra impuls kreeg om harder te trappen!’

Luuk: ‘Ik merk dat ik alles uit mezelf kan halen als ik onder druk sta. Mensen moeten weten waar ik naar streef en dat ook van mij verwachten. Daar herinner ik mezelf dan aan, vlak voor of tijdens een test. Dan zeg ik tegen mezelf: ‘Kom op, je hebt toch zo’n grote bek gehad, nu moet je het ook laten zien!’

Stan: ‘Druk en verwachtingen is wel echt iets waar ik heel anders mee omga dan Luuk. Dat probeer ik altijd juist zo lang mogelijk te negeren en vooral niet op te zoeken. Ook tijdens de test wil ik daarom zo veel mogelijk met mezelf en mijn eigen plan bezig zijn, het liefst niet heel bewust van wat er om mij heen gebeurd. Mijn coaches spelen hier een hele positieve rol in door de prestatiedruk niet op te voeren.’

 

Hoe voelde je je vlak na de test?

Frouke: ‘Vlak na de test dacht ik dat ik gewoon wel weer kon opstaan, maar ik zakte direct weer in! Ik had echt alles gegeven.’ 

Stan: ‘Na de test bleef ik maar even zitten, want alles deed pijn, ook ademen.’

Max: ‘Keiharde hoofdpijn haha, maar ik heb enorm voldaan een tijd zitten bijkomen in het gras.’

 

Ben je tevreden met het resultaat?

Luuk: ‘Zeker, vooral op de dagen na de 2k profieltest heb ik echt met een rechte rug door Wageningen gefietst.’ ‘Ik voelde me toch wel even ‘het mannetje’.’ 

Max: Deelt dit gevoel van blijdschap, ‘maar,’ voegt hij hieraan toe, ‘ik was al snel weer gefocust op mijn lange termijn doel, wetend dat de profieltest slechts onderdeel van het proces is. Ik droom er stiekem wel van om ooit op een ergometer naast Nederlands lichte heren 2k recordhouder Obbe Tibben te mogen starten, en hem te kunnen verslaan natuurlijk. Zoals Obbe mijn inspiratiebron is, lijkt het mijzelf ook gaaf om mensen te kunnen inspireren. Dus, aan Argo-leden die twijfelen om te gaan wedstrijdroeien zou ik willen zeggen dat ze er echt voor moeten gaan! Het heeft mij nu al veel regelmaat en discipline gebracht en wie weet wat de toekomst inhoudt.’ 

 

Voor als je nu ook zo benieuwd bent geworden welke tijden er zijn getrapt:

2k Profieltest 2021 Argorecord 2k ergometer
5:58,1 Luuk Achterberg 05:58.7 Peter Vos 2006
6:00,0 Stan Groenenberg
6:23,8 Max Tilleman 06:21.1 Christiaan Bolck 1995
7:26,1 Frouke Verhoeff 07:26,7 Floor Steenvoorden NKIR 2015

Ondanks dat dus duidelijk te zien is dat Argo records bijna of zelfs helemaal(!) verbroken zouden zijn (wat niet het geval is, want profieltesten tellen niet als officiële metingen hiervoor), zijn alle vier de fanatiekelingen hier helemaal niet mee bezig geweest. Afsluitend met een inspirerende noot luidt hun advies: Kijk vooral naar jezelf, geloof in je eigen kunnen, blijf je eigen grenzen verleggen en vertrouw in het lange termijn proces.