Wedstrijdverslag Coastal endurance WK

Waarde leden,

Niet zo heel erg lang geleden is een delegatie Argonauten afgereisd naar Barletta, Italië om onze Wageningse Studenten Roeivereniging te vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen coastal rowing. Deze coastal ploeg bestond uit de heren Adrichem (St), Van Veen, Janssen, Jansen en De Koning. Dit vijftal heeft afgelopen jaar al eerder een tweede plek behaald in het Nederlandse Coastal klassement, onder begeleiding van coaches Mees Berghuis, Arne van Eupen en tweede stuur Laura van Remortel. Hierdoor kwamen ze in aanmerking om zich te meten met de beste zeeroeiers ter wereld.


Op zaterdagochtend vond de voorwedstrijd plaats, een race van 4 km met hierin 6 boeien, met zowel de start als de finish op het strand. Op weg geholpen vanaf het strand door KNRB-roeiers Bjorn van de Ende en Tone Wieten vertrokken de heren snel uit de start. Echter werden ze hier buiten camerabeelden aangevaren door Team-USA, waardoor er flink wat tijd verloren ging. De heren wisten echter het hoofd koel te houden en zich alsnog te plaatsen voor de finale.

Op zondag mochten de heren op een ruwe zee starten naast 18 andere ploegen die zich ook hadden geplaatst voor deze finale over 6 km. De positie in de voorwedstrijd zorgde ervoor dat de heren aan de zijkant van het veld mochten starten, dit is zowel een vloek als een zegen. Aan de ene kant hoeft men namelijk vanaf hier maar op één boord andere boten in de gaten te houden, aan de andere kant legt men wel een stuk meer meters af naar de eerste boei. Omdat alle 18 ploegen om dezelfde boei heen moeten en men niet hoeft uit te wijken voor elkaar, is dit vrijwel altijd een cruciale plek in Coastal wedstrijden. Om deze reden besloten onze Argonauten alles op alles te zetten om zo snel mogelijk bij de eerste boei te zijn. Dit lukte redelijk goed; de heren lagen ter hoogte van de eerste boei rond een 5e positie. Echter vonden er botsingen plaats tussen de boten direct naast hen, waardoor ze noodgedwongen ver moesten uitwijken naar zee. Dit kostte veel tijd en energie, wat de heren helaas niet meer goed konden maken in de laatste 4 km van de race. Uiteindelijk behaalden ze een 17e plaats. Al met al niet onverdienstelijk voor een eerste WK-deelname van een stel Wageningse Boeren.

De coastal heren dagen alle Argonauten, jong en oud, uit om volgend jaar een nog beter resultaat te behalen, en zijn erg bereid om alle kennis die ze hebben opgedaan over het coastal roeien te delen. Meld je voor een kennismaking vrijwillig aan middels een e-mail naar: bestuur@wsr-argo.nl.

De coastal ploeg is zowel Argo als Oud-Argo enorm dankbaar voor de financiële ondersteuning van deze uitzending.

Met groene groeten,

De Coastalboys.